Ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Νέας Ιωνίας, κ. Κουλούρη
Αγαπητοί φίλοι και συνδημότες,
από την ενασχόληση μου με τα κοινά της πόλης μας είτε από θέσεις ευθύνης, είτε ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος ποτέ μου δε συμφώνησα στην ταύτιση της Δημοτικής Αρχής με την οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Άποψη μου ήταν και είναι ότι ο ρόλος μιας Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι ανεξάρτητος. Δηλαδή να προτείνει και να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία και όχι να την υμνεί και να ταυτίζεται, βγάζοντας λογύδρια στήριξης της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία που θα της δοθεί (μπλόκο της Καλογρέζας, Εθνικές επετείους – Αγιασμούς σε σχολεία ακόμα και μέσα στις εκκλησίες). Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει υιοθετήσει τέτοιες συμπεριφορές.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικεί, να έχει όραμα και να το υλοποιεί προς όφελος της ίδιας της πόλης και των κατοίκων της.
Η σημερινή Δημοτική αρχή βρίσκεται για τα καλά στη 2η θητεία της. Προσπάθησα να εντοπίσω και να καταγράψω τις σημαντικές της παρεμβάσεις στην πόλη μας τα χρόνια αυτά και δυστυχώς δε μπορώ να βρω κάτι. Έργα που πάγωσαν, εξαγγελίες που έγιναν και πάρθηκαν πίσω. Αναφορές σε ανύπαρκτες δομές ή έστω δομές που υπολειτουργούν και μια αφηρημένη και απροσδιόριστη κοινωνική πολιτική.
Ενδεικτικά αναφέρω:
Δημοτικό πάρκινγκ που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί, να λειτουργεί και να έχει δώσει ανάσα στην κυκλοφοριακή ασφυξία της πόλης από το 2010. Πάγωσε με την υπόσχεση για κάτι καλύτερο. Έχει ήδη αποκλειστεί και το κάτι καλύτερο που συζητούσαν έως τις εκλογές.
«Εξοικονομώ». Έργο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Είχαν εγκριθεί το 2009 έργα για την πόλη, ώστε τα σχολεία μας να αναβαθμιστούν, ο οδοφωτισμός να κοστίζει λιγότερο, τα απορριμματοφόρα να καταναλώνουν και άρα να ρυπαίνουν και λιγότερο, πλατείες να αναβαθμιστούν. Η δημοτική αρχή επέλεξε να μην το προχωρήσει και τα λεφτά χάθηκαν. Τα έργα αυτά απεντάχθηκαν.
Απαλλοτριώσεις, που θα έδιναν ελεύθερους χώρους στους πολίτες, ποδηλατόδρομος, συντήρηση και επισκευή παιδικών χαρών, πάγωσαν.
Δράσεις στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία των πολιτών, ελαχιστοποιήθηκαν και η Δημοτική Αρχή κρύφτηκε πίσω από τις δράσεις των πολιτιστικών μας συλλόγων.
Στη δύσκολη περίοδο που όλοι ζούμε η δημοτική αρχή έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να αυξήσει τη μιζέρια, αντί να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει διεξόδους.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει απέναντι σε όλους εμάς να εγκαταλείψει τις αγκυλώσεις της. Να σταματήσει να καλύπτει την ανεπάρκειά της με αοριστολογίες και λαϊκισμούς. Να δημιουργήσει ένα πλάνο και να προσπαθήσει, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες να κάνει την πόλη μας πιο φιλική στο χρήστη της.
Τι πρέπει να γίνει;
Πρέπει να γίνει σωστός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σαφή προσανατολισμό εξ αρχής.
Απαιτείται ο καθορισμός συγκεκριμένων χρήσεων γης, θέτοντας παράλληλα όρους και προϋποθέσεις. Χρειάζεται η σωστή παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που η πόλη θέλει και έχει ανάγκη.
Να κάνει μια πόλη βιώσιμη, με αστικές αναπλάσεις και χώρους πρασίνου και αναψυχής. Με δρόμους χωρίς λακκούβες και σπασμένα πεζοδρόμια. Μια πόλη φιλική προς όλους τους δημότες και προσβάσιμη με σεβασμό στα ΑΜΕΑ.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενσωματωθούν οι τεχνολογίες της πληροφορικής στην καθημερινότητα της ζωής του Δήμου, ώστε να μην χρειάζεται να χάνουμε ώρες ατελείωτες στις υπηρεσίες τριγυρνώντας από κτίριο σε κτίριο.
Έργα που πρέπει να ιεραρχηθούν ως βασικές προτεραιότητες είναι ενδεικτικά:
Επιτάχυνση της κατασκευής της γέφυρας πεζών στο ΙΚΑ (Αλ. Παναγούλη)
Ανακατασκευή πλακόστρωτου στην ψαραγορά
Αξιοποίηση της Πλατείας Παλαιολόγου
Σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στο χώρο του γκαράζ στο γήπεδο του Ικάρου (π.χ. κολυμβητήριο ή κλειστό γήπεδο)
Πεζοδρόμηση των οδών Μεσολογγίου και Τσουρουκτσόγλου
Μονοδρόμηση της Αλέκου Παναγούλη με διαπλάτυνση πεζοδρομίων
Αξιοποίηση της Πλατείας Πάρσης
Δημιουργία διαδημοτικού Σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων σε συνεργασία με όμορους Δήμους
Κάποια πράγματα έγιναν χρόνια πριν. Μέρος του κέντρου της πόλης πλακοστρώθηκε, ξαναλειτούργησε ο παλιός δημοτικός κινηματογράφος, μικρά μαγαζάκια με προσωπικότητα άρχισαν να εμφανίζονται, ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Τώρα χρειάζεται το επόμενο βήμα. Χρειάζεται επανεκκίνηση. Χρειάζεται όραμα, διάθεση και γνώσεις για να το κάνεις.
Για μια πόλη όμορφη και λειτουργική. Για μια πόλη αντάξια των ανθρώπων της.
Κώστας Κουλούρης
Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας
Πρ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού