Τι αλλάζει μετά την ολοκλήρωση της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου
Ο Δήμος Αμαρουσίου ολοκληρώνει σε μερικές εβδομάδες ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στην πόλη, τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «πράσινο έργο» που έγινε ποτέ στο Μαρούσι.
Η Βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Στο πλαίσιο αυτό και πριν ακόμη ολοκληρωθεί το έργο, οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου έχουν προετοιμάσει έναν ολοκληρωμένο κανονισμό κυκλοφοριακής λειτουργίας του Κέντρου της πόλης, που προβλέπουν την εφαρμογή ζωνών ήπιας κυκλοφορίας.
Η εφαρμογή ζωνών ήπιας κυκλοφορίας δύναται:
Να μειώσει τη δριμύτητα των ατυχημάτων κυρίως όταν εμπλέκονται πεζοί ή ποδηλάτες
Να αποθαρρύνει τη διαμπερή «βαριά» κυκλοφορία από περιοχές που χρήζουν προστασίας
Να μειώσει τη λειτουργική ταχύτητα
Να βελτιώσει το αστικό περιβάλλον και να αποφύγει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών
Να προωθήσει ένα γενικότερο αίσθημα ασφάλειας
Να προωθήσει τη χρήση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, όπως ΜΜΜ, ποδηλασία, περπάτημα κλπ.
Να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες για την αύξηση των αξιών ιδιοκτησίας αλλά και γενικότερα να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κέντρου
Τα μέτρα που λαμβάνονται για να επιτευχθούν οι ως άνω στόχοι περιλαμβάνουν:
Αλλαγή του άξονα των οδών
Μείωση του ορίου ταχύτητας ως 30 χλμ./ώρα
Τροποποίηση προτεραιοτήτων σε διασταυρώσεις
Κυκλικοί κόμβοι και άλλες αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις
Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μας διαθέτει όλα εκείνα τα δημογραφικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για να το κατατάξουν στις αστικές περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αφού η ίδια η πολεοδομική ενότητα του κέντρου φιλοξενεί και ένα σημαντικό αριθμό κατοίκων που σε καθημερινό επίπεδο υφίσταται ανελέητη «επιδρομή» από δεκάδες χιλιάδες μετακινουμένων συμπολιτών μας που επισκέπτονται το κέντρο ως εργαζόμενοι ή ως συναλλασσόμενοι.
Εφαρμογή της υφιστάμενης Νομοθεσίας
Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται συμφωνούν πλήρως με την υφιστάμενη Νομοθεσία.
Που θα εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις
Η περιοχή στην οποία πρόκειται να εφαρμοσθεί η ζώνη ή η περιοχή ήπιας κυκλοφορίας ορίζεται από τις οδούς: Αριστοτέλους, Λεωφ. Κηφισίας, Φλοίας – Μόσχα, Νερατζιωτίσσης, Βασ. Όλγας, Αριστοτέλους. Στη ζώνη αυτή θα εφαρμόζονται οι εξής ειδικοί κανόνες:
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
Οι οδηγοί πρέπει να κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.
Οι οδηγοί δεν πρέπει να θέτουν τους πεζούς σε κίνδυνο ούτε να συμπεριφέρονται με παρεμποδιστικό τρόπο. Αν είναι αναγκαίο πρέπει να σταματούν.
Η στάθμευση απαγορεύεται, εκτός από εκεί που επιτρέπεται από την ειδική σήμανση.
Σε διασταυρώσεις, χρήστες της οδού που εξέρχονται από περιοχή ήπιας κυκλοφορίας θα πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα στους άλλους χρήστες της οδού εκτός αν η προτεραιότητα ορίζεται με διαφορετική σήμανση.
ΩΡΑΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Το ωράριο τροφοδοσίας των επιχειρήσεων της κεντρικής περιοχής του Δήμου ορίζεται ως εξής:
Καθημερινά από 06:00 έως 10:00 και από τις 14:00 έως τις 17:30.
Τα Σάββατα από 07:00 έως 10:30.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Απαγορεύεται στην ως άνω οριζόμενη ζώνη ήπιας κυκλοφορίας η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων των οποίων το μήκος υπερβαίνει τα 12μ. Η κυκλοφορία των οχημάτων αυτών θα εξυπηρετείται στον άξονα Δύση – Ανατολή από τις οδούς: Tσαλδάρη, Νερατζιωτίσσης, Πέλικα, Κυρίλλου, Αγ. Κωνσταντίνου, Λ. Κηφισίας και στη συνέχεια κανονικά. Στον άξονα Ανατολή – Δύση η κυκλοφορία των οχημάτων αυτών θα γίνεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Βασ. Όλγας κατ’ εξαίρεση.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ο κανονισμός αφορά στη χρήση πεζοδρόμων της κεντρικής περιοχής του Δήμου Αμαρουσίου . Οι πεζόδρομοι αυτοί είναι:
1. Οδός Ερμού
2. Οδός Δήμητρος
3. Οδός Πλαστήρα (από Θησέως μέχρι 28ης Οκτωβρίου)
4. Οδός Διονύσου (από Θησέως μέχρι 28ης Οκτωβρίου)
5. Οδός Παναθηναίων
6. Οδός Διάμεση
7. Οδός Μητροπόλεως (από Βασ. Σοφίας μέχρι Σαλαμίνος)
8. Οδός Μητροπόλεως (από Λ. Κηφισίας μέχρι Σαλαμίνος). Το τμήμα αυτό της Μητροπόλεως, με ΑΔΣ, είναι κλειστό στη κυκλοφορία και από τα δύο άκρα.
9. Οδός Σπ. Λούη (από την οδό Θερμοπυλών μέχρι την οδό Μητροπόλεως)
Στόχος και περιεχόμενο του κανονισμού
η εξασφάλιση άνετων συνθηκών κυκλοφορίας για τους πεζούς και
η εξυπηρέτηση των αναγκών προσπέλασης στους πεζόδρομους.
Τι επιτρέπεται στους πεζοδρόμους
Στους πεζόδρομους επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση:
Όλο το 24ωρο:
– Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παροχής πρώτων βοηθειών, των αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς, των απορριμματοφόρων του Δήμου (κατάλληλων διαστάσεων), των αυτοκινήτων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των οχημάτων των Οργανισμών Κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΔΕΥΑΒΚ) για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης, των οχημάτων που εκτελούν μετακομίσεις καθώς και νεκροφόρων οχημάτων.
– Η διέλευση των ποδηλάτων από τον πεζοδρόμο με ταχύτητα που δεν θα υπερβαίνει την ταχύτητα κίνησης των πεζών, ενώ απαγορεύεται να σταθμεύουν επί αυτού.
– Η κίνηση αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως που οι ιδιοκτήτες τους κατοικούν επί του πεζοδρόμου και διαθέτουν νομίμως και σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία ιδιωτικό χώρο στάθμευσης δηλωμένο και εγκεκριμένο από τον Δήμο.
– Γενικότερα ότι προβλέπεται από τον Ν. 2696 του ΦΕΚ 57/Α/1999.
Κυρώσεις – Τεχνικές ανάσχεσης της παραβατικότητας
Οι παραβάτες του παρόντος Κανονισμού τιμωρούνται για τις παραβάσεις που αφορούν σε θέματα κινήσεων και σταθμεύσεων των οχημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. για δε τις παραβάσεις που αφορούν σε θέματα επισκευής, κατεδάφισης ή ανέγερσης νέων οικοδομών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Ο.Κ και του κτιριοδομικού κανονισμού.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου οι δημοτικοί αστυνομικοί έλεγχοι έχουν εκλείψει παντελώς θα εφαρμοσθούν από τον Δήμο άλλες μέθοδοι (τεχνικές κατασκευές), πιο ικανές στον τομέα της αποτελεσματικότητας προκειμένου να προστατεύσουμε τους ζωτικούς αυτούς κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι, καθημερινά, αναβαθμίζονται σε μονάδες υψηλής βιοκλιματικής αξίας μέσα από τις αναπλάσεις.
Οι τεχνικές αυτές κατασκευές θα έχουν χαρακτήρα ανάσχεσης και συνάμα εκτροπής της παράνομα διερχόμενης κυκλοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή θα δύνανται να μετακινούνται χωρίς μεγάλη δυσκολία είτε χειροκίνητα είτε με μηχανικά μέσα. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε «πύλες» περιβαλλοντικής και εξωραϊστικής προστασίας του ιστορικού κέντρου της πόλης μας.
Οι πύλες αυτές θα διαθέτουν:
αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αντίστοιχο της πολιτιστικής κληρονομιάς του κέντρου της πόλης μας.
κατάλληλα σημεία έδρασης ώστε να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν άμεσα χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο.
το κόστος εγκατάστασής τους θα είναι το ελάχιστο δυνατόν.
Ωράριο λειτουργίας πεζοδρόμων
Το δίκτυο πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης μας θα είναι κλειστό στη κυκλοφορία. Τα καταστήματα θα τροφοδοτούνται στις ώρες τροφοδοσίας που έχουν ορισθεί και την υπόλοιπη κεντρική περιοχή.
Στόχοι – παρεμβάσεις
Κύριοι στόχοι της ανάπλασης είναι:
– Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
– Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
-Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
-Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της.
– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
– Η διαφύλάξη και η αύξηση της αξίας της γης.
Η βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη, που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Επίσης προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας.
Προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, την ορθολογική διαχείριση των χώρων και τη μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.
Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.
Η κεντρική ιδέα των μελετητών είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων, που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.
Η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία όπως:
• Η ανάπλαση της Πλατείας Α. Λαύρας
• Η οριοθέτηση- ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
• Η ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων.
• Η ενιαία επίστρωση δαπέδου
• Η παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα.
• Η δημιουργία τοποσήμων.
• Η εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού.
• Προβλέπεται, επίσης, η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Κατά την εκτέλεση του έργου θα μπουν αυστηρές προδιαγραφές ώστε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά, καθώς και οργάνωση του εργοταξίου ώστε να είναι επισκέψιμο το εμπορικό κέντρο αλλά και να μπορούν οι κάτοικοι να ζουν με άνεση και ασφάλεια.