Ρεκόρ στην Αττική: 170 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ωρωπού
Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή Ωρωπού από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντα της ήταν το κεφάλαιο των αδέσποτων ζώων.
Μετά τους πρώτους δύσκολους μήνες της καταγραφής των προβλημάτων και με δεδομένες τις ελλείψεις σε υλικές υποδομές η Πενταμελής Επιτροπή Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Ωρωπού από το Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε αθόρυβα και συστηματικά ένα μεγάλο έργο.
Έχει καταφέρει να ολοκληρώσει με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα νόμιμα έγγραφα πάνω από 170 υιοθεσίες σκύλων, πάνω από 500 στειρώσεις, 150 περιθάλψεις και 30 αναδοχές.
Μάλιστα μόνο από τις αρχές Ιουλίου έχουν γίνει 11 υιοθεσίες κουταβιών.
Αυτή ήταν η εντολή Γιασημάκη
“Η εντολή του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη ήταν να συστήσουμε μία συμπαγή ομάδα μακριά από πολιτικές αποχρώσεις και να συνεργαστούμε στο μέγιστο βαθμό με όλους τους φορείς και τους πολίτες. Αλλωστε τα ζώα δεν ψηφίζουν και το μόνο που “ζητάνε” από τους ανθρώπους είναι φροντίδα, αγάπη και σεβασμό” είπε η πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπή Αδεσπότων Ζώων (ΠΕΑΖ) του Δήμου Ωρωπού Ζωή Παπατάσου.
Η ΠΕΑΖ, τελεί υπό την εποπτεία του Προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Παιδικών Σταθμών, κου Μιχάλη Ντάση και αποτελείται από την πρόεδρο, την αναπληρώτρια, μια κτηνίατρο δύο εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων και έναν εκπαιδευτή.
Η πρόεδρος της ΠΕΑΖ αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που έχει ο Δήμος Ωρωπού:“Όλες τις ώρες της ημέρας η ομάδα μας είναι διαθέσιμη για έκτακτα και προγραμματισμένα γεγονότα. Ο Δήμος μας έχει τεράστια έκταση, περίπου 336 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μεγάλες αποστάσεις και μεγάλο μέρος του καλύπτουν δασικές και ημιδασικές – αγροτικές περιοχές που ξεπερνούν τις 170.000 στρέμματα. Υπολογίζουμε πως τα αδέσποτα σε αυτή τη μεγάλη επικράτεια είναι κατά προσέγγιση 7.000. Αναφερόμαστε ως επί το πλείστον σε σκύλους , αδέσποτους, ημιαδέσποτους, εγκαταλελλειμμένους και τα κουτάβια αυτών. Για τις γάτες, η καταγραφή είναι φυσικά και τεχνικά αδύνατη”.
Δράσεις και ενημέρωση πολιτών
Το πρόβλημα είναι μεγάλο όλο το χρόνο αλλά ειδικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες όπως χιόνια, πλημμύρες ή καύσωνες τα αδέσποτα ζώα υποφέρουν ακόμα περισσότερο και χρειάζονται την υποστήριξη μας: “Οι δράσεις μας δεν εστιάζονται μόνο σε επιχειρήσεις που αφορούν στα ζώα αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα. Ολοι μας πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα και το περιβάλλον τους, να ενημερωνόμαστε και να έχουμε ενεργή δράση”.
Με ένα τόσο ευρύ πεδίο δράσης μόνο τα πέντε μέλη της επιτροπής και μερικοί εθελοντές σίτισης, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του Δήμου και για αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη “στρατολόγηση” εθελοντών σε όλες τις δημοτικές και κοινοτικές ενότητες του Δήμου: “Η συγκρότηση εθελοντικού σώματος για τα αδέσποτα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί που αγαπούν τα ζώα αλλά το να γίνει κανείς εθελοντής απαιτεί γνώσεις, εμπειρία, θέληση και θυσίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή. Αρκεί να σας αναφέρω , ότι τα μέλη της Επιτροπής, τρέχουμε όλες τις ώρες της ημέρας, ενίοτε και της νύχτας αλλά και Σαββατοκύριακο ή αργίες και αφήνουμε τις οικογένειες μας ή ακόμα και μία κοινωνική εκδήλωση για να επέμβουμε όπου υπάρχει ανάγκη”.
Αιτήσεις Εθελοντών
Όσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν τη Αίτηση Εθελοντή για Θέματα Φιλοζωίας ή να στείλουν σχετικό e-mail με τα στοιχεία τους στο adespota.oropou@gmail.com ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 2295-032.112.
Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρής δουλειάς και εν μέσω πανδημίας, η Πενταμελής Επιτροπή Αδεσπότων Ζώων του Δήμου Ωρωπού κατάφερε να πετύχει έναν άθλο σχετικά με τον αριθμό των υιοθεσιών και των στειρώσεων που συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων όχι μόνο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας. Για πρώτη φορά επιτεύχθησαν μόνο από την Επιτροπή, 170 υιοθεσίες.
Για πρώτη φορά, η κτηνίατρος της Επιτροπής βρίσκεται στην υπηρεσία του Δήμου καθημερινά για την περισυλλογή, για να επεμβαίνει σε έκτακτα / επείγοντα περιστατικά και για επί τόπου περίθαλψη, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Για πρώτη φορά η Επιτροπή, βρίσκεται σε καθημερινή βάση στους δρόμους, αναλαμβάνοντας δράση σίτισης των αδέσποτων…
Για πρώτη φορά έγινε άνοιγμα και συνεργασία με αξιόλογους εθελοντές όμορων Δήμων με στόχο την εύρεση κατάλληλων οικογενειών για υιοθεσία των αδέσποτων του Δήμου μας. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της ΠΕΑΖ και του Δήμου Ωρωπού προς όφελος των αδέσποτων ζώων.
170 υιοθεσίες ρεκόρ στην Αττική
Η Επιτροπή έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ολοκληρώσει, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα νόμιμα έγγραφα 170 υιοθεσίες σκύλων, 500 στειρώσεις, 150 περιθάλψεις και 30 αναδοχές.
“Οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές. Εάν υπολογίσετε την πανδημία, τις διαδικασίες, τα κόστη αλλά και τα μεγέθη του δήμου μας έχουμε πετύχει έναν άθλο. Βέβαια ακόμα πρέπει να κάνουμε πολλά και σαν Επιτροπή και σαν Δήμος και σαν Κράτος και σαν Ελληνική κοινωνία”. Για να συνεχιστούν οι υψηλές επιδόσεις και για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι δραστηριότητες της Πενταμελούς Επιτροπή Αδεσπότων Ζώων του Δήμου Ωρωπού είναι βασικό να υπάρξουν ουσιαστικές συνεργασίες.
Αυτοί που βοηθούν
“Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όσους μας έχουν βοηθήσει και ιδιαιτέρως το Φιλοζωικό Σωματείο Μαλακάσας για την μεγάλη, συνεχή και έμπρακτη υποστήριξη που μας παρέχει σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και το Save a Greek Stray (S.G.S.), την γνωστή φιλοζωική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από την Εριέττα Κούρκουλου Λάτση με σκοπό την προστασία των ζώων. Έχει Πανελλήνια δράση και είμαστε τυχεροί που βρίσκεται στην επικράτεια του δήμου μας. Μας υποστηρίζουν με στειρώσεις, φιλοξενίες, κοστοβόρες επεμβάσεις και θεραπείες και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες . Είμαστε ευγνώμονες για αυτό”.
Μήνυμα ζωής και αγάπης
Η Επιτροπή στέλνει ένα μήνυμα ζωής και αγάπης για τα αδέσποτα αλλά και μία συμβουλή για παιδιά και ενήλικες: “ Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ευχόμαστε να είναι ουσιαστική. Κοντά στο… φυσικό του ανθρώπου. Που σημαίνει, πιο κοντά στη φύση, πιο κοντά στα ζώα, πιο ανοιχτοί και δεκτικοί στην άδολη αγάπη όλων αυτών των πλασμάτων αλλά και όλων όσων μας περιβάλλουν. Μέσα από την ενασχόληση με τα ζώα, εκπαιδευόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Φροντίζουμε τα ζώα με ασφάλεια και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Ενημερώνουμε την Επιτροπή του Δήμου για όποιο σοβαρό πρόβλημα δε μπορούμε να διαχειριστούμε και συμμετέχουμε στις δράσεις της Επιτροπής και του Δήμου μας. Είναι άνισος ο αγώνας και μεγάλη η ευθύνη αλλά και το βάρος της φροντίδας τόσων αδέσποτων. Είναι όμως και ένα μεγάλο έργο για το περιβάλλον και για την κοινωνία μας. Όσο για την χαρά και την ικανοποίηση που νιώθει κανείς, κάθε φορά που κερδίζεται μια μάχη… Αυτό είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια…”.