Ανακοίνωση της Παράταξης “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη” για την Παιδεία στον Δήμο
Μία ακόμη πολύ σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοτικής Παράταξης “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Γιώργος Πέτρου.
Αυτή τη φορά ο Γραμματέας της Συντονιστικής του Συνδυασμού που ηγείται ο κ. Νίκος Μπάμπαλος αναδεικνύει το ευαίσθητο ζήτημα της παιδείας στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και πιο συγκεκριμένα σημειώνει στην ανακοίνωση που υπογράφει τα εξής: “Τέλος Νοεμβρίου και σημαντικός αριθμός βιβλίων δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια των μαθητών. Γονείς μας πληροφορούν ότι ζητείται από τους μαθητές να αγοράσουν βιβλία απαραίτητα για τη διεξαγωγή του μαθήματος, βιβλία γενικής παιδείας, ή ξενόγλωσσα που έπρεπε να είχαν δοθεί από τον Σεπτέμβριο στους μαθητές. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει περιορίσει τις σχετικές πιστώσεις, όπως και τις πιστώσεις λειτουργικών αναγκών (σχεδόν κατά 50%). Έτσι λοιπόν για κάποιους το συμπέρασμα είναι αυτονόητο: «Για να συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά το σχολείο θα πρέπει να συνδράμουν οικονομικά οι γονείς». Λάθος συμπέρασμα.
Καταλαβαίνουμε απόλυτα την αγωνία των δασκάλων προκειμένου να διδάξουν με πληρότητα το μάθημά τους και την ευαισθησία τους για το καλύτερο δυνατό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευθύνη των Διευθυντών για τη ουσιαστική λειτουργία των σχολικών μονάδων παρά τα μειωμένες διατιθέμενες πιστώσεις. Όμως είναι λάθος η οικονομική συνδρομή των γονιών για τη λειτουργία του σχολείου. Τέτοιες ενέργειες τορπιλίζουν το χαρακτήρα της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Αν σήμερα οι γονείς πληρώσουν τα βιβλία, αύριο θα πληρώσουν και για το πετρέλαιο, ή το αέριο θέρμανσης και στο τέλος θα οδηγηθούν να πληρώνουν δίδακτρα!!!
Οι συνδημότες μας, οι κάτοικοι της Πόλης μας, όπως και το σύνολο των ελλήνων πολιτών βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματος τους. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της δεινής οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνουν οι συμπολίτες μας, με την ανεργία να καλπάζει και το φαινόμενο της φτώχιας να χτυπά την πόρτα ολοένα και περισσότερων δημοτών.
Η παιδεία και η υγεία είναι κοινωνικά αγαθά και είναι Δωρεάν. Υπενθυμίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας, ότι καθετί που είναι υποχρεωτικό, πρέπει να είναι και δωρεάν, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί με οικονομικά, ή άλλα κριτήρια. Το Υπουργείο πρέπει και μπορεί να υποστηρίξει τον αρχικό σχεδιασμό όλων των δράσεων του (2η ξένη γλώσσα, πληροφορική, ολοήμερο σχολείο), να αναλάβει το κόστος και να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού του. Θα πρέπει να σταματήσει πλέον η μετακύλιση των αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη υποστήριξη. Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να μεταφερθούν οι αναγκαίες πιστώσεις. Οι γονείς «εκβιαστικά» υποστηρίζουν, οικονομικά και όχι μόνο, θεσμούς και προγράμματα (λειτουργία ολοήμερου, εκπαιδευτικές εκδρομές, εργαστήρια πληροφορικής) λόγω της ανικανότητας και ανευθυνότητας του Υπουργείου.
Ζητάμε από :
Τους διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων να διαφυλάξουν το Δημόσιο Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Να αποστείλουν, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τα προβλήματα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Υπουργείο και στα αρμόδια γραφεία εκπαίδευσης. Να αποστείλουν, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τα προβλήματα λειτουργίας των σχολικών Μονάδων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές. Ας μην κρυφτούμε άλλη μια φορά πίσω από εικονικούς απολογισμούς.
Τους συλλόγους γονέων να αντισταθούν σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, που κρύβονται πίσω από ανύπαρκτα διλήμματα.
Τις Σχολικές Επιτροπές να απαιτήσουν εγγράφως τα προβλεπόμενα έσοδα τους από το Δήμο και να διαθέσουν τα απαιτούμενα ποσά για την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων, ή την αναπαραγωγή των φωτοαντιγράφων που απαιτούνται προκειμένου να γίνονται ολοκληρωμένα και με επάρκεια τα μαθήματα και στη συνέχεια να στείλουν «συστημένο το λογαριασμό» στους υπευθύνους (Υπουργείο). Απαιτούμε να περιορίσουν κάθε περιττή δαπάνη (έξοδα παράστασης, αμοιβές Προέδρων- Αντιπροέδρων, κλπ), να προσπαθήσουν να επιτύχουν οικονομία κλίμακας με τη διενέργεια συγκεντρωτικών μειοδοτικών διαγωνισμών και να διαχειριστούν τα οικονομικά με απόλυτη διαφάνεια και ευθύνη.
Καλούμε τη ΔΕΠ να αποσαφηνίσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία και να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαφύλαξη του Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.