Τι είπε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ στο πρόσφατο Συνέδριο της
Τα αιτήματα και τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), συνόψισε στην εισήγησή του προς το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική, ο πρόεδρός της και δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε:
– Συνταγματική χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτική και Οικονομική Αποκέντρωση, όπως ορίζεται στον Ευρωπαϊκό χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Σύσταση ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού ως ανεξάρτητη αρχή, και κατάργηση όλων των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών και του Παρατηρητηρίου.
– Καθιέρωση υποχρεωτικής διαδικασίας διαβούλευσης για κάθε νομοθετική ρύθμιση που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
– Απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των αρμοδιοτήτων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
– Ο δικαστικός και διοικητικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να περιορίζεται αυστηρά στην νομιμότητα.
– Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τ.Α., με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
– Θεσμοθέτηση Ομάδας Διοίκησης Έργου ΥΠ.ΕΣ. – ΚΕΔΕ για τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Δήμων.
– Κάθε μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
– Επανεξέταση των διατάξεων του Ν.3870/2010 για τις «εκλογικές δαπάνες» και τροποποίηση όσων διατάξεων είχαν δημιουργήσει προβλήματα κατά την εφαρμογή του (εφαρμογή των μειώσεων 2010).
– Τροποποίηση του Π.Δ. 75/2011: «Θεσμοθέτηση σταθερού εκλογικού συστήματος για την εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ-ΠΕΔ)».
– Επανεξέταση των διατάξεων περί ανεξαρτητοποίησης Δημοτικών Συμβούλων. Να επανεξετασθούν οι διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.3852/2010 για τις «δημοτικές παρατάξεις» διότι οι ανεξαρτητοποιήσεις Δημοτικών Συμβούλων δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων.
– Δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των Ο.Τ.Α., στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (π.χ. προνοιακά επιδόματα, Δημοτικά Ιατρεία, Δημοτικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία).
– Απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν στην υλοποίηση έργων, προγραμμάτων, μελετών, προμηθειών, καθώς και στις μετατάξεις ή αποσπάσεις του προσωπικού των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων.
– Ρύθμιση θεμάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4013/11 περί κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων έτσι ώστε οι δήμοι να μην αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα και καθυστερήσεις στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
– Άμεση τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του 1982 περί ορισμού ανωτάτου ορίου κατανάλωσης καυσίμων για την κίνηση των ειδικών οχημάτων των δήμων.
– Άμεση αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και μετατροπή του σε Κεντρικό Επιτελικό Οργανισμό. —-Λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών απασχόλησης από κάθε δήμο και με εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.
– Συνέχιση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας με αύξηση της χρονικής διάρκειάς τους, τουλάχιστον σε 12 μήνες.
– Αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και Επιτροπών, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
– Αύξηση συνεργατών και ιδιαίτερων γραμματέων των Δημάρχων.
– Η αποζημίωση και η ειδική άδεια των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων σε Δήμους κάτω των 100.000 κατοίκων.
– Η κατάργηση της Επιτροπής Διαβούλευσης και του Συμπαραστάτη του Δημότη.
– Η προαιρετική συγχώνευση, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής.
– Θέση Γενικού Γραμματέα σε Δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων, ιδιαίτερα σε νησιά και ορεινά.
– Παράταση αδειοδότησης παιδικών σταθμών, παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων και επιχειρησιακών προγραμμάτων Ο.Τ.Α.
– Επανεξέταση διατάξεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
– Χρήση και διαχείριση δημοτικών βοσκοτόπων για τη μεταβατική περίοδο 2014 / Κωδικοποίηση – τροποποίηση νομοθεσίας, οριοθέτηση, υπηρεσίας μιας στάσης.
– Επανεξέταση καθεστώτος πρόσληψης σχολικών καθαριστριών.
Τροποποίηση νόμων για διέλευση δικτύων ΔΕΚΟ από τους Δήμους.
– Ρύθμιση ζητημάτων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
– Οι Δήμοι να είναι οι φορείς σχεδιασμού και διαχείρισης των χερσαίων ζωνών των λιμανιών.
– Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων των Δήμων με ΕΛΓΑ και ΟΓΑ μετά από κοστολόγηση των λειτουργικών και δαπανών προσωπικού τους, για υπηρεσίες προς τους οργανισμούς αυτού.
– Σταδιακή ανάπτυξη υπηρεσιών στους Δήμους και ενίσχυσή τους από γεωτεχνικούς από άλλες υπηρεσίες στις οποίες πλεονάζουν.
– Συστηματική μηχανογράφηση με πιλοτικές εφαρμογές για μείωση γραφειοκρατίας.
– Διόρθωση του τραγελαφικού καθεστώτος αμοιβής των Αντιδημάρχων.
– Επίλυση των θεμάτων καταστατικής θέσης αιρετών (μισθολογικό καθεστώς, ειδικές άδειες, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, χορηγία)
– Αποσαφήνιση καθεστώτος ασφαλιστικών εισφορών και εκκρεμότητα για ελεύθερους επαγγελματίες Δημάρχους κ.λπ.
– Τροποποίηση άρθρου 236 του «Καλλικράτη» για το ζήτημα της αργίας.
– Τροποποίηση στο ζήτημα των δημοσιονομικών παρατυπιών στο πλαίσιο ενταλματοποίησης δαπανών που διαπιστώνονται με κατασταλτικό έλεγχο και καταλογισμό.
– Επανεξέταση καθεστώτος του Ν.1608/1950 «Περί αυξήσεως ποινών για αδικήματα κατά του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ.». Επικαιροποίηση διατάξεων.
– Κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου της δικηγορικής ιδιότητας και του Δημάρχου, ώστε να επιτρέπεται η άσκηση του επαγγέλματός του ενώπιον των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, του Αρείου Πάγου, των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων καθώς και η άσκηση συμβουλευτικής δικηγορίας.
– Η επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των Δημάρχων.
– Κωδικοποίηση διατάξεων για το προσωπικό δήμων.
– Κατάργηση της έγκρισης ΠΥΣ στις προσλήψεις στους ΟΤΑ.
– Αύξηση μοριοδότησης εντοπιότητας (ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι)
– Οι δίμηνες συμβάσεις να γίνουν πέραν του εξαμήνου.
– Η επιβολή αργίας των αιρετών δημοσίων υπαλλήλων να μην έχει επιπτώσεις στην υπαλληλική τους ιδιότητα.
– Ανάπτυξη και διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων
– Άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου στους δημόσιους υπαλλήλους
Κατάργηση της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των μετακινήσεων των Δημάρχων.
Όπως είπε ο κ. Καρπέτας, για την προάσπιση του κύρους του θεσμού και την αξιοπιστία του χώρου θα πρέπει:
– Η ποινική δικαιοσύνη να εκδικάζει τάχιστα τις υποθέσεις των αιρετών.
– Άμεση προώθηση ρύθμισης ώστε να μην υιοθετούνται ανώνυμες καταγγελίες ώστε να σταματήσει ο διασυρμός και η διαπόμπευση και να επιτραπεί στο ΣΔΟΕ να επιτελεί ανεμπόδιστα το ρόλο του για τον οποίο έχει συσταθεί, δηλαδή την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και τη διεύρυνση των δημοσίων εσόδων.
– Άμεση διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που αφορούν στον έλεγχο αιρετών, τη δημοσίευση των πορισμάτων και την απόδοση ευθυνών εάν και όπου υπάρχουν.
“Παρά τις δυσκολίες, παρά την πολεμική και την κατασυκοφάντηση που δεχόμαστε, θα παραμείνουμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την βελτίωση και χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και πάντα δίπλα στο δημότη, τις τοπικές κοινωνίες και τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να βγει από τη δοκιμασία” σημείωσε ο κ. Καρπέτας.