Παρουσιάστηκε από το ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας το βιβλίο του Λουκά Χριστοδούλου
Παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας το καινούργιο βιβλίο του κ. Λουκά Χριστοδούλου, με τον τίτλο: «Εκλογές στη Νέα Ιωνία: 1923 – 1975. Βουλευτικές, Δημοτικές, Γερουσιαστικές, Δημοψηφίσματα», που εξέδωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ (Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού) του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην ως σήμερα ερευνητική δουλειά του προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκά Χριστοδούλου, επαίνεσε τόσο τον ίδιο όσο και το Δ.Σ. του Οργανισμού για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν στο αντικείμενό τους.
Αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου παρουσίασε τους 3 εισηγητές: κ.κ. Πέτρο Μπουρδούκο, πρώην δήμαρχο Ν. Ιωνίας, Γιάννη Κορίδη, ποιητή και δημοσιογράφο και Χάρη Σαπουντζάκη, συγγραφέα, πρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας.
Πριν αρχίσει την ομιλία του ο κ. Μπουρδούκος κι ενώ προβάλλονταν εικόνες από την έλευση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία ακούστηκε το τραγούδι “Είδα μεσ΄ στους Ποδαράδες” σε ερμηνεία του Βαγ. Σοφρωνίου, του συνθέτη Νταλγκά.
Ο κ. Μπουρδούκος εστίασε την εισήγησή του στο γεγονός ότι το βιβλίο του κ. Χριστοδούλου δεν δίνει μόνον τη δυνατότητα στον απλό και ανυποψίαστο αναγνώστη να ενημερωθεί για τις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου 1923 – 1975 και να προβληματιστεί, αλλά και στον επίμονο κι εξειδικευμένο μελετητή να ψάξει στο βάθος και ν’ αναλύσει την πολιτική ανθρωπογεωγραφία της πόλης κι έτσι εκ του ασφαλούς να μπορέσει να προβεί σε κριτική ανάλυση των γεγονότων και σε εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για την ιστορία γενικότερα της Ν. Ιωνίας.
Επαίνεσε μάλιστα τον συγγραφέα για το εξαιρετικό ερευνητικό του έργο, που θα δώσει τη δυνατότητα στον ιστορικό του μέλλοντος ν’ αναλύσει πολύτιμα στοιχεία από το τέλεια κωδικοποιημένο υλικό, αποτέλεσμα μιας εξαντλητικής έρευνας του συγγραφέα
Ο κ. Γ. Κορίδης αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές και το πως αυτές καταγράφηκαν ως διαδικασία κι αποτελέσματα στη Νέα Ιωνία και το προσφυγικό της στοιχείο, που αγωνιζόταν να επουλώσει τις πληγές του και να ριζώσει επιτέλους, στη νέα πατρίδα.
Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την άμεση σχεδόν με την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων της Μ. Ασίας, άνθιση της ταπητουργίας, και της κλωστοϋφαντουργίας αλλά και του εμπορίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργατικά χέρια και όχι μόνον Μικρασιατών, να βρουν δουλειά και η Νέα Ιωνία να γίνει το «κέντρο σωτηρίας» της πρωτεύουσας αλλά και των γύρω περιοχών και όχι μόνον.
Ο κ. Χ. Σαπουντζάκης τόνισε ότι επιμένει να μιλάει για τις δημοτικές εκλογές και ιδιαίτερα τις 4 πρώτες ( 1934, 1951, 1954, 1959), τις οποίες ο ίδιος έχει ξεχωριστά μελετήσει εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο θείος του Κοσμάς Νικολαϊδης είχε ως υποψήφιος πάρεδρος, πρόεδρος δημ. συμβουλίου και μετά υποψήφιος δήμαρχος ιδιαίτερη συμμετοχή. Έκανε μνεία της πρώτης περιόδου (1923 – 1933) όπου η Νέα Ιωνία κυριολεκτικά «βενιζελοκρατείτο», καθώς ο Ελ. Βενιζέλος δέσποζε στον αμιγή τότε μικρασιατικό πληθυσμό παίρνοντας «θηριώδη» ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές (90% και πλέον) και ουσιαστικά εξέλεγε ακόμη και δήμαρχο, αφού είχε δοθεί το χρίσμα.
Η δεύτερη περίοδος ( 10/ετία του 1950) ήταν γ’ αυτόν η πλήρης ανατροπή της αρχής ότι οι πολιτικές δυνάμεις εκλέγουν και το δήμαρχο αφού και στις 3 εκλογές (1951, 1954,1959) εκλέγεται πανηγυρικά στη Νέα Ιωνία των φιλελευθέρων και αριστερών κατοίκων δήμαρχος που από πολλούς εθεωρείτο «δεξιός», καθώς ο κόσμος μετρούσε βασικά το έργο του.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο συγγραφέας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους που είχαν ασφυκτικά γεμίσει το Συνεδριακό κέντρο, παρουσίασε για λίγα λεπτά εικόνες της εξέλιξης της Ν. Ιωνίας στη διαδρομή αυτών των χρόνων.
Πραγματικά ήταν μια λαμπρή βραδιά που σε κανένα σημείο της δεν κούρασε, αντίθετα έτσι όπως ήταν οργανωμένα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος.
Πάρα πολλοί ήσαν οι «επίσημοι» παρόντες. Μεταξύ αυτών ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, Πρωτοσύγκελλος Επιφάνιος Αρβανίτης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Χρ. Αναμουρλόγλου, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, η εκπρόσωπος της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κ. Ελ. Γεωργιάδου, οι αντιδήμαρχοι κ. κ. Φιλ. Αθυμαρίτου και Φ. Τσομπάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ολγα Κατημερτζή, Μιλτ. Κανναβός, Κ. Κουλούρης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Τιμόθεος καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο κ. Χρ. Ρουμελιωτάκης, κ.ά.
Παρίστατο μάλιστα και ο πρώην υπουργός και ιστορικός συγγραφέας κ. Γ. Ρωμαίος, ο καθηγητής Παν/μίου Καλλιφόρνιας U.S.A. και Αντιπρόεδρος της “Σπαρτιατικής Πολιτείας” κ. Απόστ. Αναστασάκης καθώς και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι (Αγ. Μελεμενής, Γρηγ. Τζώρτζος, Νικ. Δακουτρός, ΄Αννα Κατσάνη, Σάβ. Καλαμάρης), συγγενείς των αναφερομένων (Κατ. Κιοφτερτζή, Κων. Κυζιρόπουλος και πατήρ Κων. Ψαλτάκης) στο βιβλίο προσώπων κλπ.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόταν ότι το βιβλίο 440 τόσων σελίδων, εξαιρετικά καλαίσθητο και προσεγμένο ως έκδοση, διετίθετο δωρεάν σε όλους.