Συνέντευξη του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Χρήστου Βρεττάκου
«Η προσπάθεια μας στον πρώτο χρόνο της θητείας μας ήταν να κάνουμε τον Δήμο να σταθεί στα πόδια του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να κάνει βήματα μπροστά», επισημαίνει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Χρήστος Βρεττάκος.
Παράλληλα, μας απάντησε για το τι συγκεκριμένα προγραμματίζει την χρονιά που ξεκίνησε, ενώ ενημέρωσε για τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στο δήμο, για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και για τα αιτήματα που έχει προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Δήμαρχε, σε τι κατάσταση παραλάβατε το δήμο και που ρίξατε το βάρος της διοίκησής σας;
Παραλάβαμε έναν Δήμο σε πολύ κακή κατάσταση: χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, οικονομικά προβλήματα, αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση, δυσλειτουργία του δημοτικού μηχανισμού, απουσία σχεδιασμού για το μέλλον της πόλης. Η κατάσταση γινόταν ακόμα χειρότερη λόγω του μνημονιακού πλαισίου που επιβάλλει δρακόντειες περικοπές στις επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαγορεύει τον πρόσληψη απολύτως απαραίτητους προσωπικού.
Η προσπάθεια μας στον πρώτο χρόνο της θητείας μας ήταν να κάνουμε τον Δήμο να σταθεί στα πόδια του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να κάνει βήματα μπροστά. Νοικοκυρέψαμε λοιπόν τα οικονομικά, επιβάλλοντας κανόνες διαφάνειας, σταματώντας περιττά έξοδα και υποχρεώνοντας να πληρώσουν οι έχοντες που για χρόνια το απόφευγαν.
Καταφέραμε έτσι το ταμείο μας να έχει πλέον του ενός εκατομμυρίου σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε σε ένα μεγάλο έργο υποδομής για το παρόν και το μέλλον, που ήταν η συντήρηση των σχολείων της πόλη. Έργο ύψους 900.000 ευρώ.
Στο πεδίο της καθαριότητας και του πρασίνου, με δεδομένη την ελέω Μνημονίου έλλειψη προσωπικού, ενεργοποιήσαμε τις δημοτικές υπηρεσίες και προμηθευτήκαμε καινούργιο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αλλάζει η εικόνα της πόλης.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την στήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, έχουμε προχωρήσει σε γενναία αύξηση των κονδυλίων κοινωνικής αλληλεγγύης. Στον πολιτισμό, ανοίξαμε ξανά μετά από χρόνια το θερινό κινηματογράφο της πόλης μας. Πέρα όμως από τη διαχείριση, με τη νέα Δημοτική Αρχή ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας πρωτοστάτησε στους αγώνες υπεράσπισης της πόλης και των δημοτών. Η μεγάλη νίκη στα Λιπάσματα μάς δικαίωσε. Τώρα συνεχίζουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Ποια τα σημαντικότερα έργα που προγραμματίζετε για φέτος;
Το 2016 θα είναι η χρονιά που οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας θα δρέψουν τους καρπούς της προσπάθειας που γίνεται στο Δήμο. Παρά την περαιτέρω συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης, ψηφίσαμε έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό στον οποίο έχει προβλεφθεί σημαντική αύξηση της κοινωνικής πρόνοιας, χωρίς νέο δανεισμό.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου έργου για τη συντήρηση των σχολείων, ξεκινάμε το δεύτερο μεγάλο έργο συντήρησης σχολικών κτιρίων, προϋπολογισμού 600 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, θα ξεκινήσει το τρίτο μεγάλο έργο για τις υποδομές της πόλης, η πλήρης ανακαίνιση 20 παιδικών χαρών.
Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της καθαριότητας, καθώς και στο πρόγραμμα δενδροφύτευσης.
Ανοίγουμε επίσης το δεύτερο θερινό κινηματογράφο που έχει μείνει για χρόνια κλειστός.
Το βασικό όμως έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα των δημοτών θα είναι η μετατροπή του χώρου των Λιπασμάτων σε παραλιακό μητροπολιτικό πάρκο, του οποίου την πρώτη μορφή θα έχουμε μέσα στο 2016.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες Κοινωνικές Δομές του Δήμου, μέσα από τις οποίες στηρίζονται οι αδύναμοι δημότες;
Η αλληλεγγύη αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτική μας. Στόχος μας είναι να μη μείνει κανένας μόνος τους του στην κρίση.
Αποτελεί πρώτιστο καθήκον η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, όπως επίσης και η αντιμετώπιση των αιτιών που τους οδήγησαν στην ανέχεια. Παρά την έλλειψη πόρων, καταφέραμε 100 συμπολίτες μας να σιτίζονται καθημερινά στα συσσίτια του Δήμου, 220 οικογένειες να έχουν στήριξη σε τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Ιχθυοπωλείο του Δήμου μας, 15 οικογένειες να βρουν στέγη μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση & Επανένταξη».
Επίσης, καταργήσαμε εντελώς τα δημοτικά τέλη για τους μακροχρόνια άνεργους, τους άπορους, τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρία 80%, ενώ μειώσαμε κατά 50% τα τέλη για ανάπηρους με ποσοστό 67%.
Καταργήσαμε εντελώς τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς δίνοντας οικονομική ανάσα στις οικογένειες της πόλης. Δώσαμε δημιουργική διέξοδο σε εκατοντάδες παιδιά που στερούνται καλοκαιρινών διακοπών με την δημιουργία των δωρεάν προγραμμάτων «Αθλητικό – Πολιτιστικό camp» και «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…».
Τι θα ζητούσατε από τον Υπουργό Εσωτερικών;
Πρώτα απ’ όλα, θα του ζητούσα να σταματήσει η οικονομική ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το μνημονιακό βρόχο να σφίγγει συνεχώς το λαιμό μας.
Η υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών.
Επιπλέον, θα του ζήταγα να μάς επιτραπεί επιτέλους να προσλάβουμε προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας στην καθαριότητα και τις τεχνικές υπηρεσίες.
Δεν μπορεί ο Δήμος να έχει έναν μόνο υδραυλικό. Τέλος, θα του ζητούσα τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που να διευκολύνει το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον αντίποδα της λογικής των μνημονιακών παρατηρητηρίων.
Που βρίσκεται ο δήμος στο θέμα των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων;
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων.
Σε αυτό προβλέπονται δυο κεντρικά πράσινα σημεία που θα υποδέχονται όλα τα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και δημιουργία 100 περίπου πράσινων σημείων σε σχολικά συγκροτήματα και δημοτικά κτήρια, που θα αποτελούνται από ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, τηγανόλαδα, καθώς και τους ήδη υπάρχοντες κάδους μπαταριών.
Προβλέπεται επίσης καμπάνια ευαισθητοποίησης για την εδραίωση οικολογικής συνείδησης στους μαθητές και τις οικογένειες τους.