Απάντηση του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας σε δημοσίευμα αναφορικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων
Με αφορμή δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα αναφορικά με την επίδραση της απόφασης για έξοδο από το πρόγραμμα ESTIA προσφύγων που έλαβαν άσυλο πριν την 31η Ιουλίου 2017, στους ωφελούμενους του προγράμματος που υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισημαίνουμε ότι:
Ειδικότερα για το Δήμο μας, όσοι πρόσφυγες αναγνωρίστηκαν πριν την 31η Ιουλίου 2017, εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες και έχουν εξαιρεθεί όλοι προς το παρόν από την προβλεπόμενη έξοδο την 31η Μαρτίου 2019.
Αναλυτικά:
Το πρόγραμμα ESTIA προορίζεται για να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, για όσο διάστημα τα αιτήματά τους για άσυλο βρίσκονται υπό επεξεργασία με υπηρεσίες στέγασης, χρηματικό βοήθημα και υποστήριξη.
Με βάση τα ισχύοντα, οι αιτούντες άσυλο που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες κατά τη διάρκεια διαμονής τους στο ESTIA, λαμβάνουν μεταβατική περίοδο έξι μηνών επιπλέον παραμονής στο πρόγραμμα. Μέχρι τώρα η περίοδος αυτή διαρκώς παρατεινόταν με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να αποτελούν περίπου το 25% των ατόμων που διαμένουν στα διαμερίσματα του προγράμματος σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στο πρόγραμμα για περισσότερο από δύο χρόνια. Προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ESTIA περισσότεροι αιτούντες άσυλο, καθορίστηκε η 31 Μαρτίου 2019 ως η ημερομηνία εξόδου για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που είναι στο πρόγραμμα πάνω από 19 μήνες. Τα άτομα αυτά, προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το χρηματικό βοήθημα για 3 επιπλέον μήνες, μετά την έξοδό τους από το πρόγραμμα (διαμερίσματα).
Παρόλα αυτά, η περίοδος χάριτος παρατείνεται προσωρινά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σοβαρών καταστάσεων υγείας, των γυναικών σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και των γυναικών που έγιναν πολύ πρόσφατα μητέρες. Οι κατηγορίες αυτές συμπαρασύρουν και τα μέλη των πυρηνικών οικογενειών τους. Επιπλέον, η περίοδος χάριτος θα επεκταθεί και στα μέλη πυρηνικών οικογενειών που έχουν παιδιά εγγεγραμμένα στο σχολείο, μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Η Δημοτική Αρχή Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε με ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων, πολύ πριν την έναρξη του προγράμματος ESTIA, υλοποιώντας σειρά δράσεων αλληλεγγύης. Ενδεικτικά, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, η υλοποίηση του προγράμματος «Πιάσε το χέρι μου» στα σχολεία της πόλης, καθώς και πλήθος δράσεων με την συμμετοχή παιδιών προσφύγων σε γιορτές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και άλλες.
Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας είναι από τους πρώτους Δήμους που αιτήθηκε με δική του πρωτοβουλία να υλοποιήσει πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός από την Πολιτεία για εγκατάσταση προσφύγων στην πόλη μας. Υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ESTIA, μεριμνώντας για την ψυχοκοινωνική στήριξη των προσφύγων, την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και της περιοχής μας. Επιπλέον, παρέχει σε συνεργασία με το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και Προσφύγων μαθήματα Ελληνικών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη, ιδιαίτερα όσων αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.
Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Δήμο μας δεν αντιμετωπίζουν άμεσα θέμα εξόδου, στο πλαίσιο της ευθύνης για όσους φιλοξενούνται στην πόλη μας, ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Χρηστίνα Ανδρέου, συναντήθηκαν με τον Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και του μετέφεραν την ανησυχία τους λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των διάδοχων ενταξιακών προγραμμάτων, καθώς και τις προτάσεις τους για τα αναγκαία βήματα προσαρμογής, κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, ώστε να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Τέλος, η Δημοτική αρχή καταδικάζει τους πολέμους που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές και προσβλέπει στον άμεσο τερματισμό τους. Η Ε.Ε. πρέπει να επιμείνει, αφενός στην αναλογική κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών μεταξύ των κρατών- μελών, αφετέρου στη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης των πληγεισών από τον πόλεμο χωρών. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις οι προσφυγικές ροές θα συνεχίσουν και η πολιτική των κλειστών συνόρων θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών.