ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας
Τον κύκλο των εκδηλώσεων Κοπής Βασιλόπιτας των συλλόγων και φορέων της Νέας Ιωνίας άνοιξε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας στο Συνεδριακό Κέντρο.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου πέραν των φίλων και μελών του Κέντρου από την ευρεία περιοχή της Νέας Ιωνίας, παρευρίσκοντο και πρόεδροι ή εκπρόσωποι φορέων και σωματείων από την Αθήνα αλλά κι από άλλους Δήμους, κυριαρχούσε το εορταστικό κλίμα, το οποίο μετρίαζε η λόγω ανώτερης βίας απουσία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ.
Ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, δημ. σύμβουλος κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους δίνοντας μετά τη θέση του στη χορωδία του Ο.Π.Α.Ν. Ν. Ιωνίας, η οποία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Βαγγέλη Σαραντίδη έψαλε τα κάλαντα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα για να κάνει ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό απολογισμό των δραστηριοτήτων του Κέντρου στη χρονιά που πέρασε.
Οι πρωτότυπες δράσεις – παρεμβάσεις του 2016
Ο κ. Χριστοδούλου επέλεξε ν’ αναφερθεί μόνον σε σημαντικές και πρωτότυπες δράσεις – παρεμβάσεις, δεδομένου ότι το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ καθώς λειτουργεί καθημερινά υποδέχεται και ξεναγεί στα μουσεία του σχολεία, φορείς και προσωπικότητες που επισκέπτονταν την πόλη, ενώ επικοινωνεί με φορείς και οργανώσεις σ’ όλη την Ελλάδα συνεργαζόμενο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ξεκίνησε τη γρήγορη αναδρομή με τη βασιλόπιτα του 2016 και την προκήρυξη του Δ΄ Πανελλήνιου διαγωνισμού με θέμα τη συγγραφή βιογραφίας μικρασιατικής προσωπικότητας. Σημαντικός σταθμός υπήρξε στις 23 Μαρτίου η παρουσίαση της εργασίας του ίδιου, με θέματα: «Τα δύσκολα χρόνια της Καλογρέζας: 1922-1944». όπου δημοσιοποίησε ανέκδοτο υλικό και ντοκουμέντα αυτής της περιόδου.
Στις 9 του Απρίλη το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, σε συνεργασία με την «Ένωση Σμυρναίων» διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής για τον Ακαδημαϊκό Κων/νο Δεσποτόπουλο.
Τον Ιούνιο του 2016 εκδόθηκε ο τόμος των Πρακτικών του 7ου Συμποσίου (2015), ο οποίος και προωθήθηκε σ’ όλες τις Βιβλιοθήκες της Ελλάδας.
Το Σεπτέμβριο και στο πλαίσιο του θεσμού «Ιωνικές Ημέρες» του Δήμου Ν. Ιωνίας, το Κέντρο αφενός μεν οργάνωσε εκδήλωση για τους δυο σπουδαίους Αμερικανούς φιλέλληνες: τον Henry Morgentaou και τον Asa Jennings με ομιλητές τον κ. Χάρη Σαπουντζάκη και τον κ. Nίκο Τόμπρο, αφετέρου δε σε συνεργασία με το σύλλογο «Ανατολή», τον Ο.Π.Α.Ν και το Δήμο Ν. Φιλ/φείας πραγματοποίησε τον 2ο αγώνα ανωμάλου δρόμου με τον τίτλο: «Στις γειτονιές των μικρασιατών προσφύγων». Τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε ένα ακόμη τεύχος του περιοδικού «ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.».
Στις 16 του Νοέμβρη παρουσιάστηκε το βιβλίο του ίδιου του κ. Χριστοδούλου, με τον τίτλο: «Οι εκλογές στη Νέα Ιωνία» την περίοδο 1923-1975, όπου παρουσιάζονται και σχολιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα των βουλευτικών, δημοτικών, γερουσιαστικών εκλογών και των δημοψηφισμάτων. Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν οι κ.κ. Πέτρος Μπουρδούκος, Γιάννης Κορίδης και Χάρης Σαπουντζάκης.
Ο κ. Χριστοδούλου λεπτομερέστερα αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρέσχε ο ίδιος και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ σε αρχειακό υλικό στο ψηφιακό μουσείο Νέας Σμύρνης αλλά και τη συμβολή τους στην εκπομπή της ΕΤ1 «Η μηχανή του Χρόνου», με τον τίτλο: «Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στην ανακοίνωση με την οποία το Κέντρο εξέφρασε τη στήριξή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/λεως κ.κ. Βαρθολομαίο για την εκλογή και ενθρόνιση στη Σμύρνη του νέου μητροπολίτη της κ.κ. Βαρθολομαίου.
Τα αποτελέσματα του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού
Αμέσως μετά τον Απολογισμό ο λόγος δόθηκε στην Κριτική Επιτροπή για τα αποτελέσματα του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τη συγγραφή βιογραφίας μιας προσωπικότητας του μικρασιατικού κόσμου. Ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν 7 αξιόλογες συμμετοχές και η Επιτροπή μετά από δυο συνεδριάσεις αποφάσισε ομόφωνα ν’ απονείμει το 1ο βραβείο, που συνεπάγεται και την έκδοση του έργου, στο πόνημα της κ. Ειρήνης Βεκρή για τον ιερέα Ιωάννη Δημητρακέλη – Οικονόμο, τον ιδρυτή ουσιαστικά του Αϊβαλιού και το 2ο βραβείο στην κυρία Ειρήνη Κατσίπη – Σπυριδάκη για την εργασία της που αφορούσε στη ζωή και το έργο του Φώτη Κόντογλου.
Για το 1ο βραβείο μίλησε η κ. Καλλιόπη Στεριάδου, για το 2ο ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης, για τα μη βραβευθέντα υπόλοιπα 5 ο κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ ενώ βιογραφικά των βραβευθέντων ανάγνωσε η κ. Ζαχαρούλα Καραβά.
Ακολούθησε η απονομή του 1ου βραβείου από τον δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση και του 2ου από τον ιερέα, εκπρόσωπο του σεβασμιοτάτου κ. Γαβριήλ, πατέρα Θεόκλητο.
Οι βραβευθείσες ευχαρίστησαν το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ και τα μέλη της Επιτροπής.
Κοπή Πίτας
Η Κοπή της Πίτας ήταν βέβαια η κορύφωση της εκδήλωσης και η ευλογία της έγινε από τον πατέρα Θεόκλητο. Ο πρόεδρος κ. Χριστοδούλου έκοψε το πρώτο κομμάτι που το αφιέρωσε στο μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ με την ευχή για γρήγορη ανάρρωση. Ακολούθως έκοψαν κομμάτια κι απηύθυναν χαιρετισμούς: ο δήμαρχος κ. Hρ. Γκότσης, ο εκπρόσωπος της δημ. παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» κ. Μ. Καναβός, η επικεφαλής της δημ. παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πρώην δήμαρχος κ. Π. Μπουρδούκος, ο Γεν. Γραμματέας της Ο.Π.Σ.Ε κ. Δημ. Παντέλας κι ο αντιδήμαρχος κ. Φώτης Τσομπάνογλου.
Στην όμορφη αυτή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση εκτός όσων αναφέρθηκαν παρέστησαν ακόμη και: ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, κ. Γεώργ. Αρχοντάκης, ο πρόεδρος των Συλλαίων κ. Τάκης Σακιλτζόγλου, η πρόεδρος Μικρασιατών Μελισίων Πεντέλης κ. Καλ. Δημητράκη, η γεν. γραμματέας, του συλλόγου Περγαμηνών «ο Άτταλος», η κ. Μαρία Τσιβγούλη, ο αντιδήμαρχος κ. Σ. Χατζηκωνσταντίνου και όλοι οι πρόεδροι των μικρασιατικών συλλόγων της Ν. Ιωνίας αλλά και πρόεδροι ή εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων της πόλης αλλά και πολλές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.