Περιοδεία του προέδρου της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Δήμο Μεταμόρφωσης – Τι είπε για τα μεγάλα θέματα της πόλης
Την πόλη της Μεταμόρφωσης επισκέφτηκε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή στις συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Μαζί του ήταν ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
Η περιοδεία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με την επίσκεψή του σε μεγάλο εργοστάσιο αλουμινίου και στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή του Κηφισού όπου ενημερώθηκε από τους Δημάρχους Αχαρνών, κ. Γιάννη Κασσαβό και Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα αλλά και από φορείς που ασχολούνται με την προστασία του Κηφισού.
Ο δήμαρχος για τα μεγάλα θέματα της πόλης
Το «κύριο πιάτο» της περιοδείας «σερβιρίστηκε» στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στα έδρανα της οποίας βρέθηκαν πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της Μεταμόρφωσης όσο και γειτονικών δήμων.
Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε αρχικά τον δήμαρχο της πόλης, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, να χαρακτηρίζει «γενναιόδωρη» την επίσκεψή του και στη συνέχεια να αναφέρει συνοπτικά τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το δήμο.
Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος υπογράμμισε: «Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεταμόρφωσης είναι η ύπαρξη της οικονομικής ζώνης και θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στην αξιοποίησή της. Έχει προωθηθεί ένα νέο ΓΠΣ για την περιοχή αυτή που θα επέτρεπε την οικοδόμηση και στη συνέχεια την ανάπτυξη. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και ελπίζουμε κάποια στιγμή να «ξεκολλήσουν» οι διαδικασίες για να δοθεί μία αναπτυξιακή ώθηση.»
Για την περιοχή του Κηφισού ο κ. Καρπέτας ανέφερε: «Έχουμε και ένα ακόμη εν δυνάμει πλεονέκτημα. Έχουμε το μεγαλύτερο ανοιχτό κομμάτι – μαζί με τον δήμο Αχαρνών – του Κηφισού και αυτό είναι η τελευταία δυνατότητα για ολόκληρη την Αττική να μετατραπεί σε έναν διαμήκη άξονα πρασίνου, χώρων ψυχαγωγίας και εγκαταστάσεων αναψυχής. Η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ.»
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο Κτήμα Δηλαβέρη, από τα 60 στρέμματα του οποίου έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 20 και στάθηκε στην λύση μέσω Πράσινου Ταμείου.
Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα δύο ακίνητα των Κτιριακών Υποδομών (πρώην ΟΣΚ) που προορίζονται για την κατασκευή δύο σχολείων (2ο Λύκειο, Νηπιαγωγείο)
λέγοντας πως ελπίζει ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των ΚΤΥΠ.
Παρεμβάσεις κ.κ. Τζίτζιφα και Χριστονάκη
Μετά, τον . Καρπέτα, πολύ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Αχαρνών ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο δήμος του για δύο συνεχόμενες χρονιές τέθηκε σε έκτακτη ανάγκη λόγω των πλημμυρών, μάλιστα την μία χρονιά εκτός από περιουσίες χάθηκε και μία ανθρώπινη ζωή.
Δύο πρώην δήμαρχοι της Μεταμόρφωσης πήραν στη συνέχεια το λόγο και πολύ σύντομα ο κ. Δημήτρης Τζίτζιφας δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «είναι 100% βέβαιο πως θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός». Ο κ. Τζίτζιφας τόνισε ότι υπάρχουν 3 – 4 μεγάλα προβλήματα στην πόλη αναφέροντας το 2ο Λύκειο και τη «χαβούζα» για τα οποία είπε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ενήμερος και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ο κ. Γιάννης Χριστονάκης χαρακτήρισε τον αρχηγό της ΝΔ «ελπίδα του μέλλοντος κατ’ ανάγκη» και του ζήτησε να προχωρήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας.
Ο κ. Σαραούδας για την Εκτός Σχεδίου περιοχή
Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πήραν στη συνέχεια τον λόγο. Πρώτα μίλησε ο αρχηγός της «Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση», κ. Στράτος Σαραούδας, ο οποίος έδωσε βάρος στην ομιλία του στην Εκτός Σχεδίου περιοχή και στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν εκεί. Εξήγησε τα μειονεκτήματα της υπάρχουσας κατάστασης και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να ασχοληθεί ζεστά με αυτό το θέμα.
Ο αρχηγός της «Ελπίδας» αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των αδιάνοικτων δρόμων και στους αποχαρακτηρισμούς πλατειών.
Β. Καραβάκος: Αποκέντρωση και πόροι
Ο έτερος επικεφαλής παράταξης που ήταν στην αίθουσα ήταν ο αρχηγός της «Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση», κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος στάθηκε στο ζήτημα των παρακρατηθέντων πόρων από την κεντρική εξουσία προς την αυτοδιοίκηση και στην ανάγκη πραγματικής αποκέντρωσης του κράτους προς τους δήμους.
Ο κ. Καραβάκος τόνισε ότι βρισκόταν στην αίθουσα λόγω του θεσμικού του ρόλου και μόνο και σε άλλη περίπτωση δεν θα έδινε το παρών σε μία «γαλάζια» επίσκεψη, προκαλώντας το ευγενικό χαμόγελο του κ. Μητσοτάκη.
Σ. Νάνος: Συμφωνούμε… εφαρμόστε τα
Ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος, κ. Σάββας Νάνος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολιτεία Πολιτών» επαίνεσε ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη για την τοποθέτησή του στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε την εφαρμογή των όσων ανέφερε εκεί.
Ο Φ. Παπαδόπουλος για την στήριξη των αδύναμων από τους δήμους
Ο αντιδήμαρχος, κ. Φώτης Παπαδόπουλος πήρε τελευταίος από τους αιρετούς το λόγο και επισήμανε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση αυτά τα χρόνια της κρίσης αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο κοινωνικών δομών και στην στήριξη των αδύναμων πολιτών».
Φάκελος «απολύσεις στο δημόσιο»
Και το κοινό που βρίσκονταν στην αίθουσα, η πλειοψηφία του οποίου ήταν εργαζόμενοι στο δήμο, είχε την ευκαιρία να ρωτήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για το τι θα κάνει με τους δημοσίους υπαλλήλους και αν υφίσταται θέμα απολύσεων.
Παρέμβαση του δημάρχου
Πριν πάρει τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη ο δήμαρχος επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «όποιος παίρνει ένα μισθό από το δημόσιο θα πρέπει να το ανταποδίδει στην κοινωνία» και ότι ο δήμος «υπάρχει για χάρη της κοινωνίας και όχι των υπαλλήλων».
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα γίνουν απολύσεις»
Απαντώντας στο κοινό, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει απολύσεις αν εκλεγεί Πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα στηρίξει το νόμο για την κινητικότητα πάνω σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιγραμματικά, τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του Καλλικράτη, υπέρ της ύπαρξης ενός υπουργείου Εσωτερικών (και όχι και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) για να μην μπλέκονται οι αρμοδιότητες.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά των σκέψεων της κυβέρνησης για αλλαγή στον εκλογικό νόμο στις τοπικές εκλογές.
Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί μια καινούργια στρατιά συμβασιούχων, καλλιεργώντας τους προσδοκίες μονιμοποίησης. «Αυτό είναι και διοικητικά εσφαλμένο και πολιτικά ανήθικο», σχολίασε σχετικά.
Για τα θέματα της Μεταμόρφωσης
Αναφερόμενος στα ζητήματα της πόλης είπε αρχικά ότι λόγω της θητείας του ως βουλευτής Β’ Αθήνας γνωρίζει τα προβλήματα της Μεταμόρφωσης.
Για τον Κηφισό τόνισε: «Το πρόβλημα ή η μεγάλη ευκαιρία του Κηφισού, ανάλογα από ποια οπτική γωνία θα το δεις αποτελεί μία μεγάλη αναπτυξιακή περιβαλλοντική ευκαιρία όχι μόνο για τη Μεταμόρφωση αλλά συνολικά για την Αθήνα. Όλες οι πόλεις του κόσμου φροντίζουν να αναδεικνύουν τα ποτάμια τους.»
Για τις χρήσεις γης είπε: «Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα. Εμείς είχαμε ψηφίσει μία νομοθεσία το 2014 όπου τακτοποιούσε ταχύτατα την ολοκλήρωση των ΓΠΣ. Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόστηκε από την τωρινή κυβέρνηση η οποία είχε μάλλον άλλες πολεοδομικές φαντασιώσεις.»
Για το Πράσινο Ταμείο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι ένα εργαλείο πολεοδομικού ισοζυγίου. Παίρνουμε χρήματα από τακτοποιήσεις αυθαίρετων και ένα μέρος τους το επιστρέφουμε στην κοινωνία για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.»
Ενώ για το θέμα των σχολείων ζήτησε να ενημερωθεί περισσότερο και τάχθηκε υπέρ των κατασκευών μέσω ΣΔΙΤ.
Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης, όπου η πρόεδρός της και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης, κα Χαρά Κοντοσώρου, τον ενημέρωσε για το σπουδαίο έργο που γίνεται εκεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια επέστρεψε στο δημαρχείο για τη συνάντηση με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με μία σύντομη βόλτα στην αγορά της Μεταμόρφωσης και συνάντηση με πολίτες σε κεντρικό καφέ της πόλης.