Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης για την επικαιροποίηση των διοικητικών ορίων με την Λυκόβρυση – Δικαιώθηκε ο Δήμος στο θέμα των συνόρων με το δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Το θέμα της επικαιροποίησης των συνόρων μεταξύ του δήμου Μεταμόρφωσης και του δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης απασχόλησε για …ποικίλους λόγους την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης, ένα θέμα που θα θυμάστε ότι ήταν αφορμή για συγκρούσεις και στον έτερο ενδιαφερόμενο δήμο, στον οποίον και τέθηκε πρώτα το θέμα στο δημοτικό του συμβούλιο (σ.σ. έχουμε το σχετικό ρεπορτάζ στη συνέχεια).
Ο λόγος που κυρίως οδήγησε σε αντιδράσεις αυτό το θέμα, ήταν οι αιτιάσεις από συμβούλους της αντιπολίτευσης ότι μία τέτοια επικαιροποίηση υποκρύπτει ζητήματα Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και κυρίως θέματα αλλαγής χρήσης γης, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή φημολογείται έντονα ότι σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεγάλο εμπορικό κέντρο τύπου “Mall”.
Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, που έκανε την εισήγηση του θέματος επιχείρησε να εξηγήσει ότι πρόκειται για κάτι επουσιώδες και είπε χαρακτηριστικά: “Όσον αφορά στη διαφορά που είχαν οι τεχνικές υπηρεσίες των δύο δήμων σε τρία σημεία των διοικητικών μας ορίων αποδείχτηκε ότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου μας ήταν η σωστή και αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Μεταμόρφωση, αυτό το παραδέχτηκε άλλωστε και η τεχνική υπηρεσία Λυκόβρυσης – Πεύκης.”
Προτού πάρουν τον λόγο οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέβηκε στο βήμα η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεταμόρφωσης, κα Δημητρίου, η οποία και ανέπτυξε σύντομα και περιεκτικά τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε η υπηρεσία και μπόρεσε να δώσει λύση στην διαφορά που ανέκυψε με την γειτονικό δήμο.
Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας κι επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Νίκος Καραντωνίου, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί τα όρια των δύο δήμων τόσο σημαντικό ζήτημα, καθώς δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό το “5 μέτρα πάνω 5 μέτρα κάτω” αλλά θεωρεί σημαντικό ζήτημα το αν έχουν αλλάξει η χρήσεις γης. Όπως είπε ο κ. Καραντωνίου ο γειτονικός δήμος έχει αλλάξει τις χρήσεις γης και πλέον δίνει τη δυνατότητα στην συγκεκριμένη περιοχή στους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην κατασκευή “Mall” και ζήτησε να μάθει αν αυτό έχει συμβεί και στην Μεταμόρφωση. Ο δήμαρχος απάντησε στον επικεφαλής της ΛΑΣ ότι η αλλαγή χρήσης γης γίνεται μέσω αναθεώρησης του ΓΠΣ και όπως γνωρίζει πολύ καλά, ακόμα αυτή βρίσκεται στην δεύτερη φάση του, για την οποία μάλιστα ο κ. Καρπέτας ενημέρωσε ότι έχει μείνει στάσιμο και επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει μόνο με την επικαιροποίηση των ορίων και όχι με το ΓΠΣ.
Το πρόβλημα στον Λόγγο
Ο δήμαρχος ζήτησε και την επιβεβαίωση της διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία συμφώνησε με τον δήμαρχο αλλά συμπλήρωσε ότι “Η Λυκόβρυση έχει τακτοποιήσει τις δικές της περιοχές, κάτι που εμείς δεν έχουμε κάνει. Το μεγάλο αγκάθι είναι ο θύλακας κατοικιών στον Λόγγο, όπου επί 30 χρόνια οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλης και δεν μπορούν. Και βέβαια, αν δεν γίνει η Πολεοδομική Μελέτη δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν. Και ξέρετε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες καταστάσεις, χωρίς ουσιαστικά καμία υποδομή να τους προσφέρεται.” Τουλάχιστον, η κα Δημητρίου ολοκλήρωσε με μία ευχάριστη είδηση ότι ένα ακόμα προαπαιτούμενο που χρειάζεται, η διευθέτηση του ρέματος Δαμάσκου, βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Ο κ. Καραντωνίου πήρε ξανά τον λόγο μετά τις διευκρινήσεις από τον δήμαρχο και την διευθύντρια και εξέφρασε ευθέως τους φόβους του ότι αυτές οι αποφάσεις επί της ουσίας θα ανοίξουν το παράθυρο που χρειάζεται για να προχωρήσει η κατασκευή του εμπορικού κέντρου – μεγαθηρίου και ζήτησε από το σύλλογο των καταστηματαρχών της περιοχής να ξεσηκωθούν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, ήταν αυτός που τοποθετήθηκε ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε το διάστημα που ήταν στην δημοτική αρχή για την ένταξη της περιοχής του Λόγγου στο Σχέδιο Πόλης, τόνισε: “Αφού μας διαβεβαιώνει ο δήμαρχος και η διευθύντρια ότι τα όρια δεν αλλάζουν αλλά μόνο τα επικαιροποιούμε, εμείς θα το ψηφίσουμε. Στο θέμα της κατασκευής εμπορικού κέντρου έχουμε ταχθεί και σε παλαιότερη συνεδρίαση εναντίον ενός τέτοιου ενδεχόμενου.”
Σ. Σαραούδας: “Λογικό να συνδέεται με το ΓΠΣ”
Ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της νεοσύστατης παράταξης “Ελπίδα για την Μεταμόρφωση”, κ. Στράτος Σαραούδας, ανέφερε, χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του: “Αυτήν τη στιγμή “τρέχει” αλλαγή του ΓΠΣ με αίτημα να μην είναι πια ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ αλλά να υπάρχουν οικιστικοί θύλακες και να επιτρέπεται η εμπορική χρήση. Είχε “περάσει” με απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, με την ψήφο του Προέδρου, καθώς ήταν 11 – 11. Αυτήν τη στιγμή και στην μία πλευρά και στην άλλη μπορεί να γίνει εμπορικό κέντρο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει σύνδεση του ΓΠΣ με τα διοικητικά όρια, καθώς για να περάσει το ΓΠΣ θα πρέπει να έχουμε ορίσει τα όρια του δήμου. Εμένα αν με ρωτούσατε δεν θα ήθελα να γίνει η αναθεώρηση του ΓΠΣ γιατί διαφωνώ με την πορεία που έχει πάρει, αυτό όμως δεν είναι το θέμα μας σήμερα.”
Τελικά αναβλήθηκε
Στη συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις και από άλλους ανεξαρτητοποιημένους δημοτικούς συμβούλους από την κα Έμη Περιβολαράκη και τον κ. Δημήτρη Πεπαρίδη. Τελικά αποφασίστηκε το θέμα να αναβληθεί και να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση.
Οι αντιδράσεις στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Με αφορμή τη συζήτηση που είχαμε στο δήμο Μεταμόρφωσης σας θυμίζουμε το είχε συμβεί στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης όπου γράφαμε σχετικά: “Όπως καλά γνωρίζετε διανύουμε προεκλογική περίοδο και όπως είναι λογικό οι αντιπαραθέσεις έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις.
Από αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, στον οποίον άλλωστε καθόλη τη δημοτική θητεία, η κόντρα ανάμεσα στην δημοτική αρχή και την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.
Ο νέος λόγος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Φωκιανό και τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχο Πεύκης, κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο αφορά στα διοικητικά όρια με τη Μεταμόρφωση και το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό της δημοτικής ενότητας Λυκόβρυσης.
Έτσι, η πλευρά της διοίκησης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά απαντάει σε αυτήν που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ανακοίνωση είναι η εξής: “Η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Λυκόβρυσης ξεκίνησε το 1996 από την τότε Δημοτική Αρχή του Χρ. Σκαμάκη, για να διακοπεί δυστυχώς το 1998 για οικονομικούς λόγους.
Το 2003, η νέα Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Φωκιανού έθεσε σαν στόχο την εκπόνηση μελέτης για χρήσεις γης και εν συνεχεία την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΓΠΣ.
Η αναθεώρηση ήταν και είναι επιβεβλημένη γιατί το ΓΠΣ Λυκόβρυσης του 1992 είχε σχεδιαστεί ερήμην της Δημοτικής Αρχής Ελ. Κωνσταντινίδη, που αδιαφόρησε προκλητικά με συνέπεια:
1. Να παραμείνουν εκτός σχεδίου οικιστικές περιοχές ,όπως τα Καραζουρνέϊκα και η ζώνη γύρω από την ELCO- Βαγιωνή.
2. Να παραμείνει ως βιομηχανική περιοχή εκτός σχεδίου η ELCO και το ΕΘΙΑΓΕ του Υπ. Γεωργίας.
3. Nα ενσωματωθεί στο ΒΙΟΠΑ Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης , το εκτός σχεδίου τμήμα στα όρια με τη Μεταμόρφωση, που αφορά τα κτήματα Βιτζηλαίου και Κωνσταντίνου (πρώην Κωνσταντινίδη), αντί να γίνουν οικιστικές περιοχές.
4. Να διέλθει η Λ. Κύμης σε ανοικτό όρυγμα καταστρέφοντας τα δάση Κάσδαγλη και Αργύρη και φέρνοντας 6 (έξι) ανισόπεδες γέφυρες στην καρδιά της Λυκόβρυσης, με συνέπεια να διαλυθεί η πόλη.
5 Να μην έχουν χωροθετηθεί στοιχειώδεις κοινωνικές ,πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.
Αν στα παραπάνω προστεθεί η εγκατάσταση του Κ.Ε. Λυμάτων το 1980 και η παρευρισκομένη γέφυρα που φέρνει όλη την κυκλοφορία από την εθνική οδό στον ασφαλτοστρωμένο καρόδρομο μέσα στη Λυκόβρυση (πάλι επί προεδρίας Κωνσταντινίδη.
Αν προστεθεί και η απώλεια του αθλητικού χώρου στο κτήμα της ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ την ώρα που ο κ. Κωνσταντινίδης είχε διοριστεί υπάλληλός της.
Τότε αντιλαμβάνεται κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, τι κληρονόμησαν οι επόμενες, από το 1992, δημοτικές αρχές.
Το 2011 ο Οργανισμός της Αθήνας προκειμένου να εγκρίνει την αναθεώρηση του ΓΠΣ της Λυκόβρυσης, ζήτησε την τακτοποίηση των ορίων Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης. Τα όρια τους είχαν θεσπιστεί το 1950 και οριστικοποιήθηκαν το 1952.
ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ . ΜΟΝΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΗ.
Το ίδιο και οι Δήμοι Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μεταμόρφωσης .
Έτσι συμφώνησαν να επικαιροποιηθούν τα παλαιότερα όρια από τις Υπηρεσίες των δύο Δήμων και ψηφίστηκε η συμφωνία από το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης με ευρεία πλειοψηφία !
Τώρα εάν τέμνονται τα όρια σ΄ ένα επίμηκες κτίριο, μπορεί να είναι παράδοξο, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό.
Πιο πολύ παράδοξη όμως είναι η τωρινή στάση του κ. Ι. Θεοδωρακόπουλου και κάποιων άλλων!
Αυτοί όλοι δεν ξιφουλκούσαν κατά του MALL που τάχα ευνοούσε η σημερινή Δημοτική Αρχή;
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ MALL;
ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ;
ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ;
Όσο δε για αυτούς που αφήνουν διάφορους υπαινιγμούς, με επιχειρήματα που αντλούν από το πολιτικό βούρκο που ανήκουν, δεν υπάρχει διάλογος.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ.”
“Το μισό κτίριο ανήκει στην Λυκόβρυση – Πεύκη και το άλλο μισό στη Μεταμόρφωση”
Η ανακοίνωση του κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλου ήταν η εξής: “Μετά από 60 χρόνια επικαιροποιήθηκαν τα όρια του δήμου Λυκόβρυσης –Πεύκης με τη Μεταμόρφωση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της σύνταξης και έγκρισης των αναθεωρημένων Γ.Π.Σ. (Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων) των δύο δήμων, θέμα για το οποίο έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Δυστυχώς όμως τα όρια που εγκρίθηκαν μόνο από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας είναι εκτός… λογικής. Σκεφτείτε ότι αποφασίστηκε από την πλειοψηφία (με τιμητικές εξαιρέσεις πάντως) να «τεμαχιστεί» ένα κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της Λυκόβρυσης από την εθνική οδό και μάλλον προορίζεται για μεγάλο εμπορικό κέντρο, τύπου Mall. Έτσι κατά 70% θα ανήκει πλέον στο δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης και κατά 30% στο δήμο Μεταμόρφωσης.
Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα αυτό και ζήτησε να επικρατήσει η λογική. «Τα όρια θα πρέπει να είναι κάποιοι δρόμοι. Στη μια γωνία του θα επεμβαίνει η υπηρεσία του ενός δήμου και στην άλλη η υπηρεσία του άλλου. Πού ακούστηκε να χωρίζουν δυο δήμοι ένα κτίριο στη μέση; Θα γελάει ο κόσμος με την απόφαση αυτή» τόνισε.
Ο πρώην δήμαρχος Πεύκης πρότεινε να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και ζήτησε να αναβληθεί η λήψη απόφασης, αφού έτσι κι αλλιώς το θέμα δεν έχει ακόμα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης. Ο δήμαρχος όμως επέμενε κι έτσι η πλειοψηφία πέρασε τα συγκεκριμένα όρια. Στον ορθοφωτοχάρτη αποτυπώνονται τα όρια που είχαν αποφασιστεί στις 12 Ιουλίου 1950 και φαίνεται καθαρά η τομή των ορίων στο συγκεκριμένο κτίριο το οποίο έχει αδειοδοτηθεί το 2003.””