Αναβίωση Βλάχικου Γάμου στο Ηράκλειο Αττικής
Το καθολικό χειροκρότημα του κοινού και τα εγκωμιαστικά σχόλια των εκπροσώπων της αυτοδιοικητικής σκηνής του Ηρακλείου Αττικής, απέσπασε η αναβίωση του Βλάχικου Γάμου, που «ανέβηκε» το πρωί της Κυριακής 2 Μαρτίου 2014 στην πλατεία Αγίου Λουκά (Μνημείο Ηρώων) για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ιστορίας των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης.
Το εγχείρημα πού ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για την περίοδο της αποκριάς στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ρουμελιωτών « Ο Καραϊσκάκης», με την αποφασιστική συνέργεια του Χορευτικού Ομίλου «Ειρήνη» και την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών Νίκου Τριανταφυλλόπουλου (πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Πελεκαναδαίων) και Χάρη Μπογέα.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Ελευθερία Μπαμπάκου ενώ τα σκηνικά ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής και του προέδρου του συνδέσμου motoriders Σάκη Σκαμνάκη.
Το δρώμενο του Βλάχικου Γάμου σύμφωνα με την παράδοση διαρκεί τρεις ημέρες αλλά για τις ανάγκες του Ηρακλείου Αττικής συμπτύχτηκε σε μιάμιση ώρα και περιελάμβανε τέσσερα στάδια:
1) Μουσικοχορευτικά την είσοδο της συντροφιάς του γαμπρού και αντίστοιχα της νύφης.
2) Τη διαδικασία του προικοσύμφωνου που είναι από τα βασικά μέρη για την ευτυχή κατάληξη του Γάμου.
3) Το ζύμωμα και το ψήσιμο της προβέντας (παραδοσιακό αρτοσκεύασμα που μοιράζεται σε τοπικές παραλλαγές σε γάμους ακόμη και σήμερα), το ξύρισμα του γαμπρού και τα προικιά της νύφης.
4) Την παραλίγο διάλυση του αρραβώνα και το χορό του «νεκρού» παλληκαριού που συμβολίζει το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή και κατά συνέπεια την εναλλαγή των εποχών από το Χειμώνα στην Άνοιξη.
Την επιμέλεια του σεναρίου και των διαλόγων είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών, Φιλόλογος – Ιστορικός Βαγγέλης Νικολάου ο οποίος προχώρησε σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με τις ρίζες και την προέλευση του εθίμου του Βλάχικου Γάμου. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος: «Είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη χώρα των μεγάλων θρύλων, στη Θήβα. Το έθιμο τούτο, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου».
Ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ρουμελιωτών, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τατούλης ήταν επιφορτισμένος με το σκέλος της παρουσίασης και υποδύθηκε το ρόλο του συμβολαιογράφου που προχωρά στην υπογραφή του προικοσύμφωνου που ουσιαστικά «σφραγίζει» τη συμφωνία ανάμεσα στους συμπέθερους προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο πολυπόθητος γάμος και να μη διαρραγούν σε κανένα σημείο τα συμφωνηθέντα.
Με την ολοκλήρωση του δρώμενου στήθηκε γλέντι στην πλατεία Αγίου Λουκά με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού και τις απαράμιλλες χορευτικές ικανότητες των μελών του χορευτικού ομίλου «Ειρήνη» και κατά κοινή ομολογία στήθηκε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε παλιές αλλά όχι και τόσο μακρινές εποχές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Φαρμάκης, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Δημήτρης Μπούκης, Περιβάλλοντος Πασχάλης Γονατάς, Οικονομικών Στέφανος Λεζγής , ο πρώην Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Σταύρος Γεωργόπουλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΝΟΗ και υποψήφιος δήμαρχος Κυριάκος Κουτρούλης , οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Παπαδημητρίου, Βιργινία Μακρυωνίτου, Μαίρη Ζούνη, Μαριάννα Ζούρου, Ντέπυ Ασμακλή, Παρασκευή Κράλλη και πολλοί άλλοι.