Παρουσίαση του βιβλίου του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Δήμο Αμαρουσίου, κ. Αλέξανδρου Μπρέγιαννη
Οι εκδόσεις “Ιβίσκος” σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξανδρου Μπρέγιαννη “Έξυπνες πόλεις”.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
– Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματίου “Διάζωμα”, τ. Υπουργός, τ. Δήμαρχος Καλαμάτας
– Ηλίας Μπεριάτος: Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Καθηγητής Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος της ΝΕΤ Ντένια Σαρακίνη.
Η παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 1η Απριλίου 2012 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 και Δημ. Μόσχα) στις 18:30 μ.μ.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών
Στην πρόσκληση που εστάλη ο συγγραφέας και οι δύο ομιλητές αναφέρουν τα εξής:
“Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μεγάλες ή μικρότερες πόλεις και το ποσοστό αυτό έχει ανοδική τάση για τα επόμενα χρόνια. Οπότε, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία μας, το μέλλον της ανθρωπότητας, της οικονομίας και του πλανήτη θα καθοριστεί στις πόλεις.
Στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να προωθήσου με ένα νέο –πολύ διαφορετικό από το σημερινό– σύγχρονο μοντέλο αστικής ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε αυτές, αλλά και τη βιωσιμότητα του ίδιου του πλανήτη. Δηλαδή να διαμορφώσουμε «Έξυπνες Πόλεις» που αναλαμβάνουν δράση σε τομείς οι οποίοι άλλοτε αποτελούσαν μονοπώλιο της κεντρικής διοίκησης, όπως η βιώσιμη πολεοδόμηση, οι αστικές αναπλάσεις, ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, οι μεταφορές και η κινητικότητα, η οικονομία και η απασχόληση, οι νέες τεχνολογίες κ.ά.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα γνωρίσουμε μέσα από σύντομες ιστορίες πώς μερικές πόλεις του κόσμου αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πρόκειται ουσιαστικά για βιώσιμες και ρεαλιστικές πολιτικές που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, γνωρίζοντας πως η αντιστροφή της πορείας στην οποία βαδίζει ο πλανήτης βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κοινωνιών και των ενεργών πολιτών που αποφασίζουν να δράσουν και να σηκωθούν από τον καναπέ τους.
Αλήθεια, πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι η Βαρκελώνη, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη, που κατακλύζεται από εκατομμύρια επισκέπτες;
Ότι το Όστιν των ΗΠΑ αποτελεί σήμερα μια εκ των πρωτοπόρων παγκοσμίως πόλεων στο ζήτημα του περιορισμού των απωλειών υδάτινων πόρων;
Ότι στο Οπόρτο της Πορτογαλίας το νέο ποδοσφαιρικό στάδιο στην περιοχή μετέτρεψε μια υποβαθμισμένη γειτονιά σε πρότυπο οικισμό;
Ότι στο Όσναμπρουκ της Γερμανίας παράγεται ενέργεια από τα σκουπίδια και το νησί Σάμσο της Δανίας συντηρείται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Ότι στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας εφαρμόζεται ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας, όπου οι ίδιοι οι πολίτες αποφασίζουν για το ποια έργα θα πραγματοποιηθούν στην πόλη τους;
Ότι στη Στοκχόλμη της Σουηδίας μειώθηκαν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι ρύποι με το σύστημα των διοδίων στο κέντρο της πόλης;
Ότι στο Τορίνο της Ιταλίας αναπτύσσεται ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο που συγκεντρώνει 460.000 επιχειρήσεις και εκτινάσσει το ΑΕΠ της ευρύτερης περιφέρειας της Λομβαρδίας στα 113 δις ευρώ – σχεδόν, δηλαδή, το μισό από αυτό της Ελλάδας;
Αλλά και στη χώρα μας, τα Τρίκαλα ανήκουν στις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες;
Τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες. Είναι όλα διαφορετικά σε μέγεθος, αντικείμενο και αποτέλεσμα, αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο: αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει όραμα, σχέδιο και συλλογική δράση, σίγουρα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Σύμφωνα με το Intelligent CommunityForum, υπάρχουν 5 κατηγορίες που κάνουν μια πόλη έξυπνη:
1. Ευρυζωνική σύνδεση, Broadband Connectivity
2. Γνώση Εργατικού Δυναμικού, Knowledge Workforce
3. Ψηφιακή Ένταξη, Digital Inclusion
4. Καινοτομίες, Innovation
5. Marketing και Υποστήριξη, Marketing and Advocacy
Κεντρικό θέμα της φετινής αξιολόγησης ήταν, η ύπαρξη αστικού οικοσυστήματος καινοτομίας, στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Η τελική κρίση για την κορυφαία έξυπνη πόλη του 2012, η οποία θα διαδεχθεί το Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, την έξυπνη πόλη του 2011, θα γίνει τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ICF.
Βίλυ Μπραντ
: «Tα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο μπορούν να επιλυθούν από τον άνθρωπο».
Τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις και οι τοπικές κοινωνίες, συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους με το δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και βιώσιμης πόλης. Είναι όμως πλέον φανερό ότι η γενική τάση για οικονομική ευημερία και περισσότερες ατομικές ανέσεις δεν μπορεί να συγκρούεται με τη ζωτική ανάγκη για προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.
Το μείζον αίτημα της εποχής μας για ποιότητα ζωής μπορεί να ικανοποιηθεί στο χώρο της πόλης μας με την εφαρμογή ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Δηλαδή μιας ανάπτυξης που θα ελέγχει τη διαρκώς αυξανόμενη ροπή προς την υλική ευημερία, με κριτήριο τη φροντίδα για το περιβάλλον και τη διαφύλαξη των πολύτιμων πόρων του για τη ζωή, ιδιαίτερα για τις ερχόμενες γενιές. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης του αστικού χώρου δεν μπορούν να είναι αποσπασματικά και ξεκομμένα μεταξύ τους.
Η πόλη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύστημα.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται μια ενιαία στρατηγική που να αντιμετωπίζει συνολικά και συντονισμένα τα προβλήματα του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Πολεοδομία, μεταφορές, αναπλάσεις, ενέργεια, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και άλλες παράμετροι που συνθέτουν το παζλ που λέγεται πόλη, οφείλουν να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ενός ενιαίου αστικού στρατηγικού σχεδίου.
Τι χρειάζεται για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά;
Από τη μεριά των τοπικών αρχών χρειάζονται γνώση, πολιτική βούληση, προσεκτικός σχεδιασμός και αγώνες για εξασφάλιση πόρων, ενώ από τη μεριά των πολιτών απαιτούνται ενδιαφέρον για την πόλη τους, ενεργός συμμετοχή και υπεύθυνος προβληματισμός. Οι πόλεις που αντιλήφθηκαν έγκαιρα τη σημασία του ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού κατάφεραν να μετασχηματιστούν μέσα σε λίγα μόλις χρόνια σε φιλικές, ανθρώπινες, ανταγωνιστικές και βιώσιμες πόλεις – πρότυπα.
Ας μάθουμε από τις εμπειρίες τους.
Μπρέγιαννης Αλέξανδρος
Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Αμαρουσίου
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ: «Όπου αποτύχεις γύρισε και όπου πετύχεις φύγε», λέει ο Καζαντζάκης
Ο,τι υπάρχει γύρω σας είναι όλες οι μεγάλες στιγμές της δημόσιας ζωής μου. Οι μεγάλοι σταθμοί – Σεισμός
Καλαμάτας, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ΔΙΑΖΩΜΑ και οι μεγάλες μου αγάπες -Δημόσια Διοίκηση, Πολιτισμός Περιβάλλον.
Ύστερα από τριάντα χρόνια στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας ζωής, τώρα ζω ίσως την πιο γοητευτική εμπειρία μου μέσα από την Κίνηση Πολιτών “ΔΙΑΖΩΜΑ”. Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκολληθείς από τους μηχανισμούς της εξουσίας. Νιώθεις όμως μία απέραντη ικανοποίηση και ιερή ανασφάλεια, όταν προετοιμάζεσαι για ένα νέο ταξίδι που δεν ξέρεις πως και που θα σε πάει. Τι ωραίο αίσθημα όμως να υπάρχει ο στόχος που σε κινητοποιεί και σε οδηγεί!
Και όσο ευκρινής είναι ο στόχος -η ανάδειξη δηλαδή όλων των αρχαίων θεάτρων της χώρας- τόσο αστάθμητη είναι η πορεία. Δρόμος προς το στόχο δεν υπάρχει. Τον δρόμο τον χαράζουμε καθώς περπατάμε.
Η μέριμνα για τα μνημεία ήταν πάντα και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα. Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύμα τα ζωής.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ
Είναι διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Είναι διδάκτωρ στον Χωροταξικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Σορβόννης του Παρισιού (Paris-IV- Sorbonne-1982) ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Χωροταξία του ίδιου Πανεπιστημίου (1979). Επίσης, έχει αποκτήσει πτυχίο Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου
Paris-X-Nanterre (1981). Σήμερα είναι τακτικός καθηγητής χωροταξικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι επίσης μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (1990-94), στο Τμήμα Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΠΘ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2002-04). Επίσης δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Renmin University, Πεκίνο (1996), στο Dipartimento di Architettura e Planificazione Territoriale του πανεπιστημίου της Βologna (2005) και στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Βουκουρέστι (2006). Έχει δώσει διαλέξεις και μαθήματα σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κίνα κλπ) καθώς και σε ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πάντειο, Π. Αιγαίου, Π. Πειραιά κλπ), κυρίως σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Έχει τιμηθεί το 1997 από το WWF ως Leader for a Living Planet- 2000. Από το 2004 είναι Fellow στο Wessex Institute of Technology- UK, το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολών Χωροταξίας (The AESOP Prize for Best Published Paper) και το 2010 βραβεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CEMAT) για τη συμβολή του στην προώθηση της χωροταξίας και την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.”