Απάντηση Γιάννη Σγουρού στην επιστολή της Ρένας Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής
Σφοδρή επίθεση εξαπολύει ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιάννης Σγουρός, στην περιφερειάρχη, κα Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας την επιστολή της προς τους δημάρχους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Σγουρού αναφέρει: «Τέσσερις μήνες μετά τις περιφερειακές εκλογές, και ένα μήνα μετά την εγκατάστασή της στην Περιφέρεια Αττικής η κα Δούρου, απέστειλε προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής, «αποκαλυπτική» των προθέσεών της επιστολή για ένα δήθεν νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στην επιστολή της η κα Δούρου καλεί ουσιαστικά τους δήμους της Αττικής σε ραντεβού στα … τυφλά, αφού δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πρόταση και κανένα απολύτως σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.
Την ίδια δε στιγμή που η πρότασή της δεν περιλαμβάνει τίποτα το χειροπιαστό, αλλά λόγια του αέρα, «ζητά» από τους ΟΤΑ α’ βαθμού να συναινέσουν σε ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, σε σταδιακό κλείσιμο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Φυλή, σε ακύρωση των διαγωνισμών για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνει η Περιφέρεια Αττικής, η «Νάπολι» των Βαλκανίων.
Επιβεβαιώνει έτσι ότι στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά πιθανότατα και σε πολλά άλλα, οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής, θα ταλαιπωρηθούν τα επόμενα χρόνια από τους ασυνάρτητους, ακατάληπτους και ασύμβατους με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο σχεδιασμούς της παράταξής της.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Δεν έχουμε καμία διάθεση να ασκήσουμε αυστηρή κριτική, από τον πρώτο μήνα κατά της νέας αρχής. Δεν ωθούμαστε από μικροπολιτικές ή άλλες ταπεινές επιδιώξεις. Η επιστολή όμως της κας Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής συνιστά ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Προτείνει τη μετάβαση σε ένα δήθεν νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, ξεχνά όμως να μας περιγράψει τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει μελέτη; Ας μας τα παρουσιάσει. Εάν δεν υπάρχουν, την ενημερώνουμε ότι το να ασκείς διοίκηση σημαίνει να καταθέτεις προτάσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και όχι να αραδιάζεις σε μια κόλλα χαρτί σκόρπιες και ανερμάτιστες σκέψεις. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Τώρα χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Δεν μπορεί να παριστάνουν τους «Κινέζους» και να παίζουν παιχνίδια σε θέματα εν ου παικτοίς. Τους προειδοποιούμε, στην Αττική των 5 εκ. πολιτών δεν χωράνε λάθη και πειραματισμοί».
Και πρόσθεσε «Η Κεντρική Διοίκηση που έχει διαχρονικά σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη θέση της».
Αποδομώντας βήμα – βήμα τους θολούς και επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς που περιγράφονται στην επιστολή, επισημαίνονται τα εξής:
1) Υιοθέτηση αντιδημοκρατικών διαδικασιών
Η πλειοψηφούσα παράταξη στην Περιφέρεια Αττικής θεωρεί εαυτόν ως δήθεν υπερασπιστή των δημοκρατικών διαδικασιών. Σήμερα διερωτόμαστε, που και από ποιους συντάχθηκε το κείμενο που απεστάλη στους Δημάρχους, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Είναι δυνατόν να αποστέλλονται απόψεις δεξιά και αριστερά αντίθετες με διαδοχικές πολλών ετών αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης;
2) Σχετικά με το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή
Στην επιστολή αναφέρεται ως πρώτη προτεραιότητα το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή. Ρωτάμε, πού θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου από τη στιγμή που προτείνεται το σταδιακό κλείσιμο των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή και ενώ έχουν ήδη υπονομευτεί τα έργα υποδομών σε Κερατέα και Γραμματικό; Πως και με ποιο κόστος θα μεταφερθούν οι εργοστασιακές μονάδες της Φυλής (το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και ο Αποτεφρωτήρας) σε άλλες περιοχές; Τι θα γίνει με τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων κατά το διάστημα μεταφοράς του Αποτεφρωτήρα, η οποία είναι και η μοναδική εγκατάσταση τέτοιου είδους στην χώρα μας;
Κανείς δεν δικαιούται να παραπλανά πλέον τους πολίτες της Αττικής με «οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής» και δήθεν αυστηρά χρονοδιαγράμματα πριν προτείνει χώρους για εναλλακτικές λύσεις . Οι 2 εκ. περίπου τόνοι απορριμμάτων ετησίως δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας …
3. Σχετικά με τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων
Προτείνεται να ακυρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική (Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα). Ρωτάμε, πώς θα μειωθούν δραστικά οι προς ταφή ποσότητες, εάν ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων; Σημειώνεται ότι στους διαγωνισμούς δεν είχαν προβλεφθεί εγγυημένες ποσότητες, όπως ψευδώς αναφέρεται, οι δυναμικότητες των εργοστασίων κακώς προεξοφλούνταν ως φαραωνικές αφού αποτελούν αντικείμενο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, ενώ τα δημοτικά τέλη δεν εκτοξεύονται, όπως αποδεικνύεται από αντίστοιχους διαγωνισμούς στη χώρα μας που έχουν ολοκληρωθεί. Η αυθαίρετη και επιζήμια απόφαση για την ανατροπή μιας προσπάθειας που κράτησε πολλά χρόνια και συνεργάστηκαν Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από τα «ωσαννά» στην αρχή έχει και την τιμωρία στο τέλος.
4. Σχετικά με τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού
Στην επιστολή προτείνεται η ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς προσδιορισμένο κόστος και πηγές χρηματοδότησης και σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ρωτάμε, μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα ευελπιστεί η νέα περιφερειακή αρχή να έχει ολοκληρώσει το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό, όταν ο υφιστάμενος για να διαμορφωθεί χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια διαβουλεύσεων, ενώ όπως είναι γνωστό, ακόμη και σήμερα μέρος μόνο αυτού εφαρμόστηκε στην πράξη; Πόσο χρόνο εκτιμά η νέα περιφερειακή αρχή ότι θα χρειαστεί η εφαρμογή των προβλέψεων του νέου ΠΕΣΔΑ, όταν και εφόσον αυτός προκύψει, και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής;
Ο κίνδυνος η Περιφέρεια Αττικής να μείνει εκτός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την διαχείριση των απορριμμάτων και να υποβαθμιστεί σε χειρότερο επίπεδο διαχείρισης σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πιο ορατός παρά ποτέ.»