Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, το πρωί επισκέφθηκαν τη Νέα Ιωνία, ύστερα από πρόσκληση της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, που διαβιβάστηκε από το Γενικό γραμματέα της κ. Λουκά Χριστοδούλου ο οποίος είχε και την ευθύνη της παρουσίασης της Έκθεσης για τη Σμύρνη, τριάντα (30) Τούρκοι εκδρομείς- μέλη του συλλόγου των ανταλλαγέντων του 1923. Πρόκειται για τα γνωστά ως «παιδιά της Λωζάνης», (εννοείται βέβαια ότι σήμερα μιλάμε για τους απογόνους), τους ανταλλαγέντες δηλαδή με τη συνθήκη της Λωζάνης Τούρκους μουσουλμάνους από τη Μακεδονία, κυρίως με τους Ελληνορθόδοξους που είχαν μείνει στον Πόντο και την Καππαδοκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Στο Πνευματικό Κέντρο της Ενώσεως Σπάρτης τους υποδέχθηκε το Δ.Σ. του συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, τον αντιπρόεδρο κ. Ηλία Μωραλόγλου και τα μέλη, την κα Βασιλεία Ζαχαράκη και την κα Ξένια Παλιόγλου.
Από το σύλλογο Σμυρναίων Νέας Ιωνίας παρίστατο η Γενική Γραμματέας κα Χρυσούλα Αθηνάκη και το μέλος κα Ελένη Οξύζογλου.
Ενώ το Δήμο Νέας Ιωνίας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιάννης Κολμανιώτης.
Μιλώντας εκ μέρους του Δ.Σ. της Ενώσεως Σπάρτης ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη «φίλων» με τους οποίους όπως είπε μας συνδέει ένα κοινό γνώρισμα: «έχουμε δυο πατρίδες, μια παλιά και μια καινούργια» από ένα κράτος σε άλλο, αν και δεν το επιδιώξαμε. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας αυτής της ακούσιας, υποχρεωτικής ανταλλαγής ενώ έχουμε πολλά συνεισφέρει στη νέα μας πατρίδα».
Κατόπιν μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιαν. Κολμανιώτης, ο οποίος χαιρέτισε τους επισκέπτες εκ μέρους του δημάρχου κ. Ηρακλή Γκότση, τους ευχήθηκε «καλή διαμονή» κι ακόμη μεγαλύτερη επαφή κι επικοινωνία των δύο λαών, σπάζοντας τα φράγματα που μας χωρίζουν.
Η κα Αθηνάκη εκ μέρους του Συλλόγου των Σμυρναίων Ν. Ιωνίας αναφέρθηκε στη δημιουργία του συλλόγου στα τελευταία χρόνια και τη σημαντική του προσφορά στην πολιτισμική ανέλιξη της πόλης των προσφύγων που ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια σ’ αυτόν τον τόπο.
Αντιφώνησε ο επικεφαλής των Τούρκων κ. Sefer Guvenc, General Secretary of The Foundation of Lausanne Treaty Emigrants, της ανταλλαγής ευχαριστώντας για τη φιλοξενία και την υποδοχή και δίνοντας πληροφορίες για τους τόπους εγκατάστασης των ανταλλαγέντων από την Ελλάδα στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, περιφέρεια Σμύρνης, Ανατολία κ.λ.π.)
Στη συνέχεια, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου με την τεχνική συνδρομή του κ. Μάκη Λυκούδη παρουσίασαν μέσα από φωτεινές διαφάνειες την εικόνα του Ελληνισμού στην πρωτοπολιτεία της Ανατολής, τη Σμύρνη. Το υλικό του στηρίχθηκε σε μια μεγάλη συλλογή του από εκατοντάδες καρτ-ποστάλ και δεκάδες βιβλία κι εκδόσεις ειδικές για τη Σμύρνη.
Στη μετάφραση βοήθησε σημαντικά ο γιατρός κ. Σάββας Καλαμάρης.
Η συνάντηση έκλεισε με την επίσκεψη στο Εκθετήριο, την ξενάγηση στο υλικό και την προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών.
Όλοι οι επισκέπτες αμέσως μετά μετέβησαν και στα μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, (Λαογραφικό, Ιστορικό, Υφαντουργίας-Ταπητουργίας) όπου και έγινε σύντομη ξενάγηση από τον κ. Μάκη Λυκούδη.