Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αμαρουσίου για τον Οικονομικό Ισολογισμό του 2010
Με νέα της παρέμβαση η Παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αμαρουσίου, καταθέτει την θέση της για τον Οικονομικό Ισολογισμό του 2010 του Δήμου, που δόθηκε πριν από λίγο καιρό στην δημοσιότητα. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ είναι η εξής: «Το θέμα της κριτικής του ισολογισμού, έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για μάς και διαφορετικό ως προς τη μέθοδο αξιολόγησης, όσον αφορά τα ποσοτικά αλλά κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία.
Πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, αλλά αντανακλά και την εφαρμοζόμενη πολιτική Η δική μας τοποθέτηση δεν θα σταθεί στο αν οι οικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σωστά αλλά κυρίως στο ότι ο νόμος υποχρεώνει τούς Δήμους να λειτουργούν με κριτήρια ΑΕ, δηλαδή να υπολογίζονται σε χρηματική αξία, λες και θα πουληθούν πλατείες, πάρκα, παιδότοποι, πεζοδρόμια.
Πρόκειται για εμπορευματική λογική της λειτουργίας του Δήμου, με την οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι.
Έτσι λοιπόν δεν μας ενδιαφέρουν μόνο και μόνο τα λογιστικά αποτελέσματα που προβάλλει και αποτυπώνει η καπιταλιστική επιμεριστική λογιστική για μία επιχείρηση , ώστε να μη γίνονται αισθητά τα πραγματικά.
Η καπιταλιστική επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, αν ο Δήμος ρευστοποιήσει τις απαιτήσεις του χρειάζεται 61.5 εκ ευρώ περίπου για να μπορέσει να εξοφλήσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.
Αυτό από μόνο του και χωρίς να χρειαστεί να μελετήσει κανείς τα υπόλοιπα στοιχεία του ισολογισμού δείχνει τη δυσμενή οικονομική κατάσταση του Δήμου και αποτυπώνει τις δυσκολίες στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.
Όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων βλέπουμε ότι τα τακτικά δηλαδή τα ανταποδοτικά και άλλα δημοτικά τέλη και φόροι έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και αποτελούν το 69% των συνολικών εσόδων.
Οι δημότες δηλαδή στηρίζουν τον κύριο κορμό των εσόδων βάζοντας μάλιστα πολύ βαθιά το χέρι στις τσέπες τους.
Παράλληλα τα έσοδα από επιχορηγήσεις έχουν υποστεί μείωση κατά 30,8% λόγω της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Τα παραπάνω μας δείχνουν ξεκάθαρα ποιος πληρώνει το βαρκάρη και στην προκειμένη περίπτωση τον πληρώνει ο λαός του Μαρουσιού.
Επίσης τα παραπάνω μας ωθούν στο να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφής πάλη για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων από το κράτος και τη διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος.
Τα πρόστιμα από φόρους και εισφορές είναι μειωμένα σε σύγκριση με το 2009.
Εδώ πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος τα έσοδα από πρόστιμα για διαφημιστικές πινακίδες και τα οφειλόμενα από προηγούμενα έτη, να αυξήσει τα μερίδια των πολυεθνικών, των υπερτοπικών κέντρων και των ιδιωτικών κέντρων υγείας και να απαιτήσει την καταβολή του 2% από τις επιχειρήσεις του GOLDEN που δεν πληρώνουν. Χρωστάνε περίπου 1 εκ ευρώ, με βάση μόνο το 15% των τζίρων τους από τα στοιχεία των ΔΟΥ. Σίγουρα το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 80% των οφειλών προς το Δήμο προέρχεται από 46 κυρίως επιχειρήσεις. Από κάποιους δηλαδή που συναντάμε παντού, που φορολογούνται λιγότερο για να ξεζουμίζουν εκείνους που πληρώνουν περισσότερο.
Το σύνολο των υποχρεώσεων δηλαδή οι δανειακές υποχρεώσεις μαζί με τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές πιστωτές κλπ ανέρχονται στο ποσό των 152385 εκ ευρώ.
Ο υπέρογκος δανεισμός στον οποίο έχει οδηγηθεί ο Δήμος για την κάλυψη ακόμα και πάγιων υποχρεώσεων του έχει δημιουργήσει ένα δυσβάσταχτο χρέος που έτσι και αλλιώς πρέπει να εξοφληθεί.
Η κατάσταση όμως των εσόδων και η λειψή χρηματοδότηση από το κράτος μας δημιουργεί απαισιοδοξία. Και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Μαρουσιώτικος λαός θα πληρώνει δημοτικά τέλη για να ξεχρεώνει ο Δήμος και τις προνοιακές και άλλες υπηρεσίες θα τις πληρώνει και αυτές.
Για να λειτουργήσει λοιπόν λογιστικά επιτυχημένα η εσωτερική οικονομία της Δημοτικής Αρχής , σύμφωνα με το νόμο του σύγχρονου αστικού κράτους, πρέπει να φορτώνει με κόστη το οικονομικό της περιβάλλον. Και αυτό και το μπορεί και το κάνει λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Εμείς θέλουμε το σύνολο των λειτουργικών δαπανών και των υποδομών ανάπτυξης να επιχορηγείται μέσω κεντρικού δημοκρατικού προγραμματισμού από το κράτος.
Βέβαια ένα τέτοιο κράτος – εργολάβος της επιχείρησης πτώχευσης του λαού- βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από το κράτος που εμείς εννοούμε.
Καταψηφίζουμε τον Ισολογισμό της χρήσης 2010, γιατί δεν δεχόμαστε καμία επιβάρυνση του Μαρουσιώτικου λαού.
Δεν δεχόμαστε τον φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του Δήμου Αμαρουσίου.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.»