Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής
Στην ραδιοφωνική εκπομπή “Βιβλιοθήκες στα FM” της 14ης Απριλίου οι συντελεστές της εκπομπής είχαν την εξαιρετική χαρά και τιμή να φιλοξενήσουν τη Ζωή Βαλάση και στο κείμενο που ετοίμασαν αναφέρονται σε αυτήν τη συνάντηση ως εξής: “Η ευαίσθητη συγγραφέας έχει γράψει δεκάδες παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά, διηγήματα, έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο, ποιήματα, συλλογές αρχαίων μύθων, λαϊκών παραδόσεων και λαϊκών παιχνιδιών, μελέτες για την παιδική λογοτεχνία και για θέματα λαογραφίας, άρθρα στον Τύπο και έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εγκαινίασε το 1975 και κράτησε για 13 χρόνια τακτική στήλη κριτικής παιδικού βιβλίου σε καθημερινή εφημερίδα και συνεργάστηκε και με άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εκπροσωπήσει το ελληνικό παιδικό βιβλίο σε διεθνή συνέδρια και είναι μέλος επιτροπών ελληνικών και διεθνών κέντρων μελέτης για την παιδική λογοτεχνία.
Για πολλά χρόνια υπήρξε καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και βιβλιοθήκες, σε συνεργασία με τον σύντροφό της Διονύση Βαλάση.
Έργα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στα γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ρωσικά. Έχει βραβευθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (1982), τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2001) και από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (1987).
Μια ζωή αφοσιωμένη στη μελέτη, στη διάδοση αλλά και στην ανανέωση της παιδικής λογοτεχνίας, η Ζωή Βαλάση είναι η φετινή αποδέκτρια του βραβείου «Πηνελόπη Δέλτα» που απονέμει ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το σύνολο του έργου της.
«Η καλλιέργεια του ανθρώπου μέσα από την τέχνη οδηγεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του, καθώς δημιουργεί συναισθηματικό πλούτο, καλλιεργεί ευαισθησίες, αναπτύσσει τη φαντασία για να μπορεί ο άνθρωπος να κατανοεί όχι μόνο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει αλλά και τη δική του θέση μέσα σ’ αυτόν και ακόμα να ονειρεύεται να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο. Με τη λογοτεχνία, με την ανάγνωση αναπτύσσεται η κρίση, η αυτοσυγκέντρωση, και τελικά η πνευματική – ψυχική ισορροπία, εφόδια που επιτρέπουν στον άνθρωπο να ανταποκρίνεται με πληρότητα και συνέπεια και στις τεχνοκρατικές δουλειές.»
Η Ζωή Βαλάση τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να διεκδικούν αυτό που κάνει τη ζωή τους καλύτερη και τους ίδιους πιο ευτυχισμένους, πρέπει να αγωνίζονται γι’ αυτό, δεν πρέπει ούτε να το αναθέτουν σε άλλους ούτε να περιμένουν ότι κάποια περίεργη δύναμη θα έρθει να τους σώσει.
«Οι βιβλιοθήκες διαπαιδαγωγούν τον αναγνώστη ως πολίτη προσφέροντας με το πλήθος και την ποικιλία των βιβλίων τους, την αλήθεια, δηλαδή την ύπαρξη πολλών και διαφορετικών εκδοχών της πραγματικότητας, των ιδεών, των αξιών, των απόψεων, ώστε να στοχάζεται και να επιλέγει, να ενδιαφέρεται γι’ αυτά που του φαίνονται σωστά και να ανησυχεί για τα άλλα. Η βιβλιοθήκη, απέραντη όπως και ο κόσμος, πολύπλοκη όπως ο ίδιος ο άνθρωπος, αστείρευτη όπως η γνώση είναι τελικά μια στάση ζωής και πολιτισμού.»
Τέλος υπογράμμισε ότι όπως είχε γράψει ο Μαξίμ Γκόρκι στα 1920 «Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της παιδικής λογοτεχνίας πρέπει να είναι η δυνατότητά της να εμπνέει στα παιδιά αναγνώστες θαυμασμό για τον κόσμο και να καλλιεργεί μέσα τους την επιθυμία της δημιουργίας. Αυτό που χρειάζεται η παιδική λογοτεχνία δεν είναι οι καλοί τεχνίτες, αλλά οι μεγάλοι καλλιτέχνες. Αληθινή ποίηση, όχι υποκατάστατα ποίησης. Η λογοτεχνία για τα παιδιά δεν είναι ένα εξάρτημα της λογοτεχνίας για μεγάλους, είναι μία ισχυρή επικράτεια με δικούς της νόμους και κανόνες».
Ανάμεσα στα νέα/εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:
Η εκδήλωση για το μέλλον της Wikipedia στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» με ομιλητή τον Αsaf Bartov που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 15 Απριλίου στις 14:00.
«Το Αρχείο Βενέζη ανοίγει στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη» καθώς ολοκληρώθηκε η πλήρης καταγραφή του αρχείου του από το Τμήμα Αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Το ετήσιο συνέδριο των κοινοτήτων για το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό, FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) που διοργανώνεται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο από το Tμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (20 & 21 Απριλίου 2013).
Το 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (7- 23 Ιουνίου 2013) που διοργανώνει για 32η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά.
Το πλαίσιο εκδηλώσεων με θέμα: «Ονείρου οδύσσεια» από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου (Δευτέρα 8 Απριλίου, Δευτέρα 15 Απριλίου, Δευτέρα 22 Απριλίου, Δευτέρα 29 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. στο κεντρικό αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης).
Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας, 10 – 12 το πρωί, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής (www.94fm.gr).
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης.”