«Ιωνικές Ημέρες» Δήμου Νέας Ιωνίας.
Την περασμένη Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016 το πρωί, άρχισαν οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του θεσμού «Ιωνικές Ημέρες» του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Η έναρξη έγινε πανηγυρικά με τη Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο για τους νεκρούς της Μικρασίας που τέλεσε η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου κ. Γαβριήλ, στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο σεβασμιότατος σε σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στον εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο αλλά και σε όλους όσοι χάθηκαν στη Μικρασία, ενώ ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον πανοσολογιότατο αρχιμανδρίτη κ. Τιμόθεο Ηλιάκη.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του αοιδίμου μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τις δημοτικές παρατάξεις: «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και «Δύναμη Προοπτικής», το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, όλα τα προσφυγικά σωματεία της Ν. Ιωνίας και την Ένωση Ρουμελιωτών.
Ακολούθησε το πρόγραμμα που είχε εκπονήσει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου.
Ο Πρόεδρος κ. Λουκάς Χριστοδούλου στη σύντομη προσφώνηση του αναφέρθηκε στο συμβολισμό της Ημέρας και ευχαρίστησε τους πολυπληθείς προσκεκλημένους για την παρουσία τους. Μετά την προβολή μικρής διάρκειας ταινίας για τον Asa K. Jenningς , το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας συγγραφέας και ιστορικός κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθόλου προσφορά του Αμερικανού φιλέλληνα Henry Morgentaou, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, ως πρεσβευτή των Η.Π.Α, την εποχή των Νεότουρκων και των πρώτων μεγάλων διωγμών του Οθωμανικού Κράτους κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων, όσο κι αργότερα (1923 – 1924), στην Ελλάδα, ως προέδρου της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π), στην πρώτη φάση υπέρ των Ελλήνων Μικρασιατών και στη δεύτερη φάση υπέρ των προσφύγων της Μ. Ασίας, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο ομιλητής ανέδειξε τα σχέδια του Μορκεντάου για την πρώτη εγκατάσταση αλλά και την απασχόληση των προσφύγων στους συνοικισμούς της Αθήνας και του Πειραιά και ιδιαίτερα βέβαια στους δεσμούς που είχε αναπτύξει με την προσφυγούπολη της Ν. Ιωνίας.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σαπουντζάκης απευθυνόμενος στον δήμαρχο της πόλης και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη έκανε έκκληση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατο του φιλέλληνα να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της μνήμης του στη Ν. Ιωνία ( μερική μετονομασία της οδού Κ. Βάρναλη, σε Ερ. Μορκεντάου, εντοίχιση μαρμάρινης πλάκας στον ανατολικό περίβολο του ναού των Αγ. Αναργύρων).
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νίκου Τόμπρου, λέκτορα της Πολιτικής Ιστορίας και διδάσκοντα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για τον άλλο σπουδαίο Αμερικανό φιλέλληνα, τον Asa Jennings.
Ο ομιλητής με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στην πρωτοφανή για την τόσο επικίνδυνη εκείνη περίοδο πρωτοβουλία του να συνεγείρει Ελληνική Κυβέρνηση, Ναυτικό, Αμερική κ.λ.π., να επιτύχει ακόμη και τη συναίνεση των Τούρκων, ώστε να παραλάβει και να σώσει τελικά 400.000 περίπου Έλληνες από την προκυμαία της Σμύρνης, όπου με τη φωτιά στα μάτια αναζητούσαν απεγνωσμένα μέσο σωτηρίας, τις πρώτες ημέρες μετά την είσοδο των Τούρκων στην πρωτοπολιτεία της Ανατολής.
Είναι αλήθεια μοναδικό το γεγονός στην παγκόσμια Ιστορία ένας βραχύσωμος και ασθενής άνθρωπος, που δεν διέθετε κανένα τίτλο και καμιά εξουσία να επιτύχει αυτό το θαύμα, γιατί περί θαύματος επρόκειτο: να μπορέσει δηλαδή να οργανώσει τα πάντα παίρνοντας σχεδόν τη θέση ναυάρχου και τελικά ν’ απομακρύνει και να διεκπεραιώσει στα νησιά 400.000 χιλιάδες προσφύγων!
Επρόκειτο πράγματι για μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και τιμής που όπως πάντα οργάνωσε με προσοχή στη λεπτομέρεια, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.