Το «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής» τιμά τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας
Στις αρχές του 20ου αιώνα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διεκδικώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Σύνθημα της πρωτόγνωρης για την εποχή διαδήλωσης, το «ψωμί και τριαντάφυλλα». Ένα αιώνα μετά, σε μια μετα-φεμινιστική εποχή, η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί ψωμί και ότι αυτό συμβολίζει, δηλαδή εργασία (θυμίζουμε πως εκτός από τους νέους, και οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο «θύμα» της ανεργίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες τον Νοέμβριο 2013 ανήλθε σε 32,2%) αλλά και τριαντάφυλλα, δηλαδή ποιότητα ζωής.
Το «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου Αττικής, Αξιοπρέπεια, Αντίσταση, Αλληλεγγύη» τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα απολογισμού και ευθύνης διοργανώνει μια διμερή εκδήλωση.
Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης, την Κυριακή 9 Μαρτίου ,στις 7μμ, στη Βίλα Στέλλα (πλησίον του σταθμού του ΗΣΑΠ Ν. Ηράκλειο) θα φιλοξενηθούν και θα μιλήσουν γυναίκες των κινημάτων. Γυναίκες που επέστρεψαν στην κουζίνα για να προσφέρουν στο κίνημα αλληλεγγύης αλλά και γυναίκες, όπως οι σιωπηλές και «αόρατες» μέχρι σήμερα καθαρίστριες που δίνουν τον δικό τους, περήφανο αγώνα για ψωμί.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών» Ειρήνη Κατσινοπούλου.
Στο δεύτερο μέρος, θα ερμηνεύσουν «τραγούδια του έρωτα και της ανατροπής» η Μαίρη Έσπερ και ο Άρης Γραικούσης (πιάνο- τραγούδι). Πρόκειται υπενθυμίζουμε, για μέρος του προγράμματος που είχε επιμεληθεί και είχε παρουσιάσει στη μουσική σκηνή «χαμάμ» η Μαίρη Έσπερ με την συνδρομή της Μάνιας Παπαδημητρίου. Θέμα της «οι ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων στη σημερινή κρίση». Γιατί όπως εξηγεί η Μαίρη Έσπερ «το τραγούδι υπάρχει για να μιλάει για τους πόνους, τις λαχτάρες και τους πόθους της ψυχής, κυρίως για τον έρωτα. Όμως στην εποχή μας όλα αυτά έχουν μπερδευτεί με τόσα άλλα πάθη και αγωνίες που και ο έρωτας ακόμα κινδυνεύει να «παγιδευτεί» στον ιστό του τρόμου και της ανέχειας». Με άλλα λόγια κάτω από τον τίτλο του προγράμματος «του έρωτα και της ανατροπής» κρύβονται στίχοι και μουσικές που «σχολιάζουν τις περιπέτειες της ψυχής του σύγχρονου έλληνα αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και του κάθε πολίτη της Μεσογείου..».