8ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24, 25, 26 Νοεμβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας και είχε ως θέμα : «Λίγο πριν την 100/ετία. Πώς και γιατί οι ΄Ελληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη Καταστροφή της Ιστορίας τους».
Το 8ο Συμπόσιο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του αντιπροέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠO. κ. Χρήστου Χατζηϊωάννου και με μία βιντεοσκοπημένη μαρτυρία της κας Σοφίας Μουργοπούλου 105 ετών, που περιέγραψε πως έζησε τα τραγικά γεγονότα της Σμύρνης, το 1922.
Ακολούθως τους συνέδρους χαιρέτισε εκ μέρους του Διοικ. Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου λέγοντας μεταξύ άλλων «….Σ’ αυτό το τριήμερο όλοι μας θα πρέπει να δείξουμε νηφαλιότητα, να ακούσουμε τους εισηγητές με πολλή προσοχή, αφού μπορούν να ακουστούν τεκμηριωμένες απόψεις, που πολλές φορές θα διαφέρουν απ’ τα “πιστεύω” μας κι απ’ τα διαβάσματά μας…».
Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, τόνισε στη συνέχεια ότι «…Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και γιατί είναι το 8ο Συμπόσιο, που έχει γίνει πια θεσμός, αλλά και γιατί το θέμα είναι τέτοιο, που θεωρώ ότι θα βοηθήσει κι εμάς να γνωρίζουμε κάποιες σοβαρές και κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας μας….»
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, χαιρετίζοντας τους συνέδρους, κατέληξε : «…….Οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι και μονιασμένοι, απελευθερωμένοι από εγωισμούς και μισαλλοδοξίες, με την καρδιά και την ψυχή μας, με σεβασμό στις παραδόσεις μας και με πίστη στον Θεό, επιτυγχάνουμε θαυμαστά πράγματα. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, και ευλογούμε την έναρξη του 8ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., καταθέτοντας τα ειλικρινή συγχαρητήριά μας στους διοργανωτές και ευχόμενοι εκ βάθους καρδίας κάθε επιτυχία για ευόδωση των εργασιών σας.».
Στη συνέχεια, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα, ο πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Γιάννης Χαραλάμπους για την ουσιαστική συμβολή του στην ίδρυση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Ευχαριστώντας ο Γιάν. Χαραλάμπους είπε μεταξύ άλλων : «………Είναι, λοιπόν, για μένα ιδιαίτερη ικανοποίηση, που αυτό που ξεκινήσαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες το 2003, να φτάνει στο σημερινό επίπεδο. Και ελπίζω ότι κάποτε το Ελληνικό Κράτος θα ευαισθητοποιηθεί για να παίξει τον ρόλο του. Ελλάδα δεν είναι μόνον η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η λοιπή Ελλαδική Ελλάδα, αλλά είναι και η Μικρασιατική Ελλάδα, η οποία έχει τεράστιο μερίδιο στον Ελληνικό Πολιτισμό.»
Και τις τρεις ημέρες η αίθουσα του Συνεδριακού ήταν κατάμεστη από κόσμο που περίμενε ανυπόμονος να ακούσει τις εισηγήσεις των Πανεπιστημιακών-ερευνητών : Βλάση Αγτζίδη, Σίας Αναγνωστοπούλου, Θάνου Βερέμη, Γιώργου Μαργαρίτη, Γιώργου Μαυρογορδάτου, Ηλία Νικολακόπουλου, Σπυρίδωνα Πλουμίδη, ΄Αλκη Ρήγου, Σωτήρη Ριζά, Δημήτρη Σταματόπουλου, ΄Αγγελου Συρίγου, για το γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1922.
Το 8ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έγινε σημείο αναφοράς των Ιστορικών και Πανεπιστημιακών, αφού για πρώτη φορά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο και ελεύθερα ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την δύσκολη εκείνη περίοδο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκπροσωπήθηκαν όλες οι τάσεις εκείνης της εποχής. Υποστηρικτές της πολιτικής Βενιζέλου και αρνητές του, ενώ αναλύθηκε από πολλούς το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Επίσης συζητήθηκε ο Εθνικός Διχασμός που ήταν μία από τις πιο σημαντικές αιτίες που φτάσαμε στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ακούσαμε για τις μεταναστευτικές ροές μειονοτήτων, ενώ ήρθαν στο φως άγνωστες λεπτομέρειες συμφωνιών των κρατών που εμπλέκονταν την κρίσιμη περίοδο και διαμόρφωναν ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων, την εξωτερική τους πολιτική.
Οι εισηγητές με νηφαλιότητα κατέθεταν τις απόψεις τους ανάλογα με το θέμα της εισήγησής τους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους τους συνέδρους.
Α’ ΗΜΕΡΑ
Κατά την 1η συνεδρία, ο τ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος εισηγήθηκε το θέμα: «Για μία απροκατάληπτη προσέγγιση των πολιτικών και των στρατιωτικών ευθυνών της Μικρασιατικής Καταστροφής», καθώς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άλκης Ρήγος ανέπτυξε το θέμα: «Από το ζενίθ της Συνθήκης των Σεβρών στο ναδίρ της Συνθήκης της Λοζάνης: Αιτίες και πολιτικές συνέπειες».
Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα για καφέ και συζητήσεις, και ξεκίνησε η 2η συνεδρία της πρώτης ημέρας, με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης που ανέπτυξε το θέμα: «Ποια τα αίτια της Καταστροφής», ενώ οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελου Συρίγου σχετικά με το θέμα: «Γιατί δεν είχαμε «Μικρασιατική Καταστροφή» και στη συνδιάσκεψη της Λοζάνης.».
Β’ ΗΜΕΡΑ
Το Σάββατο ξεκίνησε η 3η συνεδρία, όπου στην έναρξή της προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με την Μικρασιατική Καταστροφή και κατόπιν ο Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σωτήρης Ριζάς ανέπτυξε το θέμα: «Στρατηγικές και πολιτικές όψεις της Μικρασιατικής εκστρατείας.».
Αμέσως μετά το προγραμματισμένο διάλειμμα για καφέ και συζητήσεις, πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρία. Πρώτος εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο κ. Δημήτρης Σταματόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα: «Μουχατζίρηδες και Πρόσφυγες: Το 1922 ως καταστροφή του Αυτοκρατορικού χώρου.», και ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Μαργαρίτη σχετικά με τις: «Πολιτικές και στρατιωτικές προοπτικές της Ελλάδας στη Μ. Ασία στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).».
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παράθεση δεξίωσης, που δόθηκε στον αίθριο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Ν. Ιωνίας.
Γ’ ΗΜΕΡΑ
Την Κυριακή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η 3η ημέρα του 8ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας, με τη διεξαγωγή της 5ης συνεδρίας. Πρώτος εισηγητής ήταν ο Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας-Συγγραφέας κ. Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Από τον Δραγούμη στον Μπεναρόγια: Το αντιπολεμικό-αντιμικρασιατικό συναίσθημα στην Ελλάδα και η συμβολή του στη Μικρασιατική Καταστροφή», κι αμέσως μετά ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Πλουμίδης εισηγήθηκε του θέματος: «Πολιτικά αίτια της ήττας του 1922.».
Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλειμμα και το 8ο Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή της 6ης συνεδρίας. Πρώτος εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος μίλησε για το θέμα: «Οι τραυματικές εκλογές του 1920» και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εισηγήτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σία Αναγνωστοπούλου να αναπτύσσει το θέμα: «Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός μπροστά στη μεγάλη αλλαγή της Ιστορίας».
Το 8ο Συμπόσιο, ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου, που έδωσε ραντεβού στους Συνέδρους για το 9ο Συμπόσιο τον Νοέμβριο του 2019 αλλά και τις ευχαριστίες του στους συνδιοργανωτές του 8ου Συμποσίου : την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.), την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, το Σωματείο Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών, τον Σύλλογο Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, την Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και τον «Ιωνικό Σύνδεσμο». .
Στο τριήμερο Συμπόσιο, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά Μικρασιατικά Σωματεία από όλη την Ελλάδα. Από την Κύπρο, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πτολεμαΐδα, Ιτέα, Καλαμάτα, Κιάτο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Λέρο, Σάμο, Μυτιλήνη αλλά και από την περιοχή της Αττικής, Ελευσίνα, Φώκαια, Ραφήνα, Καισαριανή, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Μελίσσια, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Πειραιά, κ.α.
Ειδικότερα τίμησαν με την παρουσία τους :
Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ
Η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαρά Καφαντάρη
Από τους «Ανεξάρτητες ΄Ελληνες» ο Δ/ντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα
Σπύρος Τσώνος
Ο πρώην Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Γιάννης Χαραλάμπους
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Λ. Χριστοδούλου
Από το «΄Ιδρυμα Ελευθ. Βενιζέλος» ο πρώην Βουλευτής και Πρόεδρός του Γιώργος Πρασιανάκης
Οι αντιδήμαρχοι : Λίλιαν Αθυμαρίτου και Σάββας Χατζηκωνσταντίνου
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μανούρης
Η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Θωμαΐδου
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Ξεν. Κυριακόπουλος, Χρ. Χατζηϊωάννου, Μιλτ. Καναβός, ΄Ολγα Ακιανίδου, Βέτα Γεωργιάδου, Σπυρ. Αμανατίδης
Η Μαίρη Αρώνη, Γραμματεύς Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλοι Στ. Καζαντζίδη»
Από τους Συλλόγους – Σωματεία :
΄Ενωση Βουρλιωτών Μ. Ασίας, ο Πρόεδρος Φώτης Καραλής και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε.
΄Ενωση Σμυρναίων, ο Γεν. Γραμματέας Νικ. Βικέτος
Αδελφότητα Προκοπιέων Μακεδονίας – Θράκης «΄Οσιος Ιωάννης», ο Πρόεδρος Αντώνης Οραήλογλου και Β΄ Αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε.
΄Ενωση Κάτω Παναγιάς Μ. Ασίας, το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Παντέλας και Γεν. Γραμματέας της Ο.Π.Σ.Ε.
Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ψυχικού, το μέλος Κώστας Αναγνωστάκης και Ταμίας της Ο.Π.Σ.Ε. και η Πρόεδρος Ντίνα Μακαντάση
Σύλλογος Αλατσατιανών, η Πρόεδρος Μαριάννα Μαστροσταμάτη και Ειδική Γραμματέας Ο.Π.Σ.Ε.
Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου – Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», το μέλος του Δ.Σ. Μαρία Δραγάτση, και μέλος του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
Σωματείο «Νέα Σινασός» η Πρόεδρος Βάσω Παπαδοπούλου, το μέλος του Δ.Σ. Ευδοκία Σπηλιοπούλου και ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης μέλος του Δ.Σ. και μέλος Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
Εστία Ν. Σμύρνης, η Βιβλιοθηκονόμος Ευαγ. Τσώλη
Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία», ο αναπληρωτής Γραμματέας, Χρ. Μωσαΐδης, το μέλος του Δ.Σ. Σπύρος Σκουντριδάκης και ο Βαγγέλης Δαλκιρανίδης μέλος του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.
Πανελλήνιος Σύλλογος Αξενών Καππαδοκίας, ο Πρόεδρος Κων. Αβανίδης
Σύλλογος Μικρασιατών Κύπρου, ο Γραμματέας Δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου
Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, η Πρόεδρος Ρούλα Μητράκου
Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «΄Ιωνες», η Πρόεδρος ΄Αννα Πετσιάβα και το μέλος του Δ.Σ. Νίτσα Μεντεκίδου
Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», η Πρόεδρος Παγώνα Βλαχοπούλου
Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε. Κοζάνης, η Πρόεδρος Φωτεινή Καμίτα-Κτενίδου
Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ο ΄Αγιος Πολύκαρπος», ο Πρόεδρος Νίκος Δημόπουλος
Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, η Πρόεδρος Χριστίνα Χατζηαδάμ
΄Ενωση Μικρασιατών Ρεθύμνου, ο Πρόεδρος Κώστας Καψαλάκης
Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο ΄Αγιος Πολύκαρπος», η Πρόεδρος Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη
΄Ενωση Μικρασιατών Σάμου, η Πρόεδρος ΄Αννα Ψαρρά
Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας, ο Νίκος Καζαντζόπουλος
Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου, ο Πρόεδρος Βαγγέλης Γλιάτας και το μέλος του Δ.Σ. Χρυσούλα Κουτούζου
Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι», το μέλος του Δ.Σ. Νάσια Δαφιώτη
Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού (Ε.ΜΕ.ΠΟΛ.), ο Πρόεδρος Γιάν. Αλατζόγλου και ο Στεφ. Τσερπάνης
Κέντρο ΄Ερευνας – Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.), η Πρόεδρος και δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς,΄Εφη Κούτση και το μέλος Αντωνία Μιχελάκη
Σωματείο Μαδυτιών «Ο Ελλήσποντος», o Βασίλης Δούκας
Πανελλήνιος Σύλλογος Μικρασιατών «Κιζδερβέν», η Βαρβάρα Αλατζίδου
Ενωσις Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου «΄Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», η Πρόεδρος Βασιλική Αγαπίδου
Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, ο Πρόεδρος Ηλίας Μολινδρής
Σύνδεσμος Φίλων Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Βάσω Παπαρίδου
Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, ο Πρόεδρος Γιώργος Κικής
Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, η Πρόεδρος Γεωργία Γιαγτζόγλου
΄Ενωση Μικρασιατών Μελισσίων, η Πρόεδρος Καλλιόπη Δημητράκη
Σύλλογος Ποντίων Μελισσίων, ο Παύλος Κοσμίδης
Πανελλήνιο Συντονιστικό Φωκαέων και Σύλλογος Φωκιανών «Αγία Ειρήνη» Φώκαιας Αττικής, ο εκπρόσωπος Γιάννης Κιουλέκας
Σύλλογος «Φωκαέων Πολιτεία», η Πρόεδρος Ζαχάρω Φρατζέσκου
Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου», η Ρένα Θωμοπούλου-Χωρέμη
Σύλλογος Συλλαίων, ο Πρόεδρος Τάκης Σαλκιτζόγλου και το μέλος Γιάννης Γουναρίδης
Σύλλογος Περγαμηνών «Ο ΄Ατταλος», η Γεν. Γραμματεύς Μαρία Κυρίτση
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας, ο Πρόεδρος Κυρ. Μαρτάκης
Σύλλογος Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «Δημ. Υψηλάντης», το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Ουσταμπασίδης
΄Ενωση Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία», το μέλος του Δ.Σ. Κυριακή Αλεξόγλου
Σύλλογος Αϊδινιωτών, ο Πρόεδρος Παύλος Χατζημωϋσής
Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Μικρολιμάνου Πειραιώς (Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων), ο Πρόεδρος Ευάγγελος Τζανής και το μέλος Αναστάσιος Κεσαμόπουλος
΄Ενωση Σπάρτης Μ. Ασίας, ο Πρόεδρος Χάρης Σαπουντζάκης και το Δ.Σ.
Σωματείο Ινεπολιτών – Κασταμονιτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», ο Πρόεδρος Γιάννης Ηλιού και το Δ.Σ.
Σύνδεσμος Αλαγιωτών, ο Πρόεδρος Γιώργος Νουβέλογλου και το Δ.Σ.
Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, η Πρόεδρος Χρυσάνθη Αθηνάκη και το Δ.Σ.
Πολιτιστική ΄Ενωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», η Πρόεδρος Κούλα Μπρόλιου και το Δ.Σ.
Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Ν. Ιωνίας, το μέλος Δ.Σ. Δημ. Γεωργούδης
Ένωση Ρουμελιωτών, ο Πρόεδρος Αθαν. Ραφτόπουλος
΄Ιδρυμα Τάκης Σινόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. Χρίστος Ρουμελιωτάκης
Ιωνικός Σύνδεσμος, ο Πρόεδρος Γιάν. Κοντίτσης και μέλη του Δ.Σ.
Φυσιολατρικός ΄Ομιλος Ν. Ιωνίας, ο επίτιμος Πρόεδρος Νίκος Χομπάς
΄Ιδρυμα Βασ. Στεριάδη, η Πρόεδρος Πόπη Στεριάδη
Α.Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Ταμίας Κώστας Τσαγκαράκης
Παλαιοί Πρόσκοποι Ν. Ιωνίας, το μέλος Κυριάκος Κώττης
Διαδημοτική Πολιτιστική ΄Ενωσις, ο Πρόεδρος Γιάννης Δαρμογιάννης και η Γραμματέας Δέσποινα Καραμπέτσου
΄Ενωση Γυναικών Ν. Ιωνίας, η Πρόεδρος Λέλα Μπανούση
«Χορευτικό Εργαστήρι», η Μάνθα Ζήβα
«Χοροστάσι», η Μαρία Παπαλού
Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών, ο Νικ. Καρδασιλάρης
Ionianet : Βασίλης Μαγκαναδέλης, Γιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης
Ρ/Φ 94 FM : Ελίζα Λιμοντζόγλου και Δήμητρα Μπαλαρή
Εφημερίδα «Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας» : Λέλια Παντέλογλου
Εφημερίδα «Ο Πολίτης» και Εκδόσεις Τσουκάτου, η Πέπη Τσουκάτου
Εφημερίδα «Ανατολή» Γρηγόρης Κεσίσογλου και Χαράλαμπος Μητσογιάννης
Κώστας Χαλέμος, δημοσιογράφος και συγγραφέας