Δηλώσεις της Υφυπουργού Εσωτερικών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Μολονότι οι δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κερατέας που δεν αποδέχονται την κατασκευή ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, μονοπωλούν την επικαιρότητα, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως το Γραμματικό και η Φυλή στην Αττική, το σχέδιο για την κατασκευή ανάλογων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
Το σχέδιο προχωρά σε υλοποίηση του μεγαλύτερου και πλέον φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων στη διαχείριση τους, σε σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Είναι γνωστό ότι στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρά τις χρόνιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, από διάφορες κυβερνήσεις, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, ούτε σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες υποδομές, ούτε σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ανακύκλωσης που έχουν επιτευχθεί. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε την ΕΕ, ύστερα από την επιβολή σειράς προστίμων για τις παράνομες χωματερές, να δώσει προθεσμία έως το τέλος του χρόνου, να δρομολογηθεί η κατασκευή των ΧΥΤΥ σε πολλές περιφέρειες.
Με αφετηρία τη δημοπράτηση του έργου ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στη Κοζάνη, έργο προϋπολογισμού 110 εκ. € και τη δημοπράτηση, μέχρι τέλος Μαΐου, του αντίστοιχου έργου ΣΔΙΤ της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει τον σχεδιασμό, παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις, που εμφανίζονται.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στην Κερατέα ούτε σε άλλη περιοχή, αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το “πράσινο φως” καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 2 – 3.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη.
Βουλευτές και κομματικά στελέχη από το υπόλοιπο Αττικής, άνθρωποι που γνωρίζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή της Κερατέας, παρατηρούν ότι η συνένωση λόγω “Καλλικράτη” του δήμου της περιοχής με το Λαύριο, δεν ήταν η ενδεδειγμένη προοπτική, λόγω τοπικών αντιδικιών, και εφόσον είχε γίνει διαφορετική χωροταξία, τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει τώρα, θα μπορούσαν πιο εύκολα να αντιμετωπιστούν.