Πότε μπαίνουν τα 250 ευρώ “δώρο” στους συνταξιούχους (ημερομηνία-δικαιούχοι)
“Μάχη” διασταυρώσεων γίνεται στα Υπουργεία προκειμένου να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε πάνω από 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Οι δικαιούχοι
Ειδικότερα, το έκτακτο επίδομα αφορά 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.
Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ τον μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ αλλά έχουν και άλλα εισοδήματα. Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ και με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ τον μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα. Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει – για παράδειγμα – από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.
Βάσει, δε, του σχεδιασμού, από τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ θα έχει στη διάθεσή του τα αρχεία της ΑΑΔΕ θα χρειαστεί το πολύ μία ημέρα προκειμένου να προχωρήσει στις πληρωμές. Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν πριν από τις γιορτές, ήτοι την εβδομάδα 20 με 23 Δεκεμβρίου.
Και άλλοι “τυχεροί”
Επίσης, αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσον όρο 40-80 ευρώ θα δουν δεκάδες χιλιάδες «παλαιοί» συνταξιούχοι. Πρόκειται για περίπου 140.000 συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016) που ήδη, κατά τις προηγούμενες καταβολές αναδρομικών, έλαβαν ποσά που αντιστοιχούν στα 2/5 του συνολικού ποσού που δικαιούνται. Πλέον, με τις συντάξεις Ιανουαρίου θα λάβουν την τρίτη δόση των αυξήσεων, από τις πέντε συνολικά που θα καταβληθούν μέχρι το 2024. Τις δύο πρώτες δόσεις, του 2020 και του 2021, τις είχαν λάβει μέσα στον Οκτώβριο.
Επιπλέον, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το απόγευμα θα δουν στους λογαριασμούς τους τα 250 ευρώ που δικαιούνται ως έκτακτη ενίσχυση και οι χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικοι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Η καταβολή θα γίνει μαζί με την κανονική τους πληρωμή.
Επιπλέον, στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί ή ως ολιγοσυμπτωματικοί, κάτι που στο προηγούμενο κύμα της Δέλτα δεν είχε αποτυπωθεί τόσο έντονα. Τα κρούσματα της Δέλτα σε εμβολιασμένους αφορούσαν κυρίως τους εμβολιασμένους ηλικίας άνω των 70 χρόνων και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Όμικρον στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου αφορά την επαναλοίμωξη που προκαλεί. Όπως προέκυψε από μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Imperial College, άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν προστατεύει όσους έχουν νοσήσει από άλλα στελέχη κορωνοϊού.
Η πιθανότητα επαναλοίμωξηε με την Όμικρον είναι στο 8% από το 1% που ήταν η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού.
Πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι ένα άτομο μολυσμένο με την Όμικρον μπορεί να μολύνει πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του αρχικού στελέχους είναι 2, δηλαδή ένας ασθενής κολλούσε άλλους δύο. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Όμικρον έχει τετραπλάσια μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Ουχάν, δηλαδή ένας κολλάει 8 και περισσότερα άτομα.
Η βαρύτητα της νόσου covid με το στέλεχος Όμικρον
«Τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα. Μας αρέσει όμως, και το θέλουμε να το επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία βάσει των στοιχείων που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, από εκεί που ξεκίνησε και η μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.
Φαίνεται επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα απ’ ότι οι ανεμβολίαστοι. Είναι ενδεικτικό ότι και τα 27 άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό και φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος έχουν ήπια ολιγοήμερα συμπτώματα και παραμένουν σε καλή κατάσταση στο σπίτι τους.
Στη Νότιο Αφρική έχουν καταγραφεί 20.000 κρούσματα σε αυτό το κύμα έναντι 4.500 στο προηγούμενο κύμα Δέλτα. Όσοι εισάγονται στο νοσοκομείο είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι αλλά σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να έχουν ανάγκη οξυγόνου. Η διάρκεια νοσηλείας τους είναι βραχεία, είναι 2 – 2,5 ημέρες σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών που ήταν στο προηγούμενο κύμα, και επίσης η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τη θνητότητα του προηγουμένου κύματος, 6,6% έναντι 17%. Βέβαια και εδώ το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο
«Βεβαίως δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό θα ισχύσει και για τα άλλα κράτη, όπως της Ευρώπης, δεδομένου ότι στη Νότιο Αφρική, πρώτον, το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών, άρα δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα και δεύτερον ο βαθμός της φυσικής ανοσίας στη Νότιο Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει» είπε η καθηγήτρια. με την
Δέλτα και την Όμικρον
Επίσης, με τη νόσηση λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης αλλάζουν τα συμπτώματα που κατέγραφαν οι ειδικοί μέχρι τώρα με τη Δέλτα: στη μετάλλαξη Δέλτα εκδηλώνονταν πιο βαριές πνευμονίες και ταχύτατα χαμηλός κορεσμός οξυγόνου στον οργανισμό, χωρίς μάλιστα να δίδει σημάδια στον ασθενή. Με την Όμικρον οι ειδικοί βλέπουν ότι οι ασθενείς με covidi-19 έχουν εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα.
Η προστασία του εμβολίου έναντι της Όμικρον
Το κεφάλαιο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι η ικανότητα της παραλλαγής Όμικρον, να διαφεύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς των εμβολιασμένων. Παρότι έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα με διαφορετική μεθοδολογία, τα αποτελέσματα συγκλίνουν: η τρίτη δόση αποτελεί ένα υπερ-όπλο, που προστατεύει από τις γνωστές μεταλλάξεις και για τη σοβαρή νόσο και για τον θάνατο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, μελέτη έξι μηνών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, ενώ ήταν 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ήταν 76% για την Όμικρον και πάνω από 90% για τη Δέλτα. Δηλαδή, η τρίτη δόση επαναφέρει στην υψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του κορωνοϊού.
Τα μέτρα που επιβάλλει η μετάλλαξη στην καθημερινότητά μας
«Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μια κατάσταση που δείχνει τη ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί» δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επιδημία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
«Τα μέτρα αυτά που δεν μπορεί να μας τα επιβάλει κανείς με το ζόρι, πρέπει να τα λάβουμε μόνοι μας» είπε χαρακτηριστικά, και παρέθεσε τα τέσσερα κομβικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επέλαση της Όμικρον ή θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση είναι το πρώτο και βασικό μέτρο που πρέπει να υιοθετηθεί από τους πολίτες. Ένας στους 2 δικαιούχους στην Ελλάδα έχει λάβει την αναμνηστική δόση, περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες. Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%ενώ στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών το ποσοστό είναι στο 60,1%.
Η διενέργεια συχνού και τακτικού ελέγχου, self test και rapid test, είναι το δεύτερο μέτρο που θα παρέχει επιπλέον προστασία στους εμβολιασμένους. «Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς. Ο εμβολιασμός, απλά μετρά υγιεινής, όπως χρήση μάσκας, καλός αερισμός χώρων, τήρηση αποστάσεων σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο» τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας πως όποιος έχει συμπτώματα covid-19 θα πρέπει να κάνει ταχύτατα μοριακό ή rapid test ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος.