Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του έργου των Χάρη Σαπουντζάκη – Λουκά Χριστοδούλου στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας
Μεγάλη επιτυχία, που υπερέβη κάθε πρόβλεψη, από πλευράς συμμετοχής κοινού, παρουσιάσθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 21 Οκτωβρίου 2013, το έργο των Χάρη Σαπουντζάκη- Λουκά Χριστοδούλου: «Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο, 1922-1941», στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας.
Η βραδιά άρχισε μελωδικά με το τραγούδι «Αγαπημένη Πολιτεία», που συνέθεσε ο Στέφανος Ψαραδάκος, σε στίχους Χάρη Σαπουντζάκη και το πρωτοτραγούδησε ο Ηλίας Κλωναρίδης. «Αγαπημένη πολιτεία» βέβαια δεν είναι άλλη από τη Νέα Ιωνία…
Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ένας εκπρόσωπος της 3ης γενιάς των προσφύγων από τη Σπάρτη Πισιδίας, ο Κοσμάς Χατόγλου, ο οποίος καλωσόρισε τους καλεσμένους κι αναφέρθηκε στο επετειακό έτος 2013, όπου συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση της Ν. Ιωνίας, αλλά και 80 από την ίδρυση του συλλόγου. Στη συνέχεια κάλεσε τον Πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, με την ιδιότητα αυτή να απευθύνει χαιρετισμό.
Ο Πρόεδρος ιδιαίτερα συγκινημένος περιορίσθηκε στο ν’ απευθύνει ευχαριστίες στους συντελεστές της έκδοσης, στους χορηγούς, στους εισηγητές της βραδιάς: τον ιστορικό κ. Βλάση Αγτζίδη, το διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, αλλά και τον Ιωνιώτη σκηνοθέτη και συγγραφέα, συμμαθητή του στο Γυμνάσιο, Γιώργο Μιχαηλίδη.
Ο λόγος δόθηκε μετά στο δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες προσώπων και φορέων της πόλης να αναδείξουν με εκδηλώσεις τους τα 90 χρόνια της Ν. Ιωνίας, επαινώντας ξεχωριστά γι αυτό την Ένωση Σπάρτης και τους συγγραφείς.
Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Παύλος Θωμόγλου.
Ο κ. Θωμόγλου μίλησε για την παράδοση των Σπαρταλήδων ταπητουργών στη Νέα Ιωνία του μεσοπολέμου, που εξελίχθηκαν μεταφέροντας τα στοιχεία της τέχνης τους από την αξέχαστη πατρίδα τους, όπως αυτό είχε συμβεί και με τον παππού και τον πατέρα του.
Ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου κατόπιν παρουσίασε τους τρεις εισηγητές της βραδιάς, τον κ. Αγτζίδη, τον κ. Εφραίμογλου και τον κ. Μιχαηλίδη, οι οποίοι καθένας με τον τρόπο του ανέλυσαν πτυχές του έργου, επαινώντας τους συγγραφείς για την σπουδαία δουλειά τους, να συγκεντρώσουν τόσα πολλά στοιχεία και ντοκουμέντα για αυτήν την σχετικά άγνωστη σήμερα περίοδο.
Το πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αδιάλειπτο ενδιαφέρον τις ομιλίες αυτές διακόπτοντας πολλές φορές με χειροκροτήματα. Ο τελευταίος ομιλητής, ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης συγκίνησε το ακροατήριο, όταν αναφέρθηκε στις παιδικές και νεανικές του αναμνήσεις από τη Νέα Ιωνία.
Ωστόσο η βραδιά δεν είχε ακόμη τελειώσει.
Κλήθηκαν να πουν δυο λόγια και οι συγγραφείς του έργου, οι οποίοι εστίασαν στο γεγονός ότι το υλικό που είχαν συγκεντρώσει δε χωρούσε σ’ έναν τόμο, όσο κι αν αυτός ήταν 432 σελίδων μεγάλου σχήματος. Για το λόγο αυτό προσέθεσαν σε κάθε τόμο κι ένα CD με το επιπλέον υλικό αυτό, ενώ χαρακτηριστικά ντοκουμέντα και εικόνες, που παρουσιάζονταν για πρώτη φορά προβλήθηκαν στην οθόνη με τη βοήθεια της κ. Ιωάννας Σαπουντζάκη, η οποία άλλωστε είχε και τη γενική επιμέλεια της έκδοσης.
Επί αρκετή ώρα μετά τη λήξη της εκδήλωσης οι συγγραφείς εξαιρετικά συγκινημένοι υπέγραφαν αφιερώσεις και απηύθυναν ευχαριστίες στους εκατοντάδες επισκέπτες.
Μια πραγματικά σπουδαία εκδήλωση. Μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη.
Μεταξύ των παρόντων, εκτός του δημάρχου Ν. Ιωνίας κ. Γκότση, διακρίναμε τον αντιδήμαρχο κ. Τσοπάνογλου, τους δημοτικούς συμβούλους: κ.κ. Κωστιδάκη, Χατζηιωάννου, Μανούρη, Καναβό, Λαζαρίδη, τους πρώην δημ. συμβούλους: κ.κ. Μελεμενή, Μπράτιμο, Τσοπανίδη, Καλαμάρη, τον γεν. γραμ. του Δήμου κ. Κ. Χαμαλίδη, την κ. Δεσπ. Βενετσανοπούλου, τους συγγραφείς: Χρ. Ρουμελιωτάκη, Μαΐντά, Στεριάδου, Αρχάγγελο Γαβριήλ, τους ζωγράφους Πασιρό και Βουλγαρέλη, τους μουσικούς: Σ. Ψαραδάκο, και Σ. Ουλκέρογλου, τους εκπροσώπους του “Συγκροτήματος των Φίλων”: Καμένο, Καλίνογλου και Λάσκαρη.
Εκπροσωπούντο ακόμη με τους προέδρους των και μέλη των διοικητικών των συμβουλίων οι σύλλογοι: Ιωνικός Σύνδεσμος, Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, Σύλλογος Μικρασιατών “Η Καππαδοκία”, Αδελφότης Προκοπιέων, Φυσιολατρικός Όμιλος Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Ηπειρωτών: “Άπειρος Γαία”, Ρουμελιώτικη Εστία, Ένωση Παλαιών Προσκόπων, Αθλητικός σύλλογος “Ανατολή”κ.α.