Ξεκινά ένα έργο πνοής για τον Δήμο Παλλήνης και την Ανατολική Αττική
Το «πράσινο» φως για την έναρξη της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή της Παλλήνης, συνολικού μήκους 172 χλμ, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης κατασκευής του έργου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παλλήνης, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον οποίο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος.
Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σμέρος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.
Το έργο προϋπολογισμού δημοπράτησης 58.000.000 ευρώ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής) και τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής της Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να βάλει οριστικό τέλος στην, επί δεκαετίες, υποβάθμιση της υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων ενός εκ των μεγαλύτερων Δήμων της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την περιοχή.
Παράλληλα, θα επιτευχθεί η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και η αναβάθμιση των κοντινών ακτών.
Επιπλέον, θα απαλλάξει τους κατοίκους από το κόστος εκκένωσης βόθρων που φτάνει έως και 2.000 ευρώ το χρόνο, ενώ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με το δίκτυο, μέσα από τις πιστώσεις του έργου.
Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν άμεσα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δίκτυο θα ολοκληρωθεί πλήρως, σε 48 μήνες (4 έτη). Ειδικότερα θα κατασκευαστούν 19,5 χλμ. πρωτεύοντος και 152,5 χλμ. δευτερεύοντος δικτύου, 13 αντλιοστάσια και πάνω από 15.000 συνδέσεις με ακίνητα.
Η Αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής και του Προγράμματος «Έργο Ζωής», που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην Αν. Αττική με σκοπό την ανάπτυξη υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μία ολιστική προσπάθεια συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ για δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και τη δημιουργία Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, που εφαρμόζει η εταιρεία.
Περιφερειάρχης Αττικής
Στη σπουδαιότητα του έργου και των σημαντικών πλεονεκτημάτων του για την περιοχή του Δήμου Παλλήνης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου γιατί σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές για την έναρξη ενός έργου πνοής, με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, για το Δήμο Παλλήνης αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Πρόκειται για μία ιστορική μέρα καθώς, ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες από σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για άλλη μία φορά πως όταν ενώνει τις δυνάμεις της, τα οφέλη για τους πολίτες είναι πολλά και σημαντικά.
Ως Περιφέρεια έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως η υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής για την Ανατολική Αττική, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, δώσαμε έμφαση στην άμεση δρομολόγηση των έργων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων της Αν. Αττικής. Έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους Δήμους, να λάβουμε την έγκριση των δύο μεγάλων έργων αποχέτευσης Ραφήνας και Μαραθώνα. Επιπλέον έχουμε δημοπρατήσει και το σύνολο των εργολαβιών αποχέτευσης της Αν. Αττικής, ενώ σταδιακά υπογράφουμε τις σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους, προκειμένου τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα. Με στοχευμένα έργα συμβάλλουμε στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα αναβαθμίζουμε την αξία γης και μειώνουμε σταδιακά τα πρόστιμα που καταβάλλει το ελληνικό κράτος, λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ΕΥΔΑΠ για τη στενή συνεργασία που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη δρομολόγηση και υλοποίηση κρίσιμων αποχετευτικών έργων στην Ανατολική Αττική αλλά και το Δήμο Παλλήνης και προσωπικά τον Δήμαρχο Α. Ζούτσο για την υποστήριξή του σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και δρομολόγησης του έργου».
Δήμαρχος Παλλήνης
Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο Παλλήνης. Αποκτούμε το αυτονόητο δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ένα δικαίωμα, που στερούμασταν επί δεκαετίες, αν και ζούμε μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Εκπληρώνεται το διαχρονικό όραμα και αίτημα, όλων των κατοίκων. Δικαιώνεται ο αγώνας που δώσαμε, ως Δημοτική Αρχή, από το 2011, κόντρα στα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης, ξεκινά. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση κι ένα έργο πολιτισμού. Ευχαριστώ, όλους όσοι μας βοήθησαν σε αυτή την δεκάχρονη και δύσκολη πορεία. Τώρα, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης, μπορούμε να ονειρευτούμε ένα καλύτερο μέλλον.»
Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στο Δήμο Παλλήνης, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει το σύνολο των επενδύσεων στην Ανατολική Αττική, τόνισε και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος αναφέροντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης τα εμβληματικά έργα της Ανατολικής Αττικής. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μετά από πολλά χρόνια τίθενται και στην Ελλάδα οι βάσεις για ανάπτυξη προσανατολισμένη στην αειφορία και τη βιωσιμότητα των φυσικών μας πόρων. Για εμάς στην ΕΥΔΑΠ είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο πλούτος που απολαμβάνει ο άνθρωπος από το περιβάλλον. Δεδομένου ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και οι κοινότητες που ζουν από αυτούς χρειάζονται στήριξη, η επένδυση αυτή αποτελεί πλέον ανάγκη επιτακτική για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές».