Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ” για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση όπου καταψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός
Στις 28 Ιανουαρίου 2013 η Δημοτική Αρχή έφερε για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου του έτους 2013. Αυτά τα δύο που αποτελούν τον κορμό ύπαρξης του Δήμου έπρεπε να συζητηθούν και να αποφασιστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι τυπική και δεν είναι και τυχαία. Ο Δήμος είναι πλήρως αποσυντονισμένος. Βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Η «Νέα Προοπτική» η παράταξη του Γιώργου Αποστολάκη δεν υφίσταται, έχει διασπαστεί. Ευθύνες υπάρχουν πολλές και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό μπορεί να αφορά τα εσωτερικά της παράταξης, έχει όμως μεγάλες επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου τον οποίο προσπαθεί να διοικήσει μια μικρή μειοψηφία Δημοτικών Συμβούλων που έχουν μείνει πιστοί στη Δήμαρχο.
Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί. Αυτή είναι η μια όψη της πραγματικότητας που ζει ο Δήμος μας. Η άλλη πλευρά αφορά τις μνημονιακές πολιτικές που καταδυναστεύουν το λαό μας. Μεγάλο θύμα αυτών των πολιτικών είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω μιας καταστροφικής «μεταρρύθμισης» που την ονόμασαν «Καλλικράτη». Με αυτό το χυδαίο τέχνασμα κατάφεραν ισχυρό πλήγμα αποσυναρμολόγησης στον πιο δημοκρατικό θεσμό που έχει μακρά ιστορία στη χώρα μας με ρίζες εκατοντάδων χρόνων στο λαό μας.
Με τις «υποκειμενικές» αδυναμίες της Δημοτικής Αρχής και τις «αντικειμενικές» δυσκολίες του «Καλλικράτη» κληθήκαμε να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε, έστω και καθυστερημένα, ένα προϋπολογισμό πλασματικό, ελλειμματικό, αναποτελεσματικό, κοινωνικά άδικο και βεβαίως μη αναπτυξιακό.
Όπως ήταν επόμενο η «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» καταψήφισε αυτόν τον προϋπολογισμό. Η παράταξή μας πιστεύει ότι μια Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει συγκεκριμένες και καθαρές θέσεις και με στήριγμα τη λαϊκή συμμετοχή να διεκδικεί και να δίνει λύσεις για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο. Στην προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας που με τη στάση της επιχειρεί να υποτάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να απομονώσει τους δημότες από τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που ενώ εκχωρεί αρμοδιότητες, περικόπτει την επιχορήγηση (μέχρι τώρα 60%!), που οδηγεί τους Δήμους σε επιβολή πρόσθετης φορολογίας εξωθώντας τους να μειώσουν ή να εκχωρήσουν σε ιδιώτες τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους, σε αυτή την νεοφιλελεύθερη και καταστροφική πολιτική της γκιλοτίνας, της αύξησης των φόρων, της διόγκωσης της ανεργίας, της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Σε αυτό λοιπόν τον αρμαγεδδώνα η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιστέκεται, να διεκδικεί και να βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών επιλογών.
Έτσι λοιπόν, ο προϋπολογισμός εκτός από διεκδικητικός και αναπτυξιακός πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιος, να στηρίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, να αναπτύσσει το δίκτυο αλληλεγγύης στο Δήμο και βεβαίως τον πρώτο λόγο στη σύνταξή του πρέπει να έχουν οι δημότες, γιατί πρέπει ο προϋπολογισμός να είναι συμμετοχικός.