Ένας πολύ ενδιαφέρoν δεύτερος γύρος προδιαγράφεται στο Δήμο Νέας Ιωνίας όπου ο νυν Δήμαρχος (Ενότητα για τη Νέα Ιωνία), κ. Ηρακλής Γκότσης θα αντιμετωπίσει τον κ. Παναγιώτη Μανούρη (Δημιουργία Αλληλεγγύη).
Το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο για τη Δημοτική Αρχή που είδε περίπου τα 2/3 των πολιτών που ψήφισαν να αποδοκιμάζουν την πολιτική της στηρίζοντας άλλους συνδυασμούς. Και οι περισσότερο αισιόδοξοι από την πλευρά της διοίκησης που περίμεναν ποσοστό πάνω από 40% αλλά και ακόμα εκλογή από την πρώτη Κυριακή (!) διαψεύστηκαν κατηγορηματικά.
Βέβαια ο κ. Γκότσης πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο του πρώτου γύρου των εκλογών του 2010 (33,57 έναντι 18,84%) αλλά εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ιδιαίτερα δυνατός στη Νέα Ιωνία και στηρίζει τη Δημοτική Αρχή, είχε πάρει 36,75% στις Βουλευτικές εκλογές του 2012.
Περνώντας στον έτερο διεκδικητή της δημαρχίας, κ. Μανούρη, το αποτέλεσμα κρίνεται ιδιαίτερα θετικό για το συνδυασμό του που μετράει λίγους μήνες ζωής και κατάφερε να μπει στο δεύτερο γύρο με ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό (25,36%) και έχοντας μια διαφορά ανατρέψιμη από την Ενότητα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η νυν διοίκηση ανέτρεψε μια διπλάσια διαφορά στις εκλογές του 2010 από τον τότε Δήμαρχο, κ. Γιάννη Χαραλάμπους.
Στην τρίτη θέση ήρθε η κα Δέσποινα Θωμαΐδου (Δύναμη Προοπτικής) που δεν μπόρεσε να κάνει την έκπληξη που περίμεναν κάποιοι τις τελευταίες ημέρες και να βρεθεί στη δεύτερη θέση. Βέβαια το 15,91% των ψηφοφόρων και οι 3 έδρες στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για έναν συνδυασμό λίγων μόνο μηνών είναι μια πολύ κακή αφετηρία για τη συνέχεια. Τέταρτος ήταν ο κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς (Λαϊκή Συσπείρωση) με 12,3% και πέμπτος ο κ. Γιώργος Τσοπανίδης (Ελπίδα-ΠΑΚ) με 9,90%. Στην έκτη θέση η κα Αγγελική Βασιλά (Εκτός Σχεδίου) με 2,90%.
Αναφορικά με τις συμμαχίες ενόψει δεύτερου γύρου πιο ευνοϊκό έδαφος θεωρητικά υπάρχει για τον κ. Μανούρη ο οποίος κάποτε βρέθηκε στην ίδια παράταξη με τους κ.κ. Θωμαΐδου και Τσοπανίδη. Αντίθετα ο κ. Γκότσης δεν μπορεί να προσβλέπει σε επιπλέον ενίσχυση ούτε από τα πιο αριστερά, καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν σταθερά απέναντι σε πολλές επιλογές της διοίκησης ενώ και η Εκτός Σχεδίου έχει καταγγείλει ουκ ολίγες φορές τις πολιτικής της “Ενότητας”