Συνέντευξη του Αντιδήμαρχου Ανάπτυξης και Υποδομών Γιώργου Βλαντή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης «Επικοινωνία 94 fm»
Συνέντευξη για όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα χρονική περίοδο την πόλη του Ηρακλείου Αττικής παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 1η Ιουλίου ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών Γιώργος Βλαντής στο Δημοτικό Ραδιόφωνο «Επικοινωνία 94fm».
Ο κ. Βλαντής μίλησε στην καθημερινή εκπομπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Δημοτικές Διαπλοκές» που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Δημήτρης Δημακόπουλος Χρήστος Μαντζουράνης και Γιώργος Μισιάκας..
Σας παραθέτουμε ένα μέρος των δηλώσεων του κ. Γιώργου Βλαντή ανά θεματικές ενότητες.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΑΚΕΠ» ΜΕ ΤΗΝ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2010
«Η συνεργασία αυτή δεν ήταν έμπνευση της στιγμής. Ήταν κάτι το οποίο είχαμε διαισθανθεί και το ζητούσε ο κόσμος πολλά χρόνια.
Είχαμε πάντα καλές σχέσεις με το Δήμαρχο. Δεν είναι σημερινή αυτή η κατάσταση. Βεβαίως η συνεργασία μας σε πολιτικό επίπεδο δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο των καλών διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρούμε επί αρκετά χρόνια. Στην πολιτική δεν μετρούν μόνο οι φιλικές σχέσεις. Κυρίως πρόκειται για συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο. Το κυρίαρχο ζήτημα στο οποίο συμβαδίσαμε είναι ότι υπήρχε η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας αυτόνομης δημοτικής κίνησης. Πρόκειται για κάτι που ξεκίνησε από κάτω. Δηλαδή μέσα από την ίδια την κοινωνία. Το εκφράσαμε αυτό προεκλογικά και επιβραβευθήκαμε. Ήταν ώριμες οι συνθήκες και δεν ήταν κάτι ευκαιριακό. Αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως της δεύτερης Κυριακής όλο αυτό το σκηνικό».
ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΦΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ
«Τα προβλήματα της πόλης δεν καθορίζονται πλέον με βάση τις όποιες ιδεολογικές διαφορές. Τα ζητήματα τίθενται πλέον στη «σφαίρα» της κοινής λογικής, της διάθεσης για προσφορά και κυρίως στο πλαίσιο της ηθικής. Το ζητούμενο είναι ότι υπάρχουν καθαροί άνθρωποι και σε δράση και σε λόγια. Αυτά που λέμε τα εννοούμε. Κοιτάμε τον άλλο στα μάτια και όταν μπορούμε να κάνουμε κάτι το κάνουμε. Αν δεν μπορούμε, τότε δεν το κάνουμε.
Τυπικά στα χαρτιά είμαστε δύο συνδυασμοί. Στην πράξη όμως λειτουργούμε ενιαία. Κατά καιρούς έχει ανακινηθεί το ζήτημα. Κάποια στιγμή θα πρέπει αυτό να το λύσουμε και σε τυπικό επίπεδο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να λήξει με τη συνένωση των συνδυασμών. Από ότι γνωρίζω και τα περισσότερα μέλη του συνδυασμού μας συντάσσονται προς αυτή την κατεύθυνση».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
«Είναι ευρύτερα γνωστό ότι όταν παραλάβαμε το δήμο η κατάσταση ήταν γενικότερα κακή. Ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε πει πολλά, εμείς επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τη λογική των «κλισέ» και να πούμε ότι παραλάβαμε χάος, ότι βρήκαμε «καμένη» γη.
Μπήκαμε κυριολεκτικά σε έναν «παγωμένο» Δήμο. Δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός, δεν υπήρχε πετρέλαιο. Βάλαμε χρήματα από την τσέπη μας για να λειτουργήσουν τα αυτονόητα. Ήταν εμφανές πολύ πριν από τον Ιανουάριο, όποτε και αναλάβαμε τη διοίκηση, ότι ο Δήμος υπολειτουργούσε. Η παράταξη του κ. Γεωργόπουλου κατέγραφε τεράστιες απώλειες και αυτές είχαν μεταφραστεί σε δυσλειτουργία του Δήμου. Όλο αυτό το «κακό» κληθήκαμε να το συμμαζέψουμε μέσα σε αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε στη διοίκηση του Δήμου.
Αυτό το «κακό» όμως δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της προηγούμενης τετραετίας. Υπάρχουν συνολικά και αθροιστικά μαζεμένες «αρνητικές» καταστάσεις τις οποίες ενεργώντας σε κάθε χώρο τις αντιμετωπίζουμε και τις βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ
«Αναφορικά με τον τεχνικό τομέα, εφέτος παρουσιάσαμε το φτωχότερο πρόγραμμα τεχνικών έργων. Και αυτό συνέβη γιατί μέσα σε ένα προϋπολογισμό δεν μπορείς να εκφράζεις επιθυμίες προσδοκώντας σε πιθανές πηγές εύρεσης χρημάτων.
Αναφορικά με τη ΣΑΤΑ, αγνοείται η τύχη της!
Το πρόγραμμα «Ελλάδα» είναι ακόμη στα χαρτιά. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι ελπίδες μας επικεντρώνονται μόνο στο ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες, εκτιμώ ότι οι ανάγκες του Δήμου είναι πάγιες αναφορικά με την κατάσταση των σχολικών κτηρίων. Θα θέλαμε να έχουμε έναν ακόμη βρεφονηπιακό σταθμό καθώς στη βρεφική και νηπιακή βαθμίδα υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες επί σειρά ετών. Θα θέλαμε ένα ακόμη κλειστό γυμναστήριο και ενώ οι δυνατότητες παλαιότερα ήταν περισσότερες χάθηκαν εξαιτίας της σύγχυσης αρμοδιοτήτων που υπήρχε. Υπάρχουν στον τομέα τεράστια ανοικτά ζητήματα επί σειρά ετών τα οποία έχουμε τη διάθεση να τα διεκδικήσουμε και να τα παλέψουμε.
Η αξιοποίηση του γηπέδου της Κύμης: Μια περιοχή η οποία θα μπορούσε να αναπλαστεί θαυμάσια όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά του αμαξοστασίου.
Η ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών στο Κάτω Ψαλίδι και στη Μαγκουφάνα Φιξ.
Η βελτίωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δικτύων και υποδομών, ενώ προκρίνεται και η δημιουργία ποδηλατόδρομων μέσα στον ιστό της πόλης. Σε αυτό το θέμα είμαστε πολύ κοντά στο να ενταχθούμε ως δήμος σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα που προωθεί την δημιουργία τέτοιων έργων».