Εδώ και 40 χρόνια, ο Γερμανός εικαστικός Klaus Klinger και η ομάδα Farbfieber -μια από τις πρώτες και μακροβιότερες καλλιτεχνικές ομάδες που ασχολούνται με την τέχνη της πόλης (urban art) και την τέχνη του δρόμου (street art)- πραγματοποιούν εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, θέλοντας έτσι να συμβάλουν στον εκδημοκρατισμό του δημόσιου χώρου, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την ενεργό συμμετοχή των καλλιτεχνών και των πολιτών στη διαμόρφωση της πόλης και τη δημόσια συζήτηση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων μέσα από την τέχνη.
Πολλά από τα έργα τους, είναι αποτέλεσμα συνεργασιών με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας που ζωγραφίζονται απευθείας σε τοίχους και γίνονται τμήμα των κτιρίων και της αρχιτεκτονικής τους. Αυτά τα έργα-τοιχογραφίες, επιτρέπουν στα έργα τέχνης να αφήσουν τα Μουσεία και τις Γκαλερί και να ζήσουν στη δημόσια σφαίρα. Είναι ανοιχτά για τον καθένα και μπορούν να βρεθούν σε δημόσια κτίρια, σχολεία και αλλού. Συχνά εκφράζουν την ταυτότητα μιας τοπικής κοινωνίας, τις ανησυχίες και τις ελπίδες της.
Από το 1987 μέχρι σήμερα η ομάδα Farbfieber αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες για προγράμματα ζωγραφικής τοιχογραφίας όπως π.χ., το 1992 το πρόγραμμα «Λατινική Αμερική-Ευρώπη» με 70 συνολικά καλλιτέχνες από τις δύο ηπείρους, την περίοδο 1998-2004 το Mural Global υπό την αιγίδα της UNESCO και με τη συμμετοχή 100 καλλιτεχνών από 20 χώρες, το πρόγραμμα Mural Mobil – Τέχνη σε κίνηση, κ.α.
Επίσης, η ομάδα επικεντρώνεται και στην ανάπτυξη προγραμμάτων με παιδιά και εφήβους, με ζωγραφικές παρεμβάσεις σε τοίχους σχολείων, παιδικές χαρές ακόμα και δημόσια κτίρια. Στην πόλη Σαντίνο της Νικαράγουα, όλοι οι τοίχοι ενός δημοτικού κέντρου ζωγραφίστηκαν από παιδιά, με την καθοδήγηση της Farbfieber.
Η έκθεση «Ένας κόσμος για όλους» παρουσιάζει έργα 5 καλλιτεχνών από Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Αργεντινή, με θέμα τη φυγή, την μετανάστευση, την αλληλεπίδραση.
Ο γνωστός poster artist Michal Batory από την Γαλλία μας δίνει ένα μοτίβο με άσπρα και μαύρα χέρια που θυμίζουν πλήκτρα πιάνου. Συμβολίζουν τις δυνατότητες που μόνο τα κοινά χαρακτηριστικά της αλληλεπίδρασης διαφορετικών πολιτισμών προσφέρουν.
Ο Klaus Klinger ασχολείται με το θέμα των διαδρομών των προσφύγων και των συνόρων.
Οι εικόνες της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Cecilia Herrero μας υπενθυμίζουν τις κινήσεις των προσφύγων στο παρελθόν και σήμερα. Η ίδια έχει μείνει στη Γερμανία για αρκετά χρόνια και είναι τώρα ενεργή ως καλλιτέχνης στην Αργεντινή και τη Νικαράγουα.
Ο Έλληνας γελοιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Μιχάλης Κουντούρης παρουσιάζει έργα του που γεννήθηκαν με αφορμή την προσφυγική κρίση και τις κοινωνίες των κλειστών συνόρων και των συρματοπλεγμάτων.
Τέλος ο Justuh, ένας γνωστός καλλιτέχνης από την Πολωνία χρησιμοποιεί τα αλλοτριωμένα ανθρώπινα πορτρέτα του για να αναζητήσει ομοιότητες και διαφορές.
Τα έργα των καλλιτεχνών θα φιλοξενηθούν σε ένα προσφυγικό Δήμο, που αποτελείται από δύο οικισμούς που δημιουργήθηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Ένα Δήμο που τιμά την καταγωγή του, με πλήθος δράσεων αλληλεγγύης και πρόγραμμα φιλοξενίας για τους σύγχρονους πρόσφυγες των συγκρούσεων και των διωγμών. Σε ένα συμβολικό κτίριο, το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) με το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, στη Λεωφόρο Δεκελείας 152. Συνδιοργανωτής είναι και η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, ένας φορέας απόδημων Ελλήνων που αποτελεί ταυτόχρονα και μια γέφυρα πολιτισμού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 6/4/2019, ώρα 19.00 με παρεμβάσεις των καλλιτεχνών και των διοργανωτών και μουσική βραδιά.
Την Κυριακή, 7/4, ώρα 19.00 θα γίνει συζήτηση-συνάντηση με τον Klaus Klinger με θέμα : Η τέχνη του δρόμου ως καθρέφτης των κοινωνικών κινημάτων. Πολιτιστικές ανταλλαγές και διεθνής συνεργασία.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινές 9.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00- 14.00