Πραγματοποιήθηκε το 7ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για ακόμα μια χρονιά το 7ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού. Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προσκάλεσαν τους φίλους της Μικράς Ασίας και όχι μόνο από τις 27 μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Τα θέματα των Συμποσίων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ βασίζονται πάντα στην παράδοση, την κουλτούρα και την ζωή της Μικράς Ασίας. Το θέμα του 7ου Συμποσίου ήταν «Η θέση και ο ρόλος της Μικρασιάτισσας κατά τους νεότερους χρόνους έως το 1922».
Η άκρως επίσημη έναρξη του Συμποσίου πραγματοποιηήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, κ. Νίκου Βούτση, του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιάννη Μπαλάφα, του Δημάρχου Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων δημοτικών παρατάξεων της πόλης μας, προέδρων και μελών Μικρασιατικών, Ποντιακών και προσφυγικών πολιτιστικών σωματείων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς και πλήθους Ιωνιωτών.
Αν και με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της αναμονής του Προέδρου της Βουλής, η έναρξη τελέστηκε υπό τις μελωδίες της Χορωδίας “Δίκτυο Mikrasiatis”. Τον πρώτο λόγο του 7ου Συμποσίου έβγαλε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος όπως ανέφερε, ύστερα από 12 χρόνια ίδρυσης του δημοτικού οργανισμού, το φετινό Συμπόσιο λειτουργεί ως απάντηση πολιτισμού σε όσα πλήττουν καθημερινά την ανθρωπότητα. Την κήρυξη του Συμποσίου έκανε ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης.
Ύστερα από 12 εισηγήσεις, το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε την Κυριακή έτσι όπως ξεκίνησε, με μικρασιάτικα τραγούδια από τις γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Ν. Ερυθραίας.
Το Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού ιδρύθηκε ως Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Νέας Ιωνίας το 2003 και ένας εκ των βασικών του στόχων όπως προέβλεπε και ο κανονισμός ήταν και η διεξαγωγή πανελληνίων Συμποσίων με θεματικές την ιστορία και τον πολιτισμό του αλησμόνητου τόπου της Μ. Ασίας. Από το 2004, όπου ολοκληρώθηκε το πρώτο Συμπόσιο, μέχρι και σήμερα έχουν παρευρεθεί μεταξύ άλλων και άκρως διακεκριμένοι εισηγητές όπως η πρύτανης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων κα Ελένη Γλυκατζή – Αρβελέρ.
Κατά μέσο όρο το Συμπόσιο παρακολουθείται κάθε φορά από 350 σύνεδρους, γεγονός που επιβραβεύει την άριστη δουλειά του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.