9η συνάντηση Λέσχη Ανάγνωσης Ηρακλείου Αττικής
Την ένατη συνάντηση από τη λειτουργία της (2011), πραγματοποίησε η Λέσχη Ανάγνωσης Ηρακλείου Αττικής στις 10 Οκτωβρίου 2012 στο Αναγνωστήριο, όπως πάντα, της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Στο πρώτο μέρος της συνάντησης αυτής, όπου τα μέλη ξαναβρέθηκαν με μεγάλη τους χαρά στο γνώριμο και ζεστό χώρο της Βιβλιοθήκης, συζητήθηκε το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του νομπελίστα περουβιανού συγγραφέα Μάριο Βάργκα Λιόσα (1936- ) Η πόλη και τα σκυλιά (1963), που έγραψε στο Παρίσι και ολοκλήρωσε στα είκοσι έξι του χρόνια.
Ο Λιόσα μας μεταφέρει στο Περού της δεκαετίας του ’50, σε γειτονιές και προάστια της Λίμα, στο περιβάλλον και στον μικρόκοσμο της στρατιωτικής σχολής Leoncio Prado, στην οποία φοίτησε κι ο ίδιος στην εφηβική του ηλικία.
Φαντασία αλλά και ωμός ρεαλισμός διαπνέουν τη γραφή του Λιόσα, μία καθόλα στερεή αφηγηματική δομή και ένας πλήρης έλεγχος των αφηγηματικών μέσων. Εξέχουσα σημασία έχουν εδώ η τέχνη της αφήγησης, οι αφηγηματικές τεχνικές: συνεχείς εναλλαγές πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης, χρονικά άλματα, περισσότεροι του ενός αφηγητές και επομένως εναλλαγές οπτικής γωνίας, εσωτερικοί μονόλογοι, ελεύθερος έμμεσος λόγος, ρυθμική δυνατή γραφή.
Οι περιγραφές τόπων και προσώπων αλλά και οι διάλογοι έχουν αμεσότητα, ευστοχία, ξεχωρίζουν για τη λιτότητα και τη ζωντάνια τους μέσα από μία φωτογραφική και κινηματογραφική ματιά. Χωρίς κανένα μελοδραματισμό ή διδακτισμό.
Οι ήρωες κινούνται ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες, μέσα στη σχολή και έξω από αυτήν, ερωτεύονται, γίνονται θύτες και θύματα, αντιστέκονται στο σύστημα ή αφομοιώνονται από αυτό, πονούν, μαθαίνουν, εξελίσσονται και ωριμάζουν.
Το μυθιστόρημα μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, την τιμή και την προδοσία, καταγγέλλει τη βία, την αυταρχικότητα, τον καταναγκασμό, την κατάχρηση και την υποκρισία της εξουσίας, σκιαγραφεί μία αυστηρά ιεραρχική και σεξιστική κοινωνία και ένα καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα ικανά να διαφθείρουν, να ωθήσουν τα άτομα σε αγριότητες, στα άκρα και τελικά στο έγκλημα.
Η θεματολογία και η γραφή του Λιόσα επισημάνθηκαν ιδιαίτερα από τα μέλη της Λέσχης και στάθηκαν στόχος ακόμα και αρνητικής κριτικής. Η πολυφωνία και η αντιπαράθεση απόψεων οδήγησε σε μία ακόμα εποικοδομητική συζήτηση.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, η Λέσχη είχε την τιμή να φιλοξενήσει το συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο, το μαέστρο Νίκο Φυλακτό, τον πρόεδρο του Επιμορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκο Βρυώνη και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Λιτσάκο, καθώς και την Υπεύθυνη των εκδηλώσεων Γυθειατών Αττικής Ελένη Τζικάκου, ενόψει των επικείμενων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη στα πλαίσια του εορτασμού του ‘’Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου’’ το μήνα Νοέμβρη.
Ο Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος μίλησε στην ομήγυρη για τη γνωριμία και τη στενή του σχέση με τον Νικηφόρο Βρεττάκο και αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που μελοποίησε τα ποιήματά του.
Το επόμενο ραντεβού της Λέσχης, όπου κάθε μέλος θα κληθεί να παρουσιάσει και να μιλήσει για ένα ποίημα της αρεσκείας του, είναι προσανατολισμένο και αφιερωμένο στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου και ορίστηκε για την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 στις έξι το απόγευμα.