Τι συνάντησαν τα στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων κατά την κατάβασή τους στην κοίτη του ποταμού στη Μεταμόρφωση
Την προγραμματισμένη της εξόρμηση στις περιοχές της κοίτης του Κηφισού, που παρατηρούνται διαχρονικά, σοβαρά, περιβαλλοντικά προβλήματα, πραγματοποίησε η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Οικολόγων Πράσινων Αττικής.
Η εξόρμηση διοργανώθηκε από τον αναπληρωτή συντονιστή της ΣΓ, Γ. Δελή.
Τα μέλη της ΣΓ, Γ. Δελής, Γ. Δημητρίου, Σ. Τσιώρης και Δ. Χρυσαφίδης, συνοδευόμενα από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μεταμόρφωσης Βασίλη Καραβάκο και την Ν. Τσίτουρα από την «Παρέμβαση για την Αισθητική Ανάπλαση Κηφισού», επισκέφτηκαν την κοίτη του Κηφισού ποταμού σε τρία σημεία:
1. Στα όρια των Δήμων Αχαρνών και Μεταμόρφωσης, στο ύψος της τομής του ποταμού με την οδό Αγίου Φανουρίου, όπου καταγράφηκαν παράνομες κατασκευές και απορροές υγρών αποβλήτων άγνωστης προέλευσης ενώ μέσα στο ποτάμι παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός ψαριών και καταγράφηκε και η παρουσία λευκού ερωδιού.
2. Στη θέση Μποφίλια όπου παρατηρήθηκαν επιχωματώσεις (πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε παιδική χαρά από τοπικό σύλλογο), ενώ λίγο πιο νότια καταγράφηκαν παράνομες ρίψεις μπαζών.
3. Στα λεγόμενα “μαρμαράδικα” όπου καταγράφηκε καταγγελία πως η μαρμαρόσκονη μετατρέπεται με τα νερά της βροχής σε λάσπη που τελικά επιβαρύνει το ποτάμι επηρεάζοντας καθοριστικά το pH του ποταμού και κατά συνέπεια την επιβίωση της πανίδας και της χλωρίδας του οικοσυστήματος.
Η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Οικολόγων Πράσινων Αττικής σε σχετική της ανακοίνωση προσκαλεί «κάθε αρμόδιο και κάθε αρμόδια υπηρεσία να μην προχωρήσει στην έκδοση καμίας νέας άδειας που απαιτεί αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά στην απομάκρυνση των δραστηριοτήτων από την κοίτη του ποταμού (ζώνη Α και Β) και να προχωρήσει άμεσα η εξάλειψη των παράνομων απορροών είτε από βιοτεχνίες είτε από «ξεπλύματα» βροχής προβληματικών για το περιβάλλον εγκαταστάσεων (μαρμαράδικα).»
Παράλληλα, θεωρεί ότι «πρέπει να συνταχθεί το ταχύτερο δυνατό ένα συνολικό σχέδιο φυσικής, λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης του ποταμού και των περιοχών γύρω από την κοίτη του, έτσι ώστε να αποδοθεί στην πόλη και στους κατοίκους της, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.»