Συνέντευξη τύπου δέκα Δημάρχων της Αθήνας με θέμα τις εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν 10 Δήμαρχοι της Αττικής, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά την οποία, κυριότερα στάθηκαν στην αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου 1:5 (ένας προσλαμβανόμενος ανά 5 αποχωρούντες). Ακόμη στις μη ανταποδοτικές υπηρεσίες, στην αναίρεση της απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι Δήμοι, στην κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προλήψεων “by pass”, για την κάλυψη μόνιμων και εποχιακών αναγκών των Δήμων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και τέλος, στην πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική διασφάλιση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για κάθε εργαζόμενο στους Ο.Τ.Α., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν απασχολείται.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν από κοινού το “παρών” οι Δήμαρχοι: Άρης Βασιλόπουλος (Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας), Χρήστος Βρεττάκος (Κερατσινίου – Δραπετσώνας), Ηρακλής Γκότσης (Νέας Ιωνίας), Γρηγόρης Κατωπόδης (Βύρωνα), Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), Γιώργος Κοντόσταυλος (Καισαριανής), Γιάννης Λαγουδάκης (Περάματος), Δημήτρης Μπίρμπας (Αιγάλεω), Σίμος Ρούσσος (Χαλανδρίου) και Γιάννης Σταθόπουλος (Αγίας Παρασκευής), ενώ παρευρέθηκε και ο τ. Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης.
Σε σημείο της συνέντευξής τους, οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα επίμαχα ζητήματα της “συγκριτικής αξιολόγησης” και των “επανελέγχων” των από μετατροπή συμβάσεων εργασίας και έργου αορίστου χρόνου, ζητώντας, την άμεση ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου και δίωξη των περιπτώσεων πλαστών τίτλων σπουδών, αλλά και τις ακυρώσεις των διαδικασιών επανακαθορισμού κριτηρίων, για την εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004, καθώς και των διώξεων σε αιρετά όργανα, που εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονται εργαζόμενοι.
Η ανακοίνωση
Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δέκα δήμαρχοι αναφέρει: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση και – εξαιτίας κυρίως των ακραίων φιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών – και μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία το 62% του πληθυσμού ζει, ή απειλείται άμεσα να ζήσει, σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με την ανεργία στο 30% και τους ανασφάλιστους πολίτες να ξεπερνούν τα 3.000.000.
Αυτή την πραγματικότητα καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο εγγύτερος προς την κοινωνία πολιτειακός θεσμός. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό από το 2009, εξαιτίας των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία), των συνταξιοδοτήσεων και των πρόωρων αποχωρήσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το πράττει, με υπερπροσπάθεια των στελεχών της και δημιουργώντας θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, ενέργειες και δράσεις που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά αυτή την κατάσταση. Και αυτό το γνωρίζουμε οι πάντες.
Τι έκαναν και κάνουν όμως οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χθες, των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας σήμερα;
Απαγορεύουν τις προσλήψεις, και ελαστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ. Με σχέδιο, αλλοιώνουν τη θεσμική στόχευση και τους σκοπούς δημόσιων οργανισμών (ΟΑΕΔ) και κοινωνικών συλλογικοτήτων (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κ.λπ.), ώστε να παραβιάσουν κάθε κείμενη εργατική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς αυτούς ως by pass φορείς προσλήψεων μειωμένων δικαιωμάτων.
Εμφανείς είναι πλέον οι στόχοι τους για:
Διάλυση των υφιστάμενων, συνταγματικά και νομοθετικά αναγνωρισμένων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
Δραματική συρρίκνωση των αμοιβών στη μισθωτή εργασία
«Εξαφάνιση» και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, κοινωνική προστασία για παιδιά και ηλικιωμένους, πολιτισμό αθλητισμό κλπ), με νέα επιβάρυνση των πολιτών
Έχει γίνει σε όλους πια κατανοητό ότι με όπλο την κοινωνική τραγωδία που ζούμε, την τεράστια ανεργία και την φτώχεια που πνίγει τις τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και οι αιρετοί εξαναγκάζονται να αποδεχθούν, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα. Οι μεν, προκειμένου να καλύψουν ζωτικές ανάγκες επιβίωσης, οι δε για να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή των πολιτών τους. Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι για τα απαράδεκτα, ισοπεδωτικά 5μηνα του ΟΑΕΔ που έξω από κάθε λογική και εργατική νομοθεσία, για εργαζόμενους είτε υποχρεωτικής εκπαίδευσης είτε κατόχους διδακτορικού, η μηνιαία αμοιβή είναι 490€, κάτω δηλαδή και από το βασικό μισθό των μνημονίων. Και όμως αυτά αποτελούν την βασική “ελπίδα”, απασχόλησης των ανέργων και “ανάσας” των Δήμων στις καθημερινές, πιεστικές ανάγκες προσωπικού που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Είναι δυνατόν οι 32.000 “τυχεροί”, ανάμεσα σε 300.000 τουλάχιστον αναμενόμενους αιτούντες, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ζωτικές ανάγκες τους, όταν τα προσδοκώμενα εισοδήματά τους υπολείπονται κατά 60% του σημερινού ετήσιου ορίου φτώχειας; Αυτό είναι το μέλλον των τοπικών κοινωνιών που μας επιφυλάσσουν οι ακραία νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές: οι ανακυκλούμενοι “εργαζόμενοι φτωχοί”. Και απαιτούν από εμάς να το συνηθίσουμε, επενδύοντας μέσω των συστημικών ΜΜΕ στον κοινωνικό αυτοματισμό.
Αυτή η τραγική κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και μέχρι την αναγκαία για μας και διεκδικούμενη κεντρική πολιτική ανατροπή, εμείς οι 10 Δήμαρχοι του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αττική, παίρνουμε πρωτοβουλία για επιστροφή στη νομιμότητα, πρωτοβουλία για εφαρμογή του Συντάγματος, υλοποιώντας την ακροτελεύτια διάταξή του. Γι’ αυτό, εξάλλου, είμαστε αντίθετοι και αρνούμαστε να συμπράξουμε σε κάθε κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε νέες απολύσεις και σε περαιτέρω εξανδραποδισμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 5 συναδέλφους που διώκονται λόγω της άρνησής τους να αποστείλουν τα στοιχεία για τον κατ’ ευφημισμό “επανέλεγχο” των συμβάσεων εργασίας.
Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.
Σε αυτή την πρωτοβουλία μας για σταθερή, πλήρη σχέση εργασίας στο Δημόσιο και τους Δήμους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, καλούμε για στήριξη όλους τους συναδέλφους αιρετούς σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αττική. Σε κάθε ΠΕΔ, με συνεργασία περιφερειακών και δημοτικών αρχών καθώς και εργαζομένων, για να καταλήξουμε άμεσα σε επίπεδο κεντρικών συλλογικών οργάνων (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησής της από την Κυβέρνηση.
Απαιτούμε την εφαρμογή του Συντάγματος:
Άρθρα 5, 21 και 22 για την προσφορά εργασίας και κοινωνικής προστασίας σε κάθε κάτοικο της χώρας
Άρθρο 102 για την παροχή των αναγκαίων και ικανών πόρων στους ΟΤΑ για την παροχή των υπηρεσιών τους
Απαιτούμε την εφαρμογή της Νομιμότητας, την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την ύπαρξη δύο κατηγοριών εργαζομένων στους ΟΤΑ. Εκείνους που καλύπτουν:
Πάγιες και διαρκείς ανάγκες με σταθερή σχέση εργασίας, μόνιμοι ή αορίστου χρόνου
Εποχικές ανάγκες και ανάγκες προγραμμάτων που πρέπει να απασχολούνται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις.
Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης σχέσης εργασίας, ως κυρίαρχου εργασιακού μοντέλου στους ΟΤΑ, γιατί αυτό σημαίνει:
Καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών από εκπαιδευμένους και με γνώση υπαλλήλους, δηλαδή:
Καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και δυνατοτήτων για τους πολίτες,
καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και ψυχοκοινωνικής ισορροπίας των εργαζομένων,
καλύτερη κοινωνική και οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών.
Αυτά που άμεσα απαιτούμε είναι:
Αναίρεση της απαγόρευσης πρόσληψης του αναγκαίου, μόνιμου και εποχικού, προσωπικού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι Δήμοι και που εμποδίζονται να αποδώσουν ουσιαστικά στους Δημότες τους. Μέτρο που δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση.
Εφαρμογή από χθες, του μέτρου 1:5 (ένας προσλαμβανόμενος ανά 5 αποχωρούντες) για τις υπόλοιπες μη ανταποδοτικές υπηρεσίες
Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των by pass διαδικασιών «υπενοικίασης» εργαζομένων για την κάλυψη παγίων αλλά και εποχικών αναγκών των δημόσιων και κοινωνικών οργανισμών και φορέων.
Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ειδικά σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, επέκταση των χρονικών ορίων πέρα του 8μήνου, όπου απαιτείται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για κάθε εργαζόμενο στους ΟΤΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν απασχολείται.
Θυμίζουμε τέλος ότι, παράλληλα, διεκδικούμε σύμφωνα και με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Τ.Α.:
Άμεση ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου και δίωξη των περιπτώσεων πλαστών τίτλων σπουδών.
Ακύρωση των διαδικασιών επανακαθορισμού κριτηρίων για την εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004, που οδηγεί σε χιλιάδες νέες απολύσεις.
Ακύρωση των διώξεων σε αιρετά όργανα που εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονται εργαζόμενοι.”