Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αλλά και συνολικότερα για την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Αφορμή έδωσε η εισαγωγή στο Σώμα προς ψήφιση του Προϋπολογισμού Εσόδων-Δαπανών του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου Αττικής Ν.Π.Δ.Δ για το οικονομικό έτος 2012 που ανέρχεται στα 4.700.000 ευρώ.
Στην εισήγησή του προς το Σώμα ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γιώργος Οικονομίδης, τόνισε πως η διοίκηση το 2011 κατάφερε να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στους Παιδικούς Σταθμούς. Υπογράμμισε το γεγονός της κατάργησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΟΙΠΗΑ που οδήγησε στην ενοποίηση όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών και τη μεταφορά του προσωπικού της επιχείρησης στο Δήμο ενδυναμώνοντας έτσι τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου.
Ο κ. Οικονομίδης σημείωσε ακόμα την αξιοποίηση του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την επιδότηση τροφείων μέσω του οποίου ο Δήμος εξασφάλισε το ποσό των 706.000 ευρώ ετησίως για δύο χρόνια. Επίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα τηλεφροντίδας, τη σύνταξη του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του νεοσύστατου Νομικού Προσώπου και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα ΚΑΠΗ. “Η κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με δυσκολίες αλλά μας επιφορτίζει και με μεγάλη ευθύνη απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες στις οποίες απευθυνόμαστε” δήλωσε ο κ. Οικονομίδης που στάθηκε και στην προσπάθεια περιορισμού των εξόδων μέσα από χορηγίες και τον εθελοντισμό. Κλείνοντας παρουσιάστηκε ανοιχτός σε προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου.
Οι θέσεις της μειοψηφίας
Οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν φάνηκαν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Προέδρου. Ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης, από τη μείζονα μειοψηφία, παρατήρησε πως αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί δύο ταχυτήτων-αυτοί της ΚΕΚΟΙΠΗΑ και οι πρώην κρατικοί. “Η εξίσωση θα πρέπει να είναι προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο” προειδοποίησε σημειώνοντας εδώ το γεγονός της μη χρησιμοποίησης λεωφορείων στους σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ και υποστηρίζοντας πως η μείωση στα δίδακτρα τω δύο σταθμών δεν αρκεί ως αντιστάθμισμα. Συνεχίζοντας ζήτησε να υπάρξει μια καλύτερη κατανομή του προσωπικού, ούτως ώστε και να μην πέσει το επίπεδο στους πρώην κρατικούς σταθμούς αλλά και να βελτιωθεί το επίπεδο στους σταθμούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ, όπου ο Δήμος ζητάει περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους σταθμούς. Ο κ. Κουτρούλης αναγνώρισε τη δυσκολία στην πρόσληψη προσωπικού αλλά συμπλήρωσε πως η προσπάθεια του Δήμου πρέπει να είναι προς το καλύτερο. Ζήτησε ακόμα να προσεχτεί το πρόγραμμα “Βοήθεια Στο Σπίτι” και να επανέρθει το πρόγραμμα της τροφοδοσίας (υπήρχε στην πρώην επιχείρηση) θεωρώντας πως είναι πολύ σημαντικό στις σημερινές δύσκολες εποχές.
Ο επικεφαλής της “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, μίλησε με θετικά λόγια για την προσπάθεια που έγινε μέσα στο 2011 από τους ανθρώπους που χειρίστηκαν αυτές τις κοινωνικές δομές στο Δήμο. Ζήτησε όμως από τη Δημοτική Αρχή να δοθούν ακόμα περισσότερα κονδύλια στην κοινωνική πολιτική κόβοντας από άλλου και ανέφερε ως παράδειγμα τη δημοτική ραδιοφωνία και τις εκδηλώσεις. “Θα μπορούσαμε να μειώσουμε περισσότερο το φαίνεσθαι” ήταν το σχόλιο του κ. Μπάμπαλου που εξέφρασε και τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο χρειάζονται οι πολίτες σήμερα το πρόγραμμα τηλεφροντίδας. Ο επικεφαλής της ελάσσονος ζήτησε και αυτός μια διαφορετική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αλλά και να αναβαθμιστεί το επίπεδο των πρώην κρατικών παιδικών σταθμών στο επίπεδο των σταθμών της ΚΕΚΟΙΠΗΑ. “Θα είναι ολίσθημα αν γίνει το αντίθετο” τόνισε.
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, έδωσε και αυτός έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών στο σύνολο των παιδικών σταθμών εστιάζοντας όμως στον τομέα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Το αίτημά του ήταν να υπάρχει μουσική εκπαίδευση και εκμάθηση ξένων γλωσσών υπό μορφή παιχνιδιού. Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.
Η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, τόνισε πως οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει να καλύψει ο συγκεκριμένος Προϋπολογισμός αλλά και ο Προϋπολογισμός του Δήμου και για αυτό υποστήριξε πως θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί μια ανακατανομή πόρων υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Η κα Κατσινοπούλου εξέφρασε τις αμφιβολίες της κατά πόσο θα έρθουν τα ποσά που έχει υποσχεθεί το κράτος και ακολούθως τους φόβους της για τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στις ανάγκες των οικογενειών της πόλης. “Είναι προφανές πως οι ανάγκες είναι εκρηκτικά πολλαπλάσιες και με έναν Προϋπολογισμό προσανατολισμένο σε μια λογιστική τακτοποίηση δεν απαντάμε σε αυτές τις ανάγκες” δήλωσε η Σύμβουλος.
Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Κώστας Κοκκινίδης υποστήριξε πως ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες σε περίοδο κρίσης, ενώ πρόσθεσε πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους εργαζόμενους τα τροφεία παραμένουν άθικτα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της παράταξης για κατάργηση τους, όπως έκανε ο Δήμος Πετρούπολης. Ο Σύμβουλος της ΛΑΣ εξέφρασε την αντίθεσή του με την πολιτική του Δήμου να κυνηγάει προγράμματα και έκτακτες επιχορηγήσεις εξηγώντας πως οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από αυτά δεν είναι πάγιες αλλά βρίσκονται στον αέρα. Κατά αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, ο Δήμος θα οδηγηθεί στο μέλλον όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα είτε να κόψει υπηρεσίες είτε να ζητήσει την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των δημοτών. Κλείνοντας ο κ. Κοκκινίδης ζήτησε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμους εργαζόμενους.
Σε εντελώς αντίθετη γραμμή ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου συνέστησε σε διοίκηση και υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να μπορεί ο Δήμος να εκμεταλλεύεται κοινοτικά προγράμματα. “Να δώσετε μεγάλη μάχη για να μην υπάρξει έλλειμμα στην παροχή υπηρεσιών” ήταν η σύστασή του
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, είπε πως σήμερα από τη μια πλευρά οι ανάγκες του κόσμου είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο ο Δήμος βλέπει τις δύο σημαντικότερες πηγές εσόδων του τα τέλη και την κρατική επιχορήγηση να μειώνονται. Έτσι όμως δημιουργείται μια ανισότητα που αποβαίνει εις βάρος της κοινωνίας που δοκιμάζεται. “Έχουμε συνειδητοποιήσει ποιος θα επενδύσει σε αυτή τη χώρα της ελεημοσύνης;” αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: “Δυστυχώς, ζούμε τραγικές στιγμές”.
Η πλευρά της Διοίκησης
Σύμφωνος με την τοποθέτηση του Γιώργου Μαστοράκου παρουσιάστηκε ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής. “Ό, τι και να συζητάμε εδώ μέσα, είναι υπό την αίρεση ενός αβέβαιου μέλλοντος” ήταν το σχόλιο του. O Αντιδήμαρχος απαντώντας σε κάποιες από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, είπε πως σήμερα παρέχονται ίσες υπηρεσίες σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίες μάλιστα εκτίμησε πως είναι πάρα πολύ καλές και ευχήθηκε να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Ο κ. Βλαντής ενημέρωσε, ακόμα, πως με στόχο να καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες ο Δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει στο μέλλον δύο ακόμα παιδικούς σταθμούς σε Παλαιό Ηράκλειο και Κάτω Ψαλίδι.
Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Οικονομίδης που είπε πως το Νομικό Πρόσωπο δεν έχει σε κάποια θέματα την ευελιξία της Επιχείρησης, κάτι που στοίχισε στο ζήτημα των λεωφορείων της ΚΕΚΟΙΠΗΑ τα οποία δεν κατέστη εφικτό να μεταφερθούν στο Δήμο λόγω της παλαιότητας τους. Για αυτό το λόγο και μειώθηκαν τα τροφεία στους εν λόγω σταθμούς. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού είπε ακόμα πως τα 2/3 των παιδιών που φοιτούν στους σταθμούς δεν πληρώνουν τροφεία, χαρακτήρισε ως πολύ καλή την αναλογία παιδιών-παιδαγωγών, σημείωσε πως οι σταθμοί έχουν προσωπικό με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες, και ενημέρωσε πως γίνονται επιστημονικές ομιλίες, αλλά και ιατρικοί έλεγχοι στα παιδιά.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Προϋπολογισμός του Νομικού Προσώπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.