Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής, η Εθελοντική Ομάδα ΑΜΚΕ «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» και το Σωματείο «Acheloos Grow Up», συνδιοργανώνουν διαδικτυακό Forum Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 19:30 – 21:30.
Η δράση αυτή είναι μια συμβολή στην απόδοση τιμής στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ FORUM
• 15ος (1453)– 19ος (1821) αιώνας: ο Ελληνικός Μεσαίωνας!
Πρόσωπα και γεγονότα που επέδρασαν στη διαμόρφωση των προϋπόθεσεων για το μεγάλο ξεσηκωμό. Ο Ελληνισμός αναγεννάται και αναζητά τη θέση του στην ιστορία. Οι ήρωες και οι μάρτυρες ποτίζουν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας! Η προεπαναστατική περίοδος στη Ρούμελη, ο ρόλος των νεομαρτύρων. Το φλογερό μήνυμα του πατρο Κοσμά του Αιτωλού
Εισηγητής: Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας
• Η μάχη της Τατάρνας στην Ευρυτανία .
Στις 22 Μαρτίου 1821 ξεσπά στην περιοχή του ιστορικού Μοναστηριού η σπουδαία αυτή μάχη, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Αποτέλεσε την πρώτη νικηφόρα ένοπλη συμπλοκή σε ολόκληρη τη Ρούμελη από τους εξεγερμένους ραγιάδες εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας, μόλις τρεις ημέρες πριν τον «επίσημο» μεγάλο ξεσηκωμό.
Εισηγητής Κώστας Χαραμής εκπαιδευτικός / ερευνητής
• “Βάλτος: από το προεπαναστατικό αρμοτολίκι στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, (1821 – 1832). Προσαρμογές – αντιστάσεις – συνέχειες – μεταπλάσεις.”
Το αρματολίκι του Βάλτου, ένας ορεινός μικρόκοσμος σε επίκαιρη γεωγραφικά θέση με την επικράτειά του από τα Άγραφα και τον Αχελώο μέχρι την Άρτα και τα στρατηγικής σημασίας στενά της οροσειράς του Μακρυνόρους, συνέβαλε καταλυτικά στον επαναστατικό αγώνα. Οι ισχυροί οπλαρχηγοί και οι ετοιμοπόλεμοι Βαλτινοί αγωνιστές έλαβαν μέρος σε δεκάδες μάχες, κατά βάση εκτός της γενέτειράς τους. Η δυναμική της Επανάστασης του 1821, κινητοποίησε μηχανισμούς αποσάρθρωσης των αρματολικών δομών αναδεικνύοντας κυρίαρχες τις κεντρικές δομές εξουσίας, αντί των τοπικών αυθεντιών. Στην εισήγηση παρακολουθείται: α) η μετάβαση της «πολεμικής κοινωνίας» του Βάλτου από την προεπαναστατική πραγματικότητα στις νέες συνθήκες του επαναστατικού περιβάλλοντος, β) η συμμετοχή των Βαλτινών στις διαδικασίες ενσωμάτωσης των επαναστατικών διοικήσεων, γ) η οριστική ένταξη του Βάλτου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, δύο χρόνια μετά την αναγνώρισή του από τις τρείς Δυνάμεις ως ανεξάρτητου.
Εισηγητής Νίκος Χούτας, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας, εκπαιδευτικός
• Μικρή Ελλάς – Μεγάλη Ελλάς” 1821-1832
Εισηγητής Γεώργιος Κυρ. Κυριακόπουλος, Πολιτικός Επιστήμονας Ecole Nationale d’Administration (ENA) Παρίσι.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλες και όλους! Οι εργασίες θα μεταδοθούν και από τα κανάλια των συνδιοργανωτών στο youtube.