Ένα σημείο αναφοράς για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Αυτοδιοίκηση
Σε μια περίοδο, όπου ο ρόλος των Δήμων στην υλοποίηση των εθνικών μέτρων για το κλίμα διευρύνεται, ο Πρακτικός Οδηγός για την Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαντά σε πρακτικά ερωτήματα και καταθέτει χρήσιμες επισημάνσεις από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, γενικούς γραμματείς Δήμων, εκπροσώπους αρμόδιων υποστηρικτικών και χρηματοδοτικών οργανισμών και ειδικούς επιστήμονες.
Η έκδοση, είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – ΣΒΑΠ, της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και του επενδυτικού φόρουμ Α Energy Investment Initiative με την επιστημονική συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης – Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ και την συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Αυτοπαραγωγή – ΔΗΣΜΕ – Χρηματοδότηση – Πιστοποίηση
Ο Πρακτικός Οδηγός, απαντά συνοπτικά στα παρακάτω ερωτήματα της εποχής:
Πώς θα εφαρμοστεί ο κλιματικός νόμος 4936/2022 και ειδικότερα πώς θα υλοποιηθούν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών (ΔΗΣΜΕ) , μέσω των οποίων, οι Δήμοι, θα πρέπει να υπολογίζουν και να μειώνουν εφεξής τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τι προβλέπει ο νόμος 5037/2023 για τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες, πώς θα διαμορφωθεί εφεξής ο ρόλος τους, ποιες οι δυσκολίες εφαρμογής αλλά και πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτές.
Πώς θα επιτευχθεί δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τι μπορεί να γίνει με τον οδοφωτισμό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε ενεργοβόρους τομείς όπως οι ΔΕΥΑ; Με ποιες προϋποθέσεις θα αξιοποιηθούν περισσότερο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / φωτοβολταϊκά σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις.
Ποια είναι τα βασικά χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν για τα συγκεκριμένα έργα και δράσεις, ποιες οι καλές πρακτικές ενεργειακού /περιβαλλοντικού χαρακτήρα που εφαρμόζουν οι Δήμοι και ποιος ο ρόλος της πιστοποίησης στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας;
Διάθεση – προώθηση
Στην ηλεκτρονική του μορφή, ο οδηγός απευθύνεται στα δίκτυα των συνεργαζόμενων στην έκδοση φορέων, των επιστημονικών συνεργατών της έκδοσης και στο ενδιαφερόμενο κοινό.
Στην έντυπη μορφή, προωθείται στους εμπλεκόμενους φορείς, υπηρεσίες και αρχές.
Πληροφορίες: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΣΒΑΠ (Τ: 2106719138/ e-mail: 21ota@forthnet.gr), προκειμένου να τους προωθηθεί σε ηλεκτρονική μορφή.