Στη Βουλή το θέμα του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Γαλατσίου
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Παλαί) και ΤΑΙΠΕΔ» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρουν: «Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ένα τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του κτήματος της Ομορφοκκλησιάς (που τότε καταλάμβανε σημαντικά μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με σήμερα) χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (Παλαί). Χωροθετήθηκε σε τμήμα περίπου 92.807 τμ της δημόσιας έκτασης του Κτήματος Βεΐκου, που ήταν δάσος το οποίο καταστράφηκε στο παρελθόν.
Ήδη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και κατά τη διάρκεια της κατασκευής των ολυμπιακών έργων, γινόταν λόγος για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η οποία ανέλυε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας κάθε ολυμπιακής εγκατάστασης στην μεταολυμπιακή της χρήση, είχε ως πρόταση για το Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου τις δραστηριότητες Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, σε διαφήμιση της εποχής των Αγώνων στον τύπο, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σήμερα Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου – Αύριο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο”.
Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 3342/06-06-2005, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες προς εμπορική αξιοποίηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, μπροστά στους προδιαγραφόμενους κινδύνους, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα (29-05-2006) με το οποίο διαμαρτυρόταν για την αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων και ζητούσε να μην απωλέσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν, δηλαδή να μείνουν για κοινωφελή χρήση και αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα.
Τον Ιούνιο 2006 η Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα παραχώρησε έπειτα από διαγωνισμό στον όμιλο ΑΚΡΟΠΟΛ-Χαραγκιώνη/Sonae Sierra τις εγκαταστάσεις προς εμπορική εκμετάλλευση για 40 χρόνια. Τα σχέδια του παραχωρησιούχου ομίλου ήταν η κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου με προδιαγραφές και δραστηριότητες τύπου MALL, καθώς στη σύμβαση παραχώρησης δινόταν σαφώς η δυνατότητα επιπλέον δόμησης. Ο Δήμος Γαλατσίου, με μία σειρά ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου (184/2007, 89/2007, 67/2008, 397/2008), απαίτησε ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού γυμναστηρίου Γαλατσίου να παραμείνουν στο σύνολό τους «Δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού», με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Υπέρ του αγώνα αυτού για τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΠΑΛΑΙ τάχθηκε το Συμβούλιο της τοπικής ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (17/4.3.2008), καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα (50/2008).
Τον Ιανουάριο του 2007 ο Δήμος Γαλατσίου προσέβαλε στο ΣτΕ τη μη σύννομη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη Σύμβαση Παραχώρησης από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, ενώ τον Ιανουάριο 2008 εκδόθηκε οικοδομική άδεια για κατεδαφίσεις στο χώρο του Παλαί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την οποία όμως ο Δήμος Γαλατσίου κατάφερε να αναστείλει. Σημαντικό επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε καταθέσει ο όμιλος στη Νομαρχία Αθηνών (86/2009).
Οι σφοδρές αντιδράσεις φορέων και κατοίκων, με εφαλτήριο ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, αλλά και με “σύμμαχο” μετά το 2010 την… οικονομική κρίση (άρχιζε πλέον να είναι ασύμφορη η μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί πριν την κρίση), είχαν σαν αποτέλεσμα η συγκεκριμένη αγορά να ναυαγήσει οριστικά τον Οκτώβριο του 2013.
Από φέτος, όμως, την Άνοιξη το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου περιλαμβάνεται στο τελευταίο κύμα των 168 ακινήτων που μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για να αξιοποιηθούν. Τα ακίνητα αυτά μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, καθώς με βάση το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει σταθερή ροή μεταβιβάσεων προς το Ταμείο. Η απόφαση είναι το ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει τελικά και την αξιοποίηση των παραμελημένων ολυμπιακών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εδώ και δέκα χρόνια σε αχρηστία, μεταξύ αυτών και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.
Τον Ιούνιο το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιων διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου και του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως τα δυο Ολυμπιακά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα στο ΤΑΙΠΕΔ, “επί δέκα έτη υποαξιαποιούνται ή έχουν εγκαταλειφθεί”. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η μακροχρόνια παραχώρηση και διατήρηση των αθλητικών χρήσεων των δυο ακινήτων, “ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες αθλητικές υποδομές που θα συμβάλλουν άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών”. Το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει πως η αξιοποίηση αυτή, θα είναι επωφελής, όχι μόνο λόγω του προσδοκώμενου οικονομικού ανταλλάγματος, αλλά και γιατί θα απαλλάξει το δημόσιο από τα υψηλά κόστη συντήρησης.
Όμως, η προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του Παλαί για 40 χρόνια εγείρει σοβαρές ενστάσεις και ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τη νομιμότητά της:
Υπάρχει παράβαση του νόμου χωροθέτησης του Παλαί, που πρόβλεπε αποκλειστικά χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Με τη διακήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ επιτρέπονται επιπλέον ήπιες εμπορικές χρήσεις σε χώρο δασικό και αναδασωτέο κατά παράβαση του Συντάγματος.
Στη διακήρυξη του διαγωνισμού δεν ορίζεται ούτε καν τιμή εκκίνησης για την επί 40 χρόνια μίσθωση του ακινήτου. Αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες, σε εποχή δραματικής συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων, και επισύρει ποινικές ευθύνες η παραχώρηση του Παλαί σε ιδιωτικά συμφέροντα έναντι εξευτελιστικού τιμήματος.
Γεννά ερωτηματικά η διαβεβαίωση των υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ η επισήμανση στη κείμενο διακήρυξης της παραγράφου 41, σελίδα 17: “Τα Ακίνητα Α’ και Β’ θα χρησιμοποιηθούν από τις Αναδόχους Εταιρείες Α΄ και Β’ αντίστοιχα σε συμμόρφωση με τις επιτρεπόμενες χρήσεις και όρους δόμησης. Η Ανάδοχος Εταιρεία Α’ και η Ανάδοχος Εταιρεία Β’ αποδέχονται την παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης των Ακινήτων Α’ και Β’ αντίστοιχα ανεπιφύλακτα και σύμφωνα με τους όρους των αντίστοιχων Συμβάσεων Παραχώρησης Χρήσης και Εκμετάλλευσης των Ακινήτων Α’ και Β’. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διέρχεται στάδιο σημαντικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας της. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες από τις σχετιζόμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να παράσχουν περαιτέρω δυνατότητες καθορισμού επιτρεπόμενων χρήσεων αναφορικά με κάποιο από ή και με τα δύο Ακίνητα Α’ και Β’, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την αξία τους…”. Είναι φανερό ότι με τη παράγραφο αυτή προεξοφλούνται αλλαγές της κείμενης νομοθεσίας προς όφελος των επίδοξων επενδυτών σαν κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Επειδή,
Για μια ακόμη φορά, ήδη από το καλοκαίρι, χωρίς στοιχειώδη, προσχηματικό έστω, διάλογο και προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση, προωθούνται σχέδια μετατροπής σε εμπορικό κέντρο της ολυμπιακής εγκατάστασης Γαλατσίου, αδιαφορώντας για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, όπου το κυρίαρχο επιχείρημα ήταν το “κόστος συντήρησης”, τώρα το επιχείρημα είναι η πληρωμή των δανειστών της χώρας, μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου έχει χωροθετηθεί για χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού.
Οι Δήμοι Αθήνας, Ν. Ιωνίας και Γαλατσίου όπως και η περιφέρεια Αττικής αντιτίθενται στην εκποίηση του Παλαί σε ιδιωτικά συμφέροντα, επισημαίνοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε χώρους αθλητικούς και πολιτιστικούς στη περιοχή και ζητούν να παραμείνει το παλαί δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.
Ο Δήμος Γαλατσίου αποφάσισε να μη δεχτεί τη μετατροπή και τη χρήση του Παλαί, έστω και μερικώς, σε εμπορικό κέντρο με ήπιες ή κανονικές χρήσεις, ούτε να επιτρέψει σε κανένα οργανωμένο συμφέρον να χρησιμοποιήσει ως όχημα και πρόσχημα άστεγα αθλητικά σωματεία για να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα των εν λόγω εγκαταστάσεων και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά;
Πρόκειται να αξιοποιήσει το χώρο (ακίνητο) σύμφωνα με το βασικό αίτημα της δημοτικής αρχής και των πολιτών του Δήμου Γαλατσίου, για τις ανάγκες δηλαδή των κατοίκων;
Πρόκειται να αξιοποιήσει την πρόταση – μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου για την ανάδειξη της περιοχής, με σκοπό τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την επιπλέον οικονομική ενίσχυση των δημόσιων και δημοτικών ταμείων μέσω της συγκεκριμένης μελέτης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρά Καφαντάρη
Γιώργος Πάντζας
Απόστολος Αλεξόπουλος
Ελένη Αυλωνίτου
Νάντια Βαλαβάνη
Φωτεινή Κούβελα
Ευστάθιος Παναγούλης
Δημήτρης Στρατούλης
Άννα Χατζησοφιά.»