Εκδήλωση του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», στο Μουσείο Ακρόπολης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα τη Bιοποικιλότητα και τις ντόπιες ποικιλίες, που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η ΓΓ ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Άγγελος Αντωνόπουλος και η Γραμματέας του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής Ολυμπία Κοντοστεργίου. Η κεντρική ομιλία έγινε από τη διεθνούς φήμης περιβαλλοντολόγο, συγγραφέα και ακτιβίστρια Vandana Shiva, ενώ εισήγηση πραγματοποίησαν επίσης το Εστιακό Σημείο της Ελλάδας στη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα των Ηνωμένων Εθνών, Χριστίνα Μπαριτάκη, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δ. Αθηναίων, Δημήτρης Κυριακάκης, ο Γεωπόνος, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και Αντιδήμαρχος Θήρας, Μάρκος Καφούρος, ο Υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, Παναγιώτης Μανίκης, και η Αυστριακή Εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Κιβωτός του Νώε», Iga Niznik. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ιδρυτής και συντονιστής της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» Παναγιώτης Σαϊνατούδης.
Στον χαιρετισμό της η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε: “Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας έχει αναδειχθεί παγκοσμίως σε προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του ΥΠΕΚΑ.
Όταν μιλάμε για αειφορία και πράσινη ανάπτυξη, για βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί μία από τις κύριες παραμέτρους σε αυτήν την προσπάθεια. Γι’ αυτό και το ΥΠΕΚΑ έχει θέσει την βιοποικιλότητα ως βασική προτεραιότητα στη διαμόρφωση των πολιτικών του, ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την αναθέρμανση της οικονομίας μας.
Ειδικά στην Ελλάδα, μια χώρα προικισμένη με ιδιαίτερη βιολογική κληρονομιά, με 419 περιοχές Natura που καταλαμβάνουν το 30% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασής της, η ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας είναι άμεση και επιτακτική.
Για το λόγο αυτό, τόσο η εφαρμογή του θεσμικού πλαίσιου για την αειφορική διαχείριση και αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας όσο και η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης του ΥΠΕΚΑ θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία της χώρας μας για την αποτελεσματική προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και των οικοτόπων της χώρας.
Η βιοποικιλότητα πολλές φορές θεωρείται αφηρημένη και αμφιλεγόμενη έννοια της οικολογίας, όμως στην ουσία της είναι απόλυτα απλή και σαφής: βιοποικιλότητα είναι η ίδια η ζωή, κι έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την πληθώρα και την πολυμορφία της ώστε να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.
Όσο μεγαλύτερη ποικιλία οργανισμών φροντίζουμε να υπάρχει στον πλανήτη, τόσο προστατεύουμε την ίδια τη ζωή. Όμως, ο εντατικός ρυθμός εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο, μέ όλες τις συνέπειες που επιφέρει – υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, ρύπανση, ερημοποίηση των εδαφών, κλιματική αλλαγή, υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και εξάπλωση ξενικών ειδών – αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα.
Όσο συνεχίζουν να εξαφανίζονται οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, τόσο λιγοστεύουν οι επιλογές μας, και τόσο περισσότερο απειλείται όχι μόνο η βιοποικιλότητα, αλλά η ίδια η ελευθερία μας, αφού θα κινδυνεύσουμε να είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.
Η ελευθερία των σπόρων, λοιπόν, αποτελεί διακύβευμα υψίστης σημασίας. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της πείνας και της φτώχιας, αλλά δημιουργούν προβλήματα στη φύση και την ίδια μας την υγεία. Οδηγούν στο ξερίζωμα των αγροτικών κοινοτήτων και απειλούν τα συλλογικά αγαθά, αφήνοντάς μας διατροφικά εξαρτημένους.
Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε την αυτονομία της διατροφής και τις τοπικές διατροφικές κουλτούρες. Να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα, να παγκοσμιοποιήσουμε τη μοναδικότητά μας, για να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας. Ζούμε σε μια χώρα που παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, που οι ντόπιοι καλλιεργητές κατάφεραν να διατηρήσουν, σε πολλές περιπτώσεις, από την αρχαιότητα έως σήμερα: ζέα, σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβύθια, λούπινα, φάβα, ποικιλίες σταφυλιών και ελιάς, αλλά και «ξενόφερτα» ήδη που προσαρμόστηκαν στην ελληνική γη και γέννησαν νέες ποικιλίες, αιώνες πριν.
Είναι ζωντανά ιστορικά μνημεία, κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ειναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό το έργο που επιτελείται για την ελευθερία και ανταλλαγή των σπόρων, τόσο σε διεθνές επίπεδο, από προσωπικότητες όπως η αποψινή μας καλεσμένη, διεθνούς φήμης φιλόσοφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Δρ. Vandana Shiva, και από κινήματα όπως η τράπεζα σπόρων «Κιβωτός του Νώε»,
όσο και σε εθνικό επίπεδο, από την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», που συνεισφέρει ενεργά και ουσιαστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Πρωτοβουλίες όπως αυτές είναι απαραίτητες και εξαιρετικά σημαντικές, καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός διατροφικού συστήματος που θα προστατεύει τη ζωή στη γη και τη μικρή αγροτική παραγωγή, πάνω στην οποία στηρίζονται διαχρονικά οι τοπικές οικονομίες – ιδιαίτερα σε χώρες χωρίς μεγάλη βιομηχανική παραγωγή, όπως η Ελλάδα – για να προασπίσουμε την αυτάρκειά μας, την υγεία,
την ελευθερία και το μέλλον μας.”