Οι περιοχές με τους πιο πολλούς ανεμβολίαστους και τα επόμενα μέτρα
Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70% Να ανοίξει τον δρόμο για τον εμβολιασμό, ο οποίος σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, βρίσκεται σε ποσοστά κάτω του 70% στον γενικό πληθυσμό, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νέο μίγμα μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από αύριο.
Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%, με την Ευρυτανία να είναι καθηλωμένη στο 37%.
Ακολουθούν η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Αρτα, Καβάλα, Γρεβενά). Σε 30 περιοχές της χώρας, η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78% και μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.
Για τη διατήρηση αυτών των ποσοστών και δεδομένου ότι αυτή είναι η κατηγορία πολιτών που κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναμνηστικής δόσης ξεκαθαρίζοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.
Ουραγός η Ευρυτανία
Στον γενικό πληθυσμό, όπως φαίνεται στον εμβολιαστικό χάρτη της Ελλάδας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ουραγός στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Χαμηλά ποσοστά, όμως, παρουσιάζει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και η Βόρεια Ελλάδα, με το Κιλκίς, την Πιερία και τη Δράμα να εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50% και άλλες 12 Π.Ε. (Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Εβρος, Φλώρινα, Ξάνθη, Καβάλα, Γρεβενά, Ροδόπη, Καστοριά, Λάρισα) να μην ξεπερνούν το 60%, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, μόλις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν καταφέρει να υπερβούν το 70%, με πρωταθλήτρια τη Μύκονο (80%) και ακολουθούν η Σαντορίνη (79%), η Μήλος (75%), η Πάρος (73%) και η Κως (73%). Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.
Καπραβέλος – Το προσωπικό του «Παπανικολάου» λιποθυμά και είναι στα όριά του
O διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», τονίζει επιπλέον με αγωνία ότι εκτός από τις αλλεπάλληλες εισαγωγές που σημειώνονται κατά την εφημερία και το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου βιώνει πολύ δύσκολες στιγμές. Για «εφιαλτική» εφημερία, κάνει λόγο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η νύχτα είναι μεγάλη» και ότι «παρακαλάμε να ξημερώσει», την ώρα που το προσωπικό «λιποθυμά και είναι στα όριά του». «Η πίεση είναι αφόρητη. Ξεκινήσαμε την εφημερία χωρίς διαθέσιμο κρεβάτι στην εντατική. Έχουμε ετοιμάσει χειρουργεία έχουμε ετοιμάσει τα πάντα σε περίπτωση που χρειαστεί όμως βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη και αυτό δεν αλλάζει. Δεν ζητώ τίποτα άλλο, παρά μόνο να εφαρμόζουμε τα μέτρα, η μόλυνση είναι τεράστια, η διασπορά είναι τεράστια» αναφέρει με αγωνία στο GRTimes o κ. Καπραβέλος. Ο Ερντογάν «κλείνει τα αφτιά» στα καμπανάκια των αγορών O διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», τονίζει επιπλέον με αγωνία ότι εκτός από τις αλλεπάλληλες εισαγωγές που σημειώνονται κατά την εφημερία και το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου βιώνει πολύ δύσκολες στιγμές. «Έρχονται και εμβολιασμένοι όμως, δεν είναι τόσο σοβαρά αυτά τα περιστατικά. Είμαστε και εμείς στα όριά μας. Το προσωπικό μας λιποθυμά από την κούραση, δεν αντέχει άλλο. Η νύχτα είναι μεγάλη. Παρακαλάμε να φτάσει το πρωί, να τελειώσει αυτό το πράγμα».
Πλεύρης σε ΣΚΑΪ: Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επιπλέον μέτρα -Δεν θα γίνει lockdown
Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.» Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και το ενδεχόμενο ενός lockdown μίλησε στον ΣΚΑΪ και το Νίκο Στραβελάκη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν θα είναι τιμωρητικά», τόνισε ο υπουργός. Ανέφερε, επίσης, ότι η πανδημία καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όλα τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται. Όπως επεσήμανε, το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε.»
Ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται νέα μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ.»
Σχετικά με τους αυξημένους θανάτους, ο υπουργός εξήγησε ότι «οι νεκροί είναι σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Συνεπώς, περιορίζοντας την κινητικότητα λειτουργούμε προστατευτικά.» Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. «Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.» Ωστόσο, η χρήση μάσκας παραμένει για όλους υποχρεωτική. «Αυτό που ισχύει για τη μάσκα είναι ότι στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός», τόνισε.
Τέλος, για τις εκκλησίες είπε ότι οι έλεγχοι γίνονται από τον υπεύθυνο, αλλά η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει και δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Από τη στιγμή που έχει βγει και η εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδου, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν αυτό το μέτρο.»
Σε ποιες περιοχές έρχονται έκτακτα μέτρα λόγω διασποράς και αύξησης νοσηλειών
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκαλεί ανησυχία σε αρκετές περιοχές που σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί σε λήψη νέων μέτρων Η αύξηση της διασποράς και η πίεση στο ΕΣΥ ανησυχεί ειδικούς και Αρχές, καθώς η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η επιδημιολογική εικόνα στην Πελοπόννησο οδηγεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κοροναϊού και τα πρωτόκολλα εισόδου σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος, σύμφωνα με το ertnews.gr, οι αντιπεριφερειάρχες από Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων και έχουν νοσήσει περισσότεροι από 33.190 πολίτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα δύο τελευταία 24ωρα, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 582 κρούσματα κοροναϊού στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από αυτά τα 126 κρούσματα είναι στην Αργολίδα, τα 77 στην Αρκαδία, τα 151 στην Κορινθία, τα 70 στη Λακωνία και τα 158 στην Μεσσηνία. Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Πού εντοπίζονται τα 5.991 κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς Την ίδια στιγμή, μέχρι και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 229 άτομα (τα 12 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Άργους 20 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 21, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 43, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 40 (τα 6 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 31 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 74 (τα 6 στη ΜΕΘ).
Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με πληροφορίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου, 22 άτομα, γιατρούς, νοσηλευτές, επόπτες υγείας και ψυχολόγους για τις ανάγκες αντιμετώπισης της covid-19.
Εν τω μεταξύ σε κατεπείγουσα συνεδρίαση συγκαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα. Την σύγκληση της εν λόγω συνεδρίασης ζήτησαν με κοινό τους αίτημα, στο οποίο ανταποκρίθηκε η περιφερειακή Αρχή, οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης του Σώματος, προκειμένου να συζητηθεί -όπως προτείνουν- το θέμα: «Οι δυσμενείς εξελίξεις για την πανδημία της νόσου του κοροναϊού (Covid-19) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Οι συνέπειες και η ανάγκη διεκδίκησης και λήψης μέτρων». Τα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κινούνται κάτω από 60%, με την Ηλεία να καταγράφει μόλις 49%, ενώ χαμηλά είναι και τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνω των 60 ετών καθώς μόνο στην Κορινθία και στην Αργολίδα φτάνουν και ξεπερνούν το 70%.
Τα νέα μέτρα άργησαν… ένα κύμα
Αργά ελήφθησαν τα νέα μέτρα, εκτιμούν αρκετοί ειδικοί, την ώρα που το ΕΣΥ συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολίτες, αλλά και από τους ειδικούς, καθώς για άλλη μία φορά η κυβέρνηση φέρεται να «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις. Και αυτό, γιατί ακόμη και όσοι συμφωνούν με τα μέτρα, εκτιμούν ότι αποφασίστηκαν αργά.
Επιπλέον, το να συνεχίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλούν για τη λεγόμενη «πανδημία των ανεμβολίαστων», οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι είναι λάθος, καθώς η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως ο κοροναϊός μεταδίδεται και προς και από τους εμβολιασμένους. Η διαφορά είναι πως κινδυνεύουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι. Η άλλη πλευρά, βέβαια, συσχετίζει τους μη εμβολιασμένους πολίτες με την ασφυκτική πίεση που δέχεται ξανά το δημόσιο σύστημα υγείας αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά και σε απλές κλίνες Covid, είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Το συμπέρασμα από αυτή τη διαπίστωση, όμως, δεν μπορεί παρά να είναι διπλό: Πρώτον, κάτι δεν κάναμε σωστά σε ό,τι αφορά την εκστρατεία πειθούς σε σχέση με τα εμβόλια εξαρχής. Και δεύτερον, το πάθημα από τα προηγούμενα κύματα ως προς τη δυναμική και τις αντοχές του ΕΣΥ δεν μας έγινε πάθημα και, μάλιστα, όταν ακόμη και οι γιατροί επιμένουν πως το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών δεν είναι αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή, ανακοινώνονται – επιτέλους – μέτρα και για τις εκκλησίες, αλλά δεν εξασφαλίστηκαν τόσο καιρό πυκνότερα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ τα σχολεία – βασικά, τα ίδια τα παιδιά – αποτελούν υπερμεταδότες του ιού και ενώ χρειάζονται περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε… συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων!
Τέλος, ουδόλως βοηθούν όσους δεν έχουν ακόμη πειστεί να εμβολιαστούν τα μπρος-πίσω στα μέτρα που κάθε φορά ανακοινώνονται.
Είναι λογικό, από τη μία πλευρά, όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που εξελίσσεται, να λαμβάνονται κάθε φορά και οι ανάλογες αποφάσεις. Ωστόσο, δεν είναι ούτε λογικό, ούτε πειστικό, πρώτα να λέμε ότι δεν θα απαιτείται διαγνωστικός έλεγχος στις εκκλησίες – για παράδειγμα – και μετά να ανακοινώνουμε ότι πλέον απαιτείται, ούτε ότι οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τόσο πολύ τον ιό, για να το πάρουμε πίσω μετά με… τρόπο. Όλα αυτά κάνουν τον κόσμο να πιστεύει πως οι πολιτικές αποφάσεις – για τη μη επιβολή lockdown, για παράδειγμα, το οποίο, φυσικά, ουδείς επιθυμεί – αποσκοπούν περισσότερο στη διασφάλιση της οικονομικής ομαλότητας, παρά στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και έτσι, τα «θολά» σημεία στα μέτρα, που κάθε φορά ανακοινώνονται, περισσότερο μπερδεύουν και προκαλούν αντιδράσεις, παρά πείθουν και βοηθούν.
Η ανησυχητική εκτίμηση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα
Για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Τα μέτρα, είπε, «θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί», επομένως «θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου πέμπτου κύματος της πανδημίας και εγγράφονται στην προετοιμασία για το επόμενο κύμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο». Έπρεπε να είχαν παρθεί από τον Ιούνιο Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι για την αποτροπή ή ακόμη και τον μετριασμό του τέταρτου κύματος, «δυστυχώς είναι πολύ αργά», καθώς τα μέτρα αυτού του τύπου «θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και να προετοιμαστεί ο κόσμος για το τέταρτο κύμα». Ο καθηγητής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μόνο το «όπλο» του εμβολιασμού, ενώ «ξέρουμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να προστατευθεί ο κόσμος χρειάζεται ενίσχυση της περίθαλψης και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και πολύ καλή ιχνηλάτηση», όπως τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά τα δύο».
«Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία»
«Με τον εμβολιασμό δεν λύνουμε την πανδημία. Δυστυχώς, όχι ακόμη. Για να λυθεί η πανδημία χρειάζεται μαζικός, γενικός και γρήγορος εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα τρία εργαλεία που έχουμε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των μέτρων που ανακοινώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά o Γρηγόρης Γεροτζιάφας. «Η χειρότερη και πιο δύσκολη απόφαση θα είναι το lockdown, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο, καθώς θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε. Όπως εξήγησε, «το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα στα νοσοκομεία, θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα και τις επόμενες 15 ημέρες, γιατί οι άρρωστοι με covid ακόμη και αν πάνε καλά, μένουν περισσότερο από τους άλλους ασθενείς. Άρα, όποιοι άλλοι αρρωσταίνουν, δεν θα έχουν κρεβάτι».
Το σκληρό κύμα έρχεται και στην Αθήνα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας, με δεδομένο ότι έχουμε ένα σκληρό κύμα που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα θα κατέβει στην Αθήνα, το οποίο πλήττει κυρίως τις περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «ακόμη και αν ξεκινήσουν αύριο μαζικοί εμβολιασμοί, στις επόμενες 15 ημέρες δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του ιού».
Τζανάκης: «Έως 100 νεκροί την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα»
Σε σωστή κατεύθυνση κινούνται τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τον περιορισμό της πανδημίας, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας για πρώτη φορά μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τείχος ανοσίας στο 80%-85% την Άνοιξη του 2022, οπότε και ο ιός θα γίνει ενδημικός. «Τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες: Η μία είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης. Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα. «Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις», τόνισε.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν στα 8.000 ή λίγο παραπάνω. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν. «Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.
Σχετικά με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ανέφερε ότι δεν θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, αλλά ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650 είναι πιθανό, ενώ εκτίμησε ότι στους θανάτους δεν θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν τους 100.
Πάντως, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι την Άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη. «Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματοειδή μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κα πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε ένα εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε δύο εκατ. άνοσων ανθρώπων, που θα προστεθούν – καλώς εχόντων των πραγμάτων – στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65%, θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την Άνοιξη του 2022», κατέληξε.
Lockdown «για να κερδίσουμε χρόνο» ζητούν ειδικοί
Πολλοί λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα, κάτι που εφάρμοσε η κυβέρνηση, ενώ άλλοι θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο. Με τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του κοροναϊού να κινδυνεύουν να γίνουν πραγματικότητα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού από τις αρχές του Νοεμβρίου συνοδεύεται από τη ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, όλα δείχνουν πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, αυτός ο μήνας αναμένεται να «κλείσει» με 2.000 νεκρούς. Ήδη, από την αρχή του μήνα, έχουν καταγραφεί 1.074 θάνατοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 547. Αυτός είναι και ο λόγος που, στην πρόσφατη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, πολλοί τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι με ένα lockdown θα κερδίζαμε χρόνο. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι «θα βοηθούσε ένα lockdown, για να κερδίσουμε χρόνο». Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς, που έχουν ήδη εμβολιαστεί».
«Στην Ελλάδα έχουν μπετοναριστεί οι ανεμβολίαστοι»
Την ίδια ώρα ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι χαρακτηριστικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έκανε το γύρο της χώρας για να πείσει για τον εμβολιασμό. Το να χωρίσουμε αυτή τη στιγμή τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα», επεσήμανε ο καθηγητής. Ιδιαίτερα τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν ‘μπετοναριστεί΄’ οι ανεμβολίαστοι», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια. Οι άνθρωποι έχουν απορίες, που πολλές είναι κατασκευασμένες». «Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση», υπογράμμισε ο κ. Γεροτζιάφας. Και εξήγησε: «Στην περίπτωση του κοροναϊού είναι η παροχή περίθαλψης. Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει ‘κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό’».
Γ. Παυλάκης: «Άργησαν πολύ τα μέτρα»
Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, τόνισε ότι τα μέτρα «άργησαν να παρθούν», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, για λόγους που δεν γνωρίζει, συνεχίζει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Ο καθηγητής, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ανέφερε ότι πάμε σε έναν εξίσου δύσκολο με τον περσινό χειμώνα καθώς, όπως εξήγησε, μπορεί να έχουμε φέτος εμβόλια, αλλά αυτά δεν μπορούν να δείξουν τη δύναμή τους αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δηλαδή η σωστή χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, η τήρηση των κανόνων υγιεινής κ.ο.κ. Τα εμβόλια, τα μέτρα και η πτώση των κρουσμάτων είναι η προϋπόθεση για έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο κ. Παυλάκης, προσθέτοντας ότι με 6.000-8000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορεί να ανακοπεί το κύμα – ακόμη και αν τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση – διότι δεν θα αποδώσουν. Όπως είπε, τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, πράγμα που δεν έγινε, τονίζοντας ότι κινδυνεύουμε να έχουμε γύρω στους 100 νεκρούς την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες, και «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό». Όσον αφορά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με τη Γερμανία, η οποία το εξετάζει. Εκτίμησε ότι δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα, γιατί «πρέπει να απαντήσουμε κατάλληλα στον ιό». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές δεν λογάριασαν την αντεπίθεση του ιού, ειδικά το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να μην λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι ο ιός αλλάζει και να επιμένουμε σε «παρωχημένα σχήματα». «Καλύτερα να μην κλείνει η κοινωνία» είπε, αλλά με μεγάλο αριθμό θανάτων και το ΕΣΥ κουρασμένο και υπό πίεση, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος, καθώς οι θάνατοι και οι χρόνια πάσχοντες συνιστούν επίσης κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.
Ευ. Μανωλόπουλος: «Τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις»
Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασε μιλώντας στο MEGA o καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, που επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα» και πως τα μέτρα, που στοχεύουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, «είναι σωστά, αλλά δεν είναι αρκετά». Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επανέλθει, μάλιστα, καθώς δεν λαμβάνονται τα κρίσιμα μέτρα και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάνουν πολλές δραστηριότητες. Επίσης, ανέφερε ότι το γενικευμένο lockdown ή ένα lockdown μόνο για ανεμβολίαστους δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς βλέπουμε ότι με την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, όλα είναι ανοιχτά. Και τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε θα έχουμε κορύφωση του κύματος της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά νούμερα και ο καιρός δεν βοηθά, αφού όσο χειμωνιάζει, τόσο θα κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, για τη μη μετάδοση του κοροναϊού από τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι δεν βοηθούν καθόλου, ενώ προσέθεσε πως δεν νομίζει να υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα Σκέρτσου.