Εκδήλωση στο Δήμο Μεταμόρφωσης – Ενημερωθείτε για μια συχνή, χρόνια, νευροβιολογική διαταραχή που εκδηλώνεται, σε περίπου 6% των παιδιών σχολικής ηλικίας
Ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Μεταμόρφωσης πραγματοποιεί το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) με τίτλο: «Παιδί με ΔΕΠΥ: μια πρόκληση για το γονιό και το δάσκαλο», την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014, ώρα 18:00 — 21:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης (Λητούς και Κύμης, όπισθεν Δημοτικού Κολυμβητηρίου, Λόφος Δηλαβέρη), με ελεύθερη είσοδο.
Συμμετέχοντες
Ευθύμιος Αγγελάκης, Ph.D.,
Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Τέννεσση, Η.Π.Α., Υπεύθυνος Νευροψυχολογικού Εργαστηρίου Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», Αναπληρωματικό Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ.
Σοφία Αρώνη – Βουρνά
Υφηγήτρια Παιδιατρικής, Πρόεδρος ADHD Hellas
Νιόβη Μιχαλοπούλου, Psy.D.
Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Widener Η.Π.Α., Μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (Ελληνικό Παράρτημα), Μελος του Δ.Σ. του ADHD Hellas
Χρήστος Σκαλούμπακας
Ειδικός Παιδαγωγός M.Ed., Μονάδα Διαταραχών Προσοχής, Υπερκινητικότητας και
Μάθησης, Β ́Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, ΓΝΠ “Π. & Α. Κυριακού”, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ
Ελένη Τσαμούρα
Εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος ADHD Hellas
Το μήνυμα – κάλεσμα της Προέδρου
Στο μήνυμά της με αφορμή την εκδήλωσή αυτή η κα Σοφία Αρώνη- Βουρνά, Υφηγήτρια Παιδιατρικης και Πρόεδρος ADHD Hellas ανέφερε: “Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί και φίλοι, με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ενημερωτική εκδήλωση, που οργανώνει το Σωματείο ADHD HELLAS σε συνεργασία με το Δήμο Μεταμόρφωσης, με θέμα “Παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): μια πρόκληση για το γονιό και το δάσκαλο”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης, στη συμβολή των οδών Λητούς και Κύμης, όπισθεν του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, στο Λόφο Δηλαβέρη.
Η ΔΕΠΥ είναι μια συχνή, χρόνια, νευροβιολογική διαταραχή που εκδηλώνεται, σε περίπου 6% των παιδιών σχολικής ηλικίας, με διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα / επιθετικότητα η και υπερκινητικότητα. Η διαταραχή συνεχίζεται στην εφηβεία και την ενήλικο ζωή, παραλλαγμένη ή αυτούσια, και επηρεάζει την καθημερινότητα του ιδίου του ατόμου αλλά και του στενού περιβάλλοντός του. Αν δε διαγνωσθεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπισθεί σε πολλαπλά επίπεδα από ομάδα ειδικών, π.χ. ψυχίατρο, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή κλπ., επιπλέκεται από άλλες ψυχολογικές διαταραχές (συννοσηρότητα), που έχουν πλέον επίπτωση στην ακαδημαϊκή, επαγγελματική και κοινωνική πορεία του έχοντος τη διαταραχή.
Στόχος των ενημερωτικών εκδηλώσεων του Σωματείου είναι η ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για την έγκαιρη αναγνώριση της διαταραχής και τη σωστή διαχείριση της από την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ώστε να βοηθηθεί το άτομο και να αποτραπούν οι δυσάρεστες επιπλοκές που έχουν όχι μόνον οικογενειακό, αλλά και κοινωνικό κόστος.”
Αναλυτικό Πρόγραμμα
18:00 –18:30
Προσέλευση—Έναρξη
Χαιρετισμοί
Πρόεδρος ADHD Hellas: Σ. Αρώνη-Βουρνά
Αντιδήμαρχος Μεταμόρφωσης: Μ. Λυμπέρη
Συντονίστρια: Ελένη Τσαμουρά
18:30-19:00 «Όταν η ΔΕΠΥ περνάει απαρατήρητη: η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης», Ομιλήτρια: Ν. Μιχαλοπούλου
Η ΔΕΠΥ ανήκει στην οικογένεια των παρεξηγημένων διαγνώσεων, γιατί η συμπτωματολογία της μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη η να αποδοθεί σε λάθος αιτία η ακόμα να προβάλει ως η αιτία που δικαιολογεί όλα τα προβλήματα ενός παιδιού. Μέσα από τις μαρτυρίες γονέων, από αληθινά περιστατικά οικογενειών, η Δρ. Νιόβη Μιχαλοπούλου θα περιγράψει τη ΔΕΠΥ και τις επιπτώσεις της στο παιδί και την οικογένεια όταν δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα.
19:00-19:30
«Τεχνικές Διαχείρισης της ΔΕΠΥ στο Οικογενειακό Περιβάλλον»
Ομιλητής: Ε. Αγγελάκης
Η ΔΕΠΥ παρουσιάζεται συνήθως από την προσχολική ηλικία με συμπτώματα όπως δυσκολία επιμονής σε ένα αντικείμενο, υπερκινητικοτητα και παρορμητικότητα. Οι δυσκολίες αυτές ακολουθούν το παιδί στα χρόνια του σχολείου και, μεταξύ άλλον, το εμποδίζουν να παρακολουθεί στο μάθημα, να μελετάει στο σπίτι και να οργανώνει το χρόνο και τις υποχρεώσεις του. Οι γονείς αγανακτούν και κουράζονται από αυτές τις συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δευτερογενείς επιπτώσεις στις σχέσεις γονέα – παιδιού, ενώ παράλληλα το παιδί χάνει την αυτοεκτίμησή του. Η διαχείριση αυτών των προβλημάτων πρέπει να συμπεριλάβει μια διεπιστημονική παρακολούθηση της οικογένειας από παιδοψυχίατρο για πιθανή συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής, παιδοψυχολόγο για ψυχοεκπαίδευση γονέων και για συναισθηματική στήριξη του παιδιού και ειδικό παιδαγωγό για τεχνικές μελετάς.
19:30-20:00
«ΔΕΠΥ και Σχολείο : Πώς γίνεται να συνυπάρξουν;» Ομιλητής: Χ. Σκαλούμπακας
Η ΔΕΠΥ αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Κάθε ηλικία παρουσιάζει διαφορετική εικόνα αδυναμιών, αλλά για κάθε ηλικία υπάρχουν και τρόποι διαχείρισης των αδυναμιών αυτών. Η εμπειρία πολλών γονέων, που έχουν μεγαλώσει παιδιά με ΔΕΠΥ, ειδικών με εμπειρία στη διαταραχή, αλλά και ερευνητικών δεδομένων συγκλίνουν στην υιοθέτηση των παρακάτω αρχών για την αντιμετώπισή της διαταραχής: Πρόγραμμα, όχι φωνές, σταθερή και συστηματική εποπτεία, εκπαίδευση γονέων στη διαχείριση συμπεριφοράς, εκπαίδευση παιδιών στην διαχείριση των δυσκολιών τους. Οι αρχές αυτές, αν και αποτελούν οδηγό στην αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ, μπορούν να βοηθήσουν και παιδιά που δεν έχουν διαγνωσθεί με τη διαταραχή, αλλά αντιμετωπίζουν παρεμφερείς δυσκολίες.
Ερωτήσεις — Συζήτηση