«Ήθη και έθιμα του Δωδεκαήμερου και γιορτές από τα βάθη του χρόνου»
“Το χειμερινό φεστιβάλ του Δήμου Γαλατσίου με τις εορταστικές εκδηλώσεις του, στοχεύει πρώτιστα στα παιδιά μας” τονίζουν ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Μαρκόπουλος, και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, κ. Μάνος Ελευθερίου και συμπληρώνουν: “ Ο τίτλος του και μόνο «Ήθη – έθιμα του Δωδεκαήμερου και γιορτές από τα βάθη του χρόνου» αποδεικνύει τον παιδευτικό του ρόλο. Πρώτα πρώτα στοχεύει στη χαρά και στη διασκέδαση κυρίως των μικρών μαθητών, οι οποίοι φορτισμένοι από ένα τετράμηνο μαθητικής εργασίας πρέπει να ξεκουραστούν και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διασκεδάζοντας!
Εκτός όμως από την αναψυχή, στόχος των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι και η ανάδειξη των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων μας, του πολιτισμού μας, του οποίου την ευθύνη για τη μεταλαμπάδευσή του έχουμε εμείς οι ενήλικοι Έλληνες.
Στη δίνη της παγκοσμιοποίησης η οποία λανσάρει κάθε τι ελληνικό ή αρχαίο ελληνικό ως καινοτόμο σύγχρονο, δεν πρέπει να χαθεί ο Άι Βασίλης μας από την Καισάρεια, όταν τα παιδιά μας γνωρίζουν μόνο τον Santa Claus και πρέπει να μάθουν ότι ο Santa Claus δεν είναι άλλος από τον ορθόδοξο Άγιο Νικόλαο (Saint Nicolaus, Santa Nicolaus, Santa Claus).
Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίσουν την «ειρεσιώνη», το αρχαίο στολισμένο με καρπούς δέντρο των γιορτών, τον προάγγελο του σημερινού έλατου, πρέπει να γνωρίσουν την αρχαία καταγωγή του εθίμου του στολισμού του χριστουγεννιάτικου καραβιού (Παναθήναια, Διονύσια), πρέπει να γνωρίσουν τη συνέχεια των αρχαίων μελίπηκτων άρτων όπως η βασιλόπιτα, η οποία παρασκευάζεται σε κάθε σημείο της ελληνικής γης με διαφορετικό τρόπο.
Τα φυτά του Δωδεκαήμερου, οι σκίλλες (αγριοκρεμμύδες), οι στρίνες (τυχερά νομίσματα, μπουναμάδες), τα χοιροσφάγια, οι όρνιθες, τα πολυσπόρια, τα αρχαίας καταγωγής γλυκά των σημερινών γιορτών, οι καλικάντζαροι – ψυχές των αρχαίων Ελλήνων, τα αρχαία ήθη και έθιμα όλης της Ελλάδας είναι στοιχεία σημαντικά του πολιτισμού μας, που δεν πρέπει να χαθούν. Οι νέες γενιές πρέπει να τα γνωρίσουν, τουλάχιστον, κι ας τα απορρίψουν. Είναι χρέος μας κι αυτό κάνουμε τόσα χρόνια με αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ. Επιμένουμε κόντρα στους ξυλοπόδαρους και τις πουτίγκες, στους ταράνδους και τις γαλοπούλες, στις poinsettia και τις μάγισσες Μπεφάνες, αλλά και σε όλα τα ξενόφερτα ήθη, τα οποία κατά βάση είναι ελληνικά!
Φέτος το φεστιβάλ – λόγω των συνθηκών – προσαρμόστηκε και δε θα αξιοποιήσουμε κανέναν από τους κλειστούς πολιτιστικούς χώρους του δήμου μας. Δημιουργήσαμε ένα μικρό υπαίθριο χριστουγεννιάτικο χωριό, στο κέντρο της πόλης μας, με 16 ξύλινα σπιτάκια και 260 φυσικά δεντράκια σε γλάστρες. Ένα τρενάκι θα πηγαινοφέρνει τον κόσμο από όλα τα σημεία της πόλης από 6 Δεκεμβρίου 2021 έως και 5 Ιανουαρίου 2022 (10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00), εκτός από 25,26 Δεκεμβρίου και 1,2 Ιανουαρίου.
Τέσσερα σπιτάκια θα φιλοξενήσουν τον Άι Βασίλη & τον Santa Claus, καθώς επίσης και τη Νεράιδα – πνεύμα των γιορτών & έναν Μάγο της Βηθλεέμ. Δικό τους σπιτάκι θα έχουν οι καλικάντζαροι, η αρχαία ειρεσιώνη & το έλατο, το χριστουγεννιάτικο ελληνικό καραβάκι, η φάτνη, οι χιονάνθρωποι, τα φυτά του Δωδεκαήμερου, τα πολυσπόρια.
Ένα σπιτάκι θα είναι αφιερωμένο στα ζώα, ενώ σε ένα άλλο θα φιλοξενηθούν 16 τοπικοί σύλλογοι με τα ήθη – έθιμα από τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Τέλος, σε τρία άλλα 22 χώρες (Κύπρος, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Κίνα, Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία, Λευκορωσία, Νιγηρία, Καζακστάν, Εκουαδόρ, Τσεχία, Ουζμπεκιστάν, Ιταλία, Παραγουάη, Βουλγαρία, Μολδαβία, Γερμανία, Μαδαγασκάρη, Ρωσία, Χιλή, Αρμενία) θα παρουσιάσουν το εθιμικό των γιορτών τους.
Ο Άι Βασίλης θα μοιράζει στο χριστουγεννιάτικο χωριό, αλλά και σε όλη την πόλη παπυράκια με δύο χριστουγεννιάτικα παραμύθια, ζαράκια & ζαχαροκάντιο (ζαχαρωτά), ο Άι Νικόλας (Santa Claus) δωράκια σε όλα τα παιδιά, ο Μάγος της Βηθλεέμ θα κάνει street perfoming και η Νεράιδα θα μοιράζει σε όλους τη στρίνα (pocket angel) του 2022, η οποία χυτεύτηκε ειδικά γι αυτήν τη χρονιά.
Ανάμεσα στα άλλα, το χριστουγεννιάτικο χωριό θα είναι στολισμένο με 200 φυσικά μικρά ελατάκια – κυπαρισσάκια και 60 δίμετρα (cypressus arisonica & leiland), τα οποία – μετά το τέλος των εκδηλώσεων – θα φυτευτούν στο Άλσος μας.
Έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμός με διαφορετικές βασιλόπιτες απ΄ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προσφέρονται γλυκά του Δωδεκαήμερου – ανάμεσά τους ζαχαροκάντιο, ισλί και φοινίκια, δώρα για όλα τα παιδιά, ζάρια για όλους τους ενήλικες, κληρώσεις δώρων με πολλά αεροπορικά εισιτήρια για Ελλάδα και Κύπρο, χριστόψωμα, κεράσματα και ποτά από τα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας μας, χοροί και ξεχασμένα κάλαντα, αρχαία έθιμα και δρώμενα, παπυράκια με παραμύθια για όλα τα παιδιά, ψητά κάστανα – μαλλί της γριάς και pop corn για όλους, ξύλινα αγιοβασιλάκια για όλα τα παιδιά…”
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε όλο το έντυπο και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ: https://www.galatsi.gov.gr/banner/politistikes-ekdiloseis/