Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ έφερε θέμα προς συζήτηση τη συμμετοχή του δήμου σε κοινωνική σύμπραξη στο πλαίσιο του προγράμματος “Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2014-2020”.
Πρώτος – πρώτος δήλωσε συμμετοχή ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, με τις ψήφους όλων των άλλων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο πάρτι εκατομμυρίων για επιχειρηματίες και ΜΚΟ που έστησε στο όνομα της φτώχειας η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η νέα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο επιχείρησε η δημοτική αρχή να το περάσει «στα ντούκου», χωρίς συζήτηση, χωρίς καν να παρουσιαστεί η εισήγησή της, προκαλώντας την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι στόχοι του συνάδουν με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», δηλαδή την στρατηγική της ΕΕ για την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που περιλαμβάνει εκτός από την συνδρομή της στην αντιμετώπιση στη φτώχεια, το χτύπημα μισθών και συντάξεων, την διάλυση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την παραπέρα παράδοση τομέων της κοινωνικής πολιτικής άμεσα στους επιχειρηματίες.
Μιλάμε για ένα μεγάλο 5ετές πρόγραμμα 330,5 εκατομμυρίων, δηλαδή περίπου 66 εκατομμύρια το χρόνο. Αντικείμενο του προγράμματος, σύμφωνα με την προκήρυξή του, αποτελούν: διανομή σε «Τρόφιμα μακράς διαρκείας, καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη, Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια βρεφικός εξοπλισμός κ.λπ.» σε 62.000 νοικοκυριά πανελλαδικά. Δηλαδή ένα κλάσμα όσων κατατάσσονται στην «ακραία φτώχεια».
Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης μηχανισμούς εξατομικευμένης παρακολούθησης των ωφελουμένων, δηλαδή κανονικό φακέλωμα.Με άλλα λόγια, ΜΚΟ, επιχειρηματίες και άλλοι ιδιώτες, μέσα από το πρόγραμμα αποκτούν πρόσβαση και σε προσωπικά δεδομένα μιας ευαίσθητης και ευάλωτης, από κάθε άποψη, ομάδας του λαϊκού πληθυσμού. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι σε όλη την Ελλάδα θα συγκροτηθούν 70 τέτοιες «κοινωνικές συμπράξεις» (μία σύμπραξη ανά περιφερειακή ενότητα). Και αυτά με τις ευλογίες της «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις «αριστερές» διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρεια και δήμο.
Εκεί όμως που κυριολεκτικά ξεχειλίζει το ποτήρι του εμπαιγμού είναι στα λεγόμενα «συνοδευτικά» μέτρα του προγράμματος που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων…. «Διατροφικές συμβουλές» και «συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού» (!!!), και μιλάμε αυτά για επίπεδο οικογενειακού οισοδήματος των 200-300 ευρώ μηνιαίως… Παράλληλα θωρακίζουν την εμπορευματοποίηση και την ανταποδοτικότητα για βασικές ανάγκες των παιδιών λχ την πρόσβαση στον αθλητισμό
Απαράβατος όρος για την «υλοποίηση των δράσεων», είναι οι «Συμπράξεις», στις οποίες συμμετέχουν δήμοι, περιφέρειες, «καταναλωτικές οργανώσεις, ΝΠΙΔ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα, με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο», Εκκλησία, ιδιώτες, ΜΚΟ και πάει λέγοντας…
Με ένα τέτοιο πακέτο θα μπορούσαν να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές των δήμων σε μέσα, υποδομές και προσωπικό.
Να βοηθηθούν ουσιαστικά οι οικογένειες που έχουν ανάγκη και να μείνει και μια υποδομή και όχι να το διαχειριστούν διάφορες συμπράξεις,οργανώσεις κ.λ.π.
Με τους πόρους αυτούς στήνεται άλλο ένα πάρτι επιχειρήσεων, ΜΚΟ, ιδιωτών, άτυπων δικτύων και δε συμμαζεύεται στο όνομα των θυμάτων της καπιταλιστική κρίσης στα οποία τελικά θα φτάσει ένα ψίχουλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μια φορά οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν προς υλοποίηση πλαίσιο της προηγούμενης, «μνημονιακής» κυβέρνησης. Γιατί; Μήπως τους κάνει όπως είναι; Αυτοί δε μίλαγαν για αξιοποίηση του ΕΣΠΑ; Γιατί λοιπόν δεν αλλάζουν το πρόγραμμα υπέρ του δημοσίου και των λαϊκών αναγκών και το υλοποιούν ουσιαστικά σπρώχνοντας ζεστό κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ, τα διάφορα δίκτυα με ομήρους τους πιο εξαθλιωμένους;
Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει!
– Να μην ανοίξει καμία κερκόπορτα σε ιδιώτες, επιχειρήσεις πολύ περισσότερο ΜΚΟ και «δίκτυα» τα οποία εκτός από αδιαφανή μπορεί να είναι και επικίνδυνα (λχ μέχρι και η ΧΑ είχε στήσει τέτοια) με πολλά ερωτηματικά για την δράση τους.
– Να ζητήσει άμεσο αναπροσανατολισμό του προγράμματος. Να διοχετευθούν οι πόροι σε δημόσιες δομές και στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.