Υποψιασμένοι στην πόλη για τα σκουπίδια – Εν μέσω ανησυχιών το δημοτικό συμβούλιο συμβούλιο ενέκρινε το διαδημοτικό τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων
Το πρώτο βήμα στην διερεύνηση της δυνατότητας εκπόνησης ενός διαδημοτικού τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων έκανε το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης, με την κατά πλειοψηφία απόφαση που πήρε σε πρόσφατη συνεδρίασή του.
Το νέο μοντέλο διαχείρισης
Στην έναρξη της συζήτησης, ο δήμαρχος ανέφερε το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που θέλει να ισχύσει στην Αττική, η Περιφερειάρχης, κα Ρένα Δούρου. Αυτό το νέο μοντέλο έχει κεντρικό στόχο τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι αντί για τους τέσσερις μεγάλους ΧΥΤΑ που θα κάλυπταν το Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τον προηγούμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας θέλει πολλές μικρές μονάδες, μικρής εμβέλειας, σε τοπικό επίπεδο.
Επιπλέον, η Περιφέρεια θέλει να ενσωματώσει τις αρχές της Κεντρικής Οδηγίας της ΕΕ για την διαχείριση των απορριμμάτων η οποία βασίζεται στην διαλογή την πηγή και τη εκτεταμένη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Πρόκειται για ένα σύστημα με την ύπαρξη τουλάχιστον πέντε διαφορετικών κάδων για τη συλλογή υλικών (όπως γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο κ.α.), από δύο που είναι τώρα.
Η Περιφέρεια σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από τους δήμους να αναπτύξουν Τοπικά Σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων είτε ανά δήμο είτε με διαδημοτική συνεργασία και με βάση αυτά η ίδια να εκπονήσει το Περιφερειακό Σχέδιο Απορριμμάτων.
Τι συμβαίνει στη «γειτονιά» μας
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, οι δήμοι μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας ξεκίνησαν συναντήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός διαδημοτικού σχεδίου. Το νεότερο σε αυτήν τη συνεργασία, είναι ότι όπως είπε ο κ. Καρπέτας είναι πιθανό το ενδεχόμενο να προστεθούν σε αυτήν την ομάδα και οι δήμοι Αχαρνών, Λυκόβρυσης-Πεύκης και Κηφισιάς.
Όμως ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ακόμα είναι σε τελείως πρώιμο και προκαταρκτικό στάδιο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχει γίνει μία δήλωση προθέσεων συνεργασίας για την διερεύνηση της δυνατότητας κατάρτισης ενός διαδημοτικού Τοπικού Σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρώτο βήμα είναι τα δημοτικά συμβούλια να εκφράσουν τη βούλησή τους για αυτή τη συνεργασία και να κάνουν τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις».
Επίσης ο κ. Καρπέτας ενημέρωσε και για τη συνάντηση που είχαν με την κα Δούρου, οι δήμαρχοι και όπως είπε τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν και η Περιφέρεια θα τους βοηθήσει με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτει.
Κάνοντας την εκτίμησή του για το τι προοπτικές υπάρχουν ο δήμαρχος είπε: «Υπάρχουν δύο θεμελιώδη εμπόδια. Το ένα εμπόδιο έχει να κάνει με τις απαιτούμενες υποδομές και το κόστος ειδικά στο μεταβατικό στάδιο. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η αντίληψη και η νοοτροπία των πολιτών και σε κάποιες περιπτώσεις και των εργαζομένων. Είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά καλό είναι να τίθενται και δύσκολοι στόχοι.»
Λογικό «μπέρδεμα»
Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε και το ενδεχόμενο μετά το δήμο Ηρακλείου Αττικής να μεταφέρει το γκαράζ των απορριμματοφόρων του στη Μεταμόρφωση και ο δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.
Ο κ. Καρπέτας είπε σχετικά: «Συνέπεσε ένα εξωγενές περιστατικό που ενδεχομένως να συσχετιστεί με αυτό που συζητάμε. Δημοσιεύθηκε μία φράση του δημάρχου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, κ. Άρη Βασιλόπουλου ότι το αμαξοστάσιο τους είναι παράνομο και αναζητούν χώρο στη Μεταμόρφωση. Αυτό δημιούργησε αντιδράσεις, καθώς κάποιοι συσχέτισαν τα δύο αυτά θέματα.
Σε επικοινωνία που είχα με τον κ. Βασιλόπουλο μου είπε ότι θα το διαψεύσει».
Η διάψευση του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
Να σημειώσουμε εδώ ότι όντως εξέδωσε διάψευση ο δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, στην οποία ανέφερε: «Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος ο Δήμαρχος, Άρης Βασιλόπουλος, ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους πως η δημοτική αρχή αναζητά χώρο μεταστέγασης του γκαράζ των απορριμματοφόρων, κάτι που αποτελεί υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ανάμεσα στις περιοχές, τις οποίες ανέφερε είναι και οι Δήμοι Μεταμόρφωσης και Αχαρνών. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως η αναζήτηση αυτή αφορά ιδιωτικούς χώρους και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται οι δημοτικές αρχές είτε της Μεταμόρφωσης είτε των Αχαρνών, των οποίων φυσικά επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη, σε περίπτωση εξεύρεσης κατάλληλου χώρου.»
Μ. Καρπέτας: «Δεν συνδέονται τα δύο θέματα»
Ο κ. Καρπέτας, πάντως διαμήνυσε ότι «ο καθένας μπορεί να αναζητεί χώρο οπουδήποτε αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το συζητούμενο εδώ θέμα της διερεύνησης δυνατότητας εκπόνησης διαδημοτικού τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση, ούτε με χωροθέτηση, ούτε με τίποτα άλλο πέραν αυτού που σας είπα.
Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να το συζητήσουμε το θέμα αλλά να διαπίστωνα ότι όντως υπήρχε κάτι που είχε να κάνει με πονηρές σκέψεις από πλευράς κάποιου δημάρχου, ήμουν διατεθειμένος να το αποσύρω. Οι οποιεσδήποτε υπόνοιες διασκεδάστηκαν από τις ξεκάθαρες θέσεις του κ. Βασιλόπουλου.»
Και έκλεισε λέγοντας με νόημα ο δήμαρχος: « Άλλωστε και να έχει κάποιος πονηρές σκέψεις, δεν θεωρώ ότι είναι πιο πονηρός από εμάς».
Κ. Κολοβός: «Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τίποτα»
Μετά τον δήμαρχο τοποθετήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Κώστας Κολοβός, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με την ανακύκλωση και με τα σημεία που τοποθετούνται οι κάδοι υπογράμμισε για τα Τοπικά Σχέδια: «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα κληθούν και επιστήμονες για να ενημερώσουν. Επίσης αναμένουμε να γίνει πιο συγκεκριμένη η Περιφέρεια και να ετοιμάσει οικονομικοτεχνική μελέτη. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τίποτα. Ξεκινάμε και συζητάμε για το πως μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας και να μετά να το «ανοίξουμε» και στους δημότες του κάθε δήμου.»
Σ. Σαραούδας: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά…»
Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν οι άλλοι δήμοι τη Μεταμόρφωση εξέφρασε ο επικεφαλής της «Ελπίδας», κ. Στράτος Σαραούδας, με αφορμή τα όσα φέρεται να είπε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας αλλά και από το ότι ήδη το Ηράκλειο έχει μεταφέρει το γκαράζ του στη Μεταμόρφωση. Σύμφωνα με τον κ. Σαραούδα είναι πολύ πιθανό με αυτήν την τακτική της η Περιφέρεια να θέλει να εντοπίσει τους πιθανούς χώρους που θα μπορούσαν να γίνουν οι νέοι ΧΥΤΑ και για αυτό δεν θα έπρεπε ο δήμος της Μεταμόρφωσης να είναι από τους πρώτους που θα «εκτεθεί» και ζήτησε να κρατήσει στάση αναμονής.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά από τους δήμους που συζητάμε τη συνεργασία ήδη το Ηράκλειο έχει μεταφέρει το αμαξοστάσιο του εδώ και το ίδιο να θέλει να κάνει και η Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα. Να το φέρει και η Κηφισιά και το Μενίδι, είναι και η χαβούζα εκεί. Για αυτό λέω ότι πρέπει να περιμένουμε και να πούμε ότι εμείς έχουμε ήδη το πρόβλημα με τη χαβούζα. Με φοβίζει ότι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να τα φέρουν όλα στη Μεταμόρφωση που έχουμε την εκτός σχεδίου περιοχή.»
Κλείνοντας ο κ. Σαραούδας πρότεινε να εξεταστεί και η περίπτωση ο δήμος να εκπονήσει σχέδιο για να διαχειριστεί μόνος του τα απορρίμματά του.
Καταρχάς υπέρ ο Δ. Περιβολαράκης
Ο επικεφαλής της «Ανατροπής και Αλληλεγγύης», κ. Δημήτρης Περιβολαράκης, μίλησε στη συνέχεια, ο οποίος συμφώνησε με τη φιλοσοφία της Περιφέρειας και δήλωσε: «Ως πνεύμα και αντίληψη είμαι υπέρ. Οι ανησυχίες που ακούστηκαν μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, βέβαια, κάπως έτσι ξεκινούν όλα και πάντοτε επιβαρύνεται η πόλη μας, δυστυχώς. Είμαστε καταρχάς υπέρ και το παρακολουθούμε».
Β. Καραβάκος: «Απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών»
Να μην περιστραφεί η συζήτηση γύρω από το αμαξοστάσιο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ζήτησε ο αρχηγός της «Συμμαχίας Πολιτών», κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος θύμισε ότι επί δημαρχίας Σταύρου Κόντου είχε παρθεί απόφαση να φύγει το γκαράζ από το Άλσος και να μεταφερθεί πίσω από τα τρόλεϊ, αλλά κατέπεσε η απόφαση από την Περιφέρεια γιατί είναι Α΄ Ζώνη Κηφισού η συγκεκριμένη περιοχή.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καραβάκος για τα της Μεταμόρφωσης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της εισήγησης αλλά επισήμανε ότι πρώτος στόχος των τεσσάρων δήμων θα έπρεπε να ήταν η αποτροπή παραγωγής απορριμμάτων και δεύτερος στόχος η διαχείρισή τους. Για την οποία είπε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι. Και ζήτησε να ενημερωθούν οι πολίτες, καθώς η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια.
Ενώ αντίθετα από τον κ. Σαραούδα ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Κλείνοντας ενημέρωσε ότι η παράταξη που ηγείται θα διοργανώσει στις 20 Μαΐου ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου με θέμα της διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση παρουσία επιστημόνων και πολιτικών.
Μ. Πετάσης: «Για μας κάποιο λάκκο έχει η φάβα»
Τον κύκλο των παρεμβάσεων των επικεφαλής της αντιπολίτευσης έκλεισε ο αρχηγός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μεταμόρφωσης, κ. Μανώλης Πετάσης.
Ο κ. Πετάσης στον πρόλογό του ανέφερε τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στη συνέχεια είπε για την πρόταση της κας Δούρου: «Για μας κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Με τα σκουπίδια γίνονται μπίζνες και αυτό θα είναι εις βάρος του λαού. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί γιατί στοχεύουν στο κέρδος.»
Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι είναι κατά αυτού του σχεδίου γιατί «μέσα από την διάσπαση ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις ΜΚΟ».
Δ. Ρεντζής: «Η Μεταμόρφωση είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη»
Επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο επικεφαλής των «Νέων Οριζόντων», κ. Μιχάλης Χαρίσης, τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος του Συνδυασμού, κ. Δημήτρης Ρεντζής, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Στις συζητήσεις που γίνονται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η Μεταμόρφωση είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη και ζήτησε στις συζητήσεις να παρευρίσκονται και οι παρατάξεις της μειοψηφίας» και δήλωσε ότι θα ψηφίσει «λευκό».
Η αγωνία των πολιτών και η διαβεβαίωση του δημάρχου
Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Θοδωρής Σφυρής, έδωσε τον λόγο και σε δύο δημότες που βρίσκονταν στο ακροατήριο και ζήτησαν να τοποθετηθούν. Κοινή συνισταμένη και των δύο ήταν η ανησυχία αν θα δέχεται η Μεταμόρφωση τα απορρίμματα των υπόλοιπων δήμων και ζήτησαν από τον δήμαρχο να ενημερώσει σχετικά.
Ο κ. Καρπέτας πήρε τον λόγο και απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Μην επενδύσουν σε αυτό, όπως έκαναν κάποιοι με την υπόθεση των Ρομά του Χαλανδρίου γιατί θα χάσουν πάλι.»
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπερψηφίστηκε η εισήγηση της διοίκησης και καταψήφισε μόνο ο κ. Σαραούδας, ενώ ο κ. Πετάσης ψήφισε «παρών» και ο κ. Ρεντζής «λευκό».