Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της δημάρχου Ζωγράφου, κας Τίνας Καφατσάκη, στην εφημερίδα μας
Στα πεπραγμένα κατά το πρώτο 16μηνο της θητείας της αναφέρθηκε αρχικά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η δήμαρχος Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα της ήταν να επιλύσει κατεπείγοντα προβλήματα όπως ήταν η έλλειψη πετρελαίου κίνησης για τα απορριμματοφόρα, η έλλειψη τροφίμων για τους παιδικούς σταθμούς.
Όσον αφορά το 2016 η δήμαρχος τόνισε ότι «μπαίνουμε σε πιο ώριμη φάση υλοποίησης του προεκλογικού μας προγράμματος, ενισχύουμε τις δομές και τους θεσμούς που δημιουργήσαμε και προχωρούμε».
Η κα Καφατσάκη απάντησε και για το ποιες είναι οι σημαντικότερες Κοινωνικές Δομές που υλοποιεί ο δήμος, για τις εξελίξεις γύρω από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων αλλά και για το τι θα ζητούσε από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της δημάρχου Ζωγράφου έχει ως εξής:
Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο έργο που έγινε στο Δήμο τη χρονιά που πέρασε, που θα στεκόσασταν;
Καταρχήν δεν είναι «μυστικό» ότι αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Κοινωνία και την Πατρίδα μας. Αυτό το βιώνουν όλοι και δεν χρειάζονται επεξηγήσεις.
Όμως θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη: Γνωρίζαμε – αν και όχι σε τέτοια έκταση – τι θα συναντήσουμε στο δρόμο μας, όταν εξαγγείλαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα.
Σε αυτό το πρόγραμμα λοιπόν παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι και ήδη υλοποιούμε τους βασικούς του άξονες.
Προχωρούμε μπροστά, με μεγάλη μας δύναμη τη στήριξη των συμπολιτών μας.
Για τα πεπραγμένα μας κατά το πρώτο 16μηνο της θητείας μας, θέλω να επισημάνω τα εξής:
Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου το Σεπτέμβρη του 2014 πρώτη προτεραιότητα μας ήταν να επιλύσουμε κατεπείγοντα προβλήματα όπως ήταν η έλλειψη πετρελαίου κίνησης για τα απορριμματοφόρα, η έλλειψη τροφίμων για τους παιδικούς σταθμούς κ.ά.
Στη συνέχεια:
Δώσαμε προτεραιότητα στον κοινωνικό τομέα και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους δημότες και ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Μειώσαμε δύο φορές (2015 και 2016) τα δημοτικά τέλη για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής μας, όπως επίσης και τα τέλη του Δημοτικού Κοιμητηρίου.
Οργανώσαμε καλύτερα το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο, καθώς και προγράμματα σίτισης για συγκεκριμένες ομάδες δημοτών μας
Επισκευάσαμε και λειτουργεί στην οδό Γαλήνης ένας ακόμα παιδικός σταθμός για 50 παιδάκια
Στον τομέα των έργων, κινηθήκαμε με γνώμονα τις άμεσες ανάγκες στο πλαίσιο του γενικού μας σχεδιασμού ο Δήμος Ζωγράφου και να γίνει πιο ανθρώπινη πόλη για τους κατοίκους της.
Έτσι προκρίναμε:
Τεχνικές παρεμβάσεις και επισκευές σε σχολεία (Ελαιοχρωματισμοί αιθουσών διδασκαλίας και εκδηλώσεων, γυμναστηρίων (3ο Γυμνάσιο-Λύκειο, 5ο Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο, 12ο Δημοτικό, 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο, 6ο Γυμνάσιο).Στεγανοποιήσεις (1ο Γυμνάσιο-Λύκειο, 5ο Γυμνάσιο, 4ο Δημοτικό, 12ο Δημοτικό) Επισκευές τουαλετών (3ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο-Λύκειο, 4ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, 6ο Δημοτικό, 8ο Δημοτικό).
Επισκευάσαμε δύο ακόμα παιδικές χαρές στην οδό Γαλήνης και στο Πάρκο Γουδή
Προχωρήσαμε επίσης στην ανάπλαση του πάρκου Γουδή με φύτευση του παλιού «ποταμιού».
Επισκευάσαμε τα γήπεδα 5χ5 και 11χ11 στο Αθλητικό Κέντρο Γουδή
Ταυτόχρονα επειδή θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που περνάει η χώρα μας, αποτελεί σημαντικό όπλο απέναντι στην κοινωνική κρίση, στην περιθωριοποίηση και στην απομόνωση
Δημιουργήσαμε νέους θεσμούς –εκδηλώσεων και φεστιβάλ και συγκεκριμένα
Αποκριάτικες εκδηλώσεις με έθιμα από περιοχές της χώρας μας με συμμετοχή όλων των τοπικών συλλόγων
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2014 και 2015 «Η ΠΟΛΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ»
Και το Καλοκαιρινό Μουσικό φεστιβάλ‘’ MUSIC NOW ‘’ με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν και πολλά τοπικά μουσικά συγκροτήματα παλαιών και νέων Ζωγραφιωτών.
Η πρωτοφανής συμμετοχή περίπου 15.000 θεατών και η συλλογή 3 τόνων τροφίμων, αντί εισιτηρίου, καταδεικνύει την επιτυχία του!
Γεγονότα μαζικού αθλητισμού όπως ο αγώνας δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης» το 2014 και 2015, Ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης τον Μάιο του 2015 και Αγώνες Ποδηλατικής Δεξιοτεχνίας τον Οκτώβριο του 2015.
Ποια είναι τα νέα έργα και οι δράσεις που ετοιμάζετε για το 2016;
Το 2016 μπαίνουμε σε πιο ώριμη φάση υλοποίησης του προεκλογικού μας προγράμματος, ενισχύουμε τις δομές και τους θεσμούς που δημιουργήσαμε και προχωρούμε
Ενδεικτικά αναφέρω τα νέα έργα και δράσεις που προγραμματίζουμε για το 2016:
Στοχεύουμε στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας της πόλης. Με το μειωμένο προσωπικό που διαθέτουμε, βελτίωση μπορεί να υπάρξει μόνο με την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και με σύγχρονα μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων.
Προχωρούμε σε έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα, όπως είναι:
η ανακατασκευή του οδοστρώματος των Λεωφόρων Παπάγου και Γ. Ζωγράφου
η ανακατασκευή των παιδικών χαρών πλ. Ελευθερίας, Αγ. Ελένης, πλ. Μερκάτη και Ούλαφ Πάλμε
η ανάπλαση της νησίδας Γ. Παπανδρέου
η επίστρωση των αύλειων χώρων των σχολείων
η δημιουργία ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία στη πλατεία Κύπρου
η σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED
Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής πρόκειται να ανακατασκευαστεί το Ιλίσιο Κολυμβητήριο (600.000).το κλειστό Μπάσκετ στο Γουδή(100.000) και το αθλητικό συγκρότημα Σωτήρης Πέτρουλας (244.000).
Με χρηματοδότηση της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού θα επισκευαστεί το γήπεδο Γρ. Λαμπράκης.(320.000)
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ακόμα παιδικού σταθμού στο δημοτικό χώρο Φιλονόης –Χερσικράτους – Ηρώων Πολυτεχνείου, φέτος λοιπόν θα ολοκληρώσουμε τις σχετικές μελέτες και ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ζωγράφου μέσα από τις οποίες στηρίζονται οι αδύναμοι δημότες;
Στο Δήμο Ζωγράφου λειτουργούν σήμερα – και μάλιστα δυστυχώς με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ωφελουμένων – οι παρακάτω Κοινωνικές Δομές και δράσεις:
Κοινωνικό Παντοπωλείο: Διανέμουμε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 375 οικογένειες (συνολικά 933 άτομα) δύο φορές τον μήνα, σε ικανοποιητικά πακέτα προϊόντων. Μας στηρίζουν 20 τακτικοί χορηγοί ( εταιρείες, ιδρύματα, καταστήματα), καθώς και εκατοντάδες πολίτες, που φέρνουν τρόφιμα –αντί εισιτηρίου- στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Διανέμουμε μαγειρεμένο φαγητό σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, σε συνεργασία με ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής μας. Εξασφαλίζουμε προϊόντα από χορηγούς σε μορφή δωροεπιταγών ή ειδών πρώτης ανάγκης .
Στα παιδιά του Κοινωνικού Παντοπωλείου δίνουμε κάθε πρωί, πριν το σχολείο, το κολατσιό τους από δωρεές φούρνων της πόλης μας. και σιτίζουμε 130 μαθητές Δημοτικού σε καθημερινή βάση.
Ξεκινήσαμε πρόγραμμα αποστολής τροφίμων σε περίπου 50 οικονομικά αδύναμους πρωτοετείς φοιτητές δημότες μας, που σπουδάζουν στην επαρχία.
Κοινωνικό Φροντιστήριο: Λειτουργεί για τις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ στόχος είναι η επέκτασή του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στις τρεις γειτονιές του Δήμου. Δραστηριοποιούνται 45 εθελοντές καθηγητές και τα μαθήματα παρακολουθούν 130 μαθητές. Τη φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε η λειτουργία και ξενόγλωσσου τμήματος.
Ταυτόχρονα μοιράζουμε δωρεάν τα ξενόγλωσσα βιβλία στους άπορους μαθητές της 1ης Λυκείου και σιτίζουμε 130 μαθητές Δημοτικού σε καθημερινή βάση.
Κοινωνικό Φαρμακείο: Εξυπηρετούμε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή ή είναι μέλη ευπαθών ομάδων που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Παρέχουμε δωρεάν φάρμακα, παραφαρμακευτικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, εφόσον τα διαθέτει το Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο δέχεται προσφορές φαρμάκων κάθε είδους, ακόμα και εάν είναι ανοιχτά ή χρησιμοποιημένα.
Ανταλλακτήριο Ρούχων: Σε αυτό απευθύνονται οι πολίτες, που επιθυμούν είτε να ανταλλάξουν είδη ρουχισμού και υπόδησης, είτε να τα προσφέρουν δωρεάν για την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων. Κάθε εβδομάδα εξυπηρετούνται περισσότερες από 80 οικογένειες.
Γραφείο ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ.
Οφείλω να επισημάνω εδώ την πολύτιμη συμβολή των χορηγών και των εθελοντών, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την αξιέπαινη κοινωνική προσφορά τους.
Που βρίσκεται ο Δήμος στο θέμα των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων;
Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, προκειμένου να προωθήσουμε αποτελεσματικά την μείωση του όγκου των απορριμμάτων, την προ διαλογή και την ανακύκλωση. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρήσαμε στην ανάθεση σχετικής μελέτης στο του Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Ήδη πρόσφατα παραλάβαμε τη μελέτη, θα τη θέσουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα διερευνούμε τη δυνατότητα διαδημοτικών συνεργασιών, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία και την ελαχιστοποίηση του κόστους του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων. Είχαμε μάλιστα την πρώτη συνάντηση εργασίας με τους Δημάρχους των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Παπάγου-Χολαργού. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώσαμε την πρόθεσή μας για κοινή δράση, εξετάσαμε το θέμα της χωροθέτησης εγκαταστάσεων διαλογής υλικών ανακύκλωσης, αλλά και την ενδεχόμενη υιοθέτηση από τους τρεις δήμους μιας πιλοτικής δράσης για την διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων (κλαδιών).
Τι θα ζητούσατε από το Υπουργείο Εσωτερικών;
Τα αιτήματά μας, εννοώ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πολλά, νομίζω όμως ότι εκείνα που προέχουν και θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση συνολικά να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για την υλοποίησή τους, είναι τα εξής:
Προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στους Δήμους για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. Ας ξεκινήσουμε σε πρώτη φάση από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κλπ
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που έχει αφαιρέσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποχρεώνει να κινείται σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα, με πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες και με ασφυκτικό έλεγχο ακόμη και των πιο απλών διοικητικών πράξεων. Είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του ”Καλλικράτη” και η θέσπιση νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ”ανασάνουν” οι Δήμοι από τη σημερινή κατάσταση.
Αύξηση των πόρων που διατίθενται για τους Δήμους, ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η κοινωνία και απαιτούνται πρόσθετες δράσεις για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.