Αναγκαία εξέλιξη λόγω της επέκτασης στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης
Η Γενική Γραμματεία Εργασίας προχωρά άμεσα σε παρεμβάσεις όπου απαιτείται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας.
Ποιες είναι οι διαδικασίες για την καταχώρηση μιας σύμβασης εργασίας στο σύστημα «Εργάνη» για προσλήψεις που πραγματοποιούνται το Σάββατο; Πώς μπορεί να αποφευχθεί το πρόστιμο αν ο εργαζόμενος χτυπήσει την Ψηφιακή Κάρτα 10 λεπτά νωρίτερα; Ποιες είναι οι διαδικασίες για την ακριβή καταγραφή των υπερωριών κάθε εργαζομένου, ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η επιχείρηση προσπαθεί να αποφύγει την καταβολή τους;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έχει συλλέξει η Γενική Γραμματεία Εργασίας και σκοπεύει να επιλύσει άμεσα, προχωρώντας σε διορθωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του συστήματος «Εργάνη ΙΙ», οι επαφές των αρμόδιων στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων με εκπροσώπους της αγοράς είναι συνεχείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που προκαλούν σημαντική ταλαιπωρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που κλήθηκαν να μοιραστούν την εμπειρία τους για την επίλυση αυτών των ζητημάτων ήταν οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές. Η πιλοτική εφαρμογή και επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης έχει ενεργοποιήσει συνολικά τον μηχανισμό λειτουργίας στο υπουργείο Εργασίας. Τα πρώτα αποτελέσματα από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, που εντάχθηκαν στο ίδιο καθεστώς καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης «σε πραγματικό χρόνο» από την 1η Ιουλίου, είναι θετικά.
Ωστόσο, παρατηρούνται ανακολουθίες και σφάλματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόστιμα, κυρίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις στον τομέα του λιανεμπορίου. Για το λόγο αυτό, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε την πρόθεση να διοργανωθούν ειδικά σεμινάρια και ενημερωτικές δράσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.
Ο στόχος αυτών των δράσεων είναι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τη σωστή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας. Μια εβδομάδα πριν, πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή της κ. Κεραμέως, εκπροσώπων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Τεχνικά ζητήματα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα τεχνικά ζητήματα που έχουν ήδη αναδειχθεί σχετικά με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας, καθώς και οι ειδικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν λόγω της φύσης των τουριστικών επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, επισημάνθηκε το ενδεχόμενο προβλήματος που μπορεί να προκύψει από τη μαζική πρόσληψη εργαζομένων σε ένα εστιατόριο κατά τη διάρκεια έκτακτης εκδήλωσης το Σαββατοκύριακο. Είναι σαφές ότι η έγκαιρη καταγραφή αυτών των προσλήψεων είναι κρίσιμη, καθώς διαφορετικά το σύστημα μπορεί να ερμηνεύσει την κατάσταση ως «μαύρη» και αδήλωτη εργασία. Σε περίπτωση ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα, που μπορεί να αδικούν τον εργοδότη που επιθυμεί να έχει τους εργαζομένους του καταγεγραμμένους σε «πραγματικό χρόνο».
Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για περιπτώσεις όπου επιχειρείται να «κρυφτούν» παραβάσεις που σχετίζονται με υπερβάσεις ωραρίων. Αυτή η μορφή παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην αγορά εργασίας, παρά το γεγονός ότι η ανίχνευσή της μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα που φτάνουν έως και 10.500 ευρώ ανά περίπτωση.