Εξαιρετική ημερίδα από το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου Αττικής
Άλλο ένα εντυπωσιακό επίτευγμα του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014, στο χώρο του σχολείου.
Η ημερίδα που διήρκησε από τις 09.30 έως τις 14.00 είχε θέμα «Η Κούπα του Δικαίου – Από τον Πυθαγόρα στο Σήμερα» και αντικειμενικός στόχος ήταν η επίδειξη των θεαματικών αποτελεσμάτων του συνδυασμού των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και δεξιοτήτων μέσω της δυναμικής της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Στο ενημερωτικό κείμενο που μας απέστειλε η κα Βούλα Αραμπατζόγλου – Τουζοπούλου αναφέρει: “Οι ανθρώπινες δυνατότητες ήταν το φρέσκο και πρόθυμο μυαλό των μαθητών καθοδηγούμενο από την πείρα και την σοφία των καθηγητών τους και ο ζήλος και η συνεργατικότητά τους απόρροια της μεταξύ τους αγάπης όλων των συντελεστών.
Η δυναμική της επιστήμης ήταν οι αρχέγονοι νόμοι της φύσης. Η δυναμική της τεχνολογίας ήταν το θαύμα της πληροφορικής που στο Γυμνάσιο αυτό έχει επί πλέον αξιοποιηθεί με την εφαρμογή του προγράμματος εκμάθησης και διδασκαλίας LAMS, που εισήγαγε ο καθηγητής κ. Γ. Φακιολάκης.
Σαν έναυσμα για την εξυπηρέτηση του στόχου χρησιμοποιήθηκε η κούπα του Πυθαγόρα, ονομαζόμενη «Κούπα του Δικαίου» .
Ο μέγας μαθηματικός και φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδας Πυθαγόρας πάντρεψε την φυσική με την φιλοσοφία με την ειδική κατασκευή μιας κούπας, στην οποία είχε χαράξει το ανώτατο όριο περιεχομένου. Όταν το περιεχόμενο ξεπερνούσε την χαραγή, η κούπα άδειαζε. Με αυτόν τον έξυπνο τρόπο ο μέγας διδάσκαλος θέλησε να αποδείξει μέσω των κανόνων φυσικής την αρχαία ρήση: «{Παν} μέτρον άριστον» ή καλλίτερα «Το μέτρον άριστον».
«Αν στη ζωή ξεπεραστεί το μέτρο χάνονται όλα ή μόνο το επιπλέον»
Την «Κούπα του Δικαίου» – αφού πρώτα την κατασκεύασαν – χρησιμοποίησαν και οι μαθητές του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης-Ηρακλείου, για να μελετήσουν επιστημονικά το φαινόμενο και να φιλοσοφήσουν πάνω στο ερώτημα «Αν στη ζωή ξεπεραστεί το μέτρο χάνονται όλα ή μόνο το επιπλέον».
Τα αποτελέσματα της μελέτης και των εργασιών τους παρουσιάστηκαν στην εν λόγω ημερίδα.
Την έναρξη έκανε ο διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Κεραμάρης με έναν σύντομο χαιρετισμό.
Στην συνέχεια μίλησε ο εμπνευστής του θέματος, πρωτεργάτης των εργασιών και υπεύθυνος στον επιστημονικό και ψηφιακό τομέα καθηγητής Πληροφορικής – Φυσικής Γιώργος Φακιολάκης και η υπεύθυνη στον φιλολογικό τομέα καθηγήτρια Δέσποινα Μαυρομιχάλη. Και οι δύο καθηγητές τόνισαν ότι όλη η εργασία γινόταν εκτός σχολικού ωραρίου, με συνεννοήσεις με τους μαθητές μέσω του προγράμματος LAMS με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από το σπίτι τους και με συναντήσεις ολόκληρης της ομάδας τις καθημερινές τα απογεύματα και κάποια πρωινά Σαββάτου. Επίσης είπαν ότι στην ομάδα και συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό τομέα υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Τεχνολογίας κ. Μανώλης Μιχάλας, ο οποίος να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της ημερίδας συντόνιζε τον ήχο. Επίσης επισήμαναν ότι το έργο δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την συμπαράσταση και συμβολή του διευθυντή κ. Γιώργου Κεραμάρη, ο οποίος δέχεται πάντα με ενθουσιασμό, στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε γόνιμη, εποικοδομητική και επωφελή για την μαθητική κοινότητα πρωτοβουλία, είτε επιστημονική είτε πολιτιστική.
Κατόπιν οι πρωτοβουλίες και εργασίες της ημερίδας πέρασαν καθολοκληρία στα χέρια των μαθητών, οι οποίοι εξέπληξαν το πολυπληθές ακροατήριο με την υπευθυνότητά τους, την άνεση, την δεξιοτεχνία τους και κυρίως την σύνεση και το ήθος τους.
Στην αρχή έδειξαν επί σκηνής το πείραμα με μία ειδικής κατασκευής διάφανη κούπα που άδειαζε το περιεχόμενο όταν αυτό ξεπερνούσε την χαραγή. Μετά έδειξαν βίντεο στο οποίο είχαν καταγράψει αφενός τα σχετικά με το φαινόμενο πειράματά τους στο εργαστήριο του σχολείου και αφετέρου τα επιστημονικά συμπεράσματά τους για την ερμηνεία του φαινομένου, αξιοποιώντας τις μετρήσεις τους με την βοήθεια διαγραμμάτων.
Στο διάλειμμα υπήρξε πλουσιότατος μπουφές, με μεζέδες, γλυκά και ποτά, προσφορά του δραστήριου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, ο οποίος ήταν αρωγός σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα Ο πρόεδρος μάλιστα κος Σκοπελίτης Αργύρης, στο τέλος του πρώτου μέρους μοίρασε εκ μέρους όλου του Συλλόγου, αναμνηστικές πήλινες «Κούπες του Δικαίου» σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν ενεργά στην ημερίδα.
Δεύτερο μέρος
Το δεύτερο μέρος ήταν εξίσου ενδιαφέρον γιατί σε ένα ημικυκλικό τραπέζι επί σκηνής, οι μαθητές με τους υπεύθυνους καθηγητές τους στο κέντρο διεξήγαγαν φιλοσοφική συζήτηση για το αν υπάρχουν ή αν πρέπει να υπάρχουν απώλειες και πόσες, όταν ξεπερνιέται το μέτρο, αλλά και για το πώς ορίζεται το μέτρο. Αφού ακούστηκαν ωραίες και σωστές απόψεις από μέρους των παιδιών, με ευρηματικά και πολύ έξυπνα επιχειρήματα, στο τέλος ζητήθηκε η συμμετοχή και του κοινού στην συζήτηση, το οποίο ανταποκρίθηκε με πολύ ενθουσιασμό.
Την ημερίδα έκλεισε ο διευθυντής Γιώργος Κεραμάρης ο οποίος συνεχάρη την ομάδα των μαθητών και καθηγητών τους και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ήταν οι σχολικοί σύμβουλοι Φιλολόγων Β΄ Αθήνας κα Χονδρίδου Σταυρούλα, Γ΄ Αθήνας κα Γεωργιάδου Αγάθη, ο καθηγητής και υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κος Χαρίσης Μιχάλης, ο δ/ντής του 4ου Γυμν. Μεταμόρφωσης κ. Τζαβίδας Ιωάννης και πολλοί καθηγητές άλλων Γυμνασίων. Μάλιστα η κ. Χονδρίδου μίλησε από βήματος με πολύ καλά λόγια για το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης –Ηρακλείου για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες και τις άρτιες και τέλεια οργανωμένες υλοποιήσεις αυτών των πρωτοβουλιών, που την εκπλήσσουν και την εντυπωσιάζουν πάντα.
Επειδή οι γνώσεις, οι φυσικοί νόμοι, οι θεωρίες, τα επιστημονικά και τεχνολογικά ευρήματα, οι φιλοσοφικές και ηθικές αρχές αν και υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, εν τούτοις χωρίς ψυχή, πνεύμα και δουλειά θα ήταν νεκρές έννοιες, γιαυτό οφείλουμε μία αναφορά στα ονόματα των μαθητών που με την ψυχή τους, το μυαλό και τον νεανικό ενθουσιασμό και ορμή τους, δίνουν ζωή στις αξίες και ελπίδες για το μέλλον, ακολουθώντας βέβαια το φωτεινό παράδειγμα των τριών καθηγητών τους Γ. Φακιολάκη, Δ. Μαυρομιχάλη και Μ. Μιχάλα που από σεβασμό και προσήλωση στις αξίες που υπηρετούν και από αγάπη για τους μαθητές τους δούλεψαν στον ελεύθερο χρόνο αμισθί, αλλά και του διευθυντή τους Γ. Κεραμάρη που πάντα εμπνέει και υποστηρίζει τους καθηγητές και μαθητές του να μεγαλουργούν.
Οι μαθητές που συμμετείχαν
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παρουσίαση του όλου έργου ήταν:
Αθηνά Τσάκα, Παναγιώτης Κιαχίδης, Θανάσης Παπαθανασίου, Κωνσταντίνα Αβδάλα, Κατερίνα Ζερβοπούλου, Μυρτώ Πετρατζά, Αντωνία Ράλλιου, Χρήστος Σιδεράς, Κατερίνα Αβδάλα, Αλίκη Βιδάλη, Παρή Κυριακίδη, Νικολέτα Παπαθανασίου, Φοίβος Γκούμας, Βασίλης Σακελλαρίου.
Οι παραπάνω μαθητές με τους καθηγητές τους, θα παρουσιάσουν την εργασία τους, στο διήμερο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που θα γίνει στην Πάτρα στις 4 και 5 Απριλίου. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής της ομάδας έχουν καλυφθεί με την ευγενική χορηγία του Δημάρχου Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδη Καρπέτα και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνάσιου Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου.”