Ερώτημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς από την κα Κατερίνα Παπακώστα, Βουλευτή Β’ Αθήνας της ΝΔ
Η κυρία Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, σε ερώτησή της προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: “Δράση: «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» – Στελέχωση και υποδομές δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών”, σημειώνει: “Από 17.7.2012 έχει ξεκινήσει μέσω «Εντολών Τοποθέτησης» από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (EETAA ΑΕ), η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από μητέρες για παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δομές φροντίδας και συγκεκριμένα σε Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
Σήμερα, οι δομές φροντίδας είναι απαραίτητες ιδίως για τις οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στις οικογένειες να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα. Παράλληλα, η ανάγκη να εργαστούν οι μητέρες, ώστε να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση, τα τελευταία χρόνια στις αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατίθενται στη σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), οι θέσεις από το 2011 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 43,74%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση πέρσι έφτασε στο 118,77%.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα στον οικογενειακό προϋπολογισμό από έτος σε έτος, το Υπουργείο, αποφάσισε να τροποποιήσει τα κριτήρια ένταξης. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνει στα δικαιολογητικά συμμετοχής των ωφελούμενων και το δηλωθέν εισόδημα για το οικονομικό έτος 2011. Με την απόφαση αυτή, θα επωφεληθούν ακόμα περισσότερες μητέρες. Ωστόσο, παραμένει ακόμα ζητούμενο, αν η εισροή αυτή των αιτήσεων για τις δομές φροντίδας, συνοδεύεται από αντίστοιχη εισροή υποδομών και εργαζομένων στους ΟΤΑ. Αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 125.000.000 ευρώ, ωστόσο αρκετοί είναι οι Δήμοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσωπικού και υποδομών λόγω έλλειψης πόρων και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων για τον Σεπτέμβρη που έρχεται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Αθήνας, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Αμαρουσίου, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Βύρωνα, Δραπετσώνας, Καλλιθέας, Περιστερίου, Δάφνης και Ζωγράφου, αλλά ενδεχομένως και άλλοι δήμοι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»;
2. Πώς προτίθενται να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες προς τις δημόσιες δομές;
3. Προτίθενται να ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων παιδαγωγών στους Δήμους και με τι χρονοδιάγραμμα;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου
Βουλευτής Β’ Αθηνών.”