Κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Το “καυτό” ζήτημα του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κυριάρχησε στη μαραθώνια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και των προέδρων και των μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας τη Δευτέρα. Το θέμα τέθηκε από πολλούς δημάρχους ώστε να αναζητηθούν τρόποι κοινής αντίδρασης, ενώ εκφράστηκε και το «κίνημα» των «δημάρχων δεν πληρώνω», που συνεχώς μεγαλώνει, μετά την πρωτοβουλία του δημάρχου Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης, εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο, μετά την επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών του τέλους στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και επισήμανε ότι δεν μπορούν οι δήμοι να ταυτιστούν με το κίνημα του «Δεν Πληρώνω».
Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος, πληρούν όλα τα κοινωνικά κριτήρια και πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση των δήμων. Επίσης, είπε ότι «δεν πρέπει να ανοίξουμε κερκόπορτες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με τα δημοτικά τέλη.
Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν από τους δημοτικούς άρχοντες, κάποιες ζητούν από τους δήμους να συμπαραστέκονται νομικά στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν ενώ άλλες προβλέπουν πιο δυναμικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που πρότεινε ο δήμαρχος Θορικού Π. Ευθυμίου, δηλαδή όταν ένας πολίτης δεν έχει αποδεδειγμένα να πληρώσει, τότε συγκροτημένα ηλεκτρολόγοι του δήμου να επανασυνδέουν το ρεύμα του σπιτιού του.
Μετά απ’ όλα αυτά, ο κ. Ασκούνης δήλωσε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα και να δοθεί μία λύση ειδικά για τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι μέχρι στιγμής έχει δοθεί μόνο το ένα τρίτο της χρηματοδότησης από τα ΣΑΤΑ (περίπου 210 εκατ. ευρώ) και αναμένονται το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα χρήματα, ότι υπάρχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση έργων μέσω του προγράμματος “Θησέας”, μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου η κοινοτική χρηματοδότηση ολοκληρώνεται το τέλος του 2011, εξετάζεται η χρηματοδότησή του από το υπουργείο Εργασίας, κατά 35 εκατ. ευρώ και από την τοπική αυτοδιοίκηση με 35 εκατ. ευρώ.
Τέλος συζητήθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον «Καλλικράτη» και αφορούν την έγκριση εκταμίευσης κονδυλίων – ακόμη και των μικρότερων – από το ελεγκτικό συνέδριο.
Παράλληλα, συνεχίζεται η «μάχη» κατά του τέλους στη Δικαιοσύνη: Την Τρίτη κρίνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η τύχη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε 90χρονη συνταξιούχος, η οποία υποστηρίζει ότι αδυνατεί να καταβάλει το έκτακτο τέλος, συνολικού ύψους 1.100 ευρώ και ζητά από το δικαστήριο την προσωρινή παροχή προστασίας ώστε να μην υπάρξει διακοπή του ρεύματος.
Τονίζει δε ότι προτίθεται να καταβάλει μόλις το ποσό των 60 ευρώ που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή του τέλους μέσω της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, καταχρηστική και παράνομη.
Στο μεταξύ, αίτηση ακύρωσης κατά της επιβολής του έκτακτου τέλους ακινήτων κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). Ο ΔΣΘ διοργανώνει την Τρίτη ενημερωτική συνάντηση με τους δημάρχους του νόμου Θεσσαλονίκης για το θέμα του ειδικού τέλους.