Αναμένεται να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους πολίτες ειδικότερα στον τομέα της πρόληψης
Ο πρώτος θεσμός πρόληψης υγείας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων, με την πρωτοβουλία 14 Δήμων. Τα ΚΕΠ Υγείας αποσκοπούν στη δημιουργία ενός δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη, που θα κάνει πράξη την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας.
Η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας στους 14 Δήμους ανακοινώθηκε επίσημα σε κοινή συνέντευξη τύπου των 14 Δημάρχων, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας.
Την αρχική εισήγηση – ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και στη συνέχεια έγιναν δηλώσεις από τους άλλους Δημάρχους στις 4 Φεβρουαρίου 2014, που δόθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Η παρουσίαση αφορούσε την έναρξη του προγράμματος «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας», που υλοποιείται στα πλαίσια Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης δήλωσε «Είναι αναγκαιότητα δεν είναι πολυτέλεια. Στις σημερινές συνθήκες, η ανάπτυξη των “ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ”, θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην κοινωνία και τους πολίτες (και ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανάγκη), στον κρίσιμο από κάθε άποψη τομέα της Υγείας και ειδικότερα της πρόληψης, που έχει τεράστια ανθρώπινη, κοινωνική και οικονομική σημασία. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που ο Δήμος που συμπεριλαμβάνεται στους 14 πρωτοπόρους Δήμους σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα ».
Στο πλαίσιο του προγράμματος, σχεδιάζεται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος για συγκεκριμένα επικίνδυνα νοσήματα όπως: Καρκίνος του εντέρου,
καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του μαστού, κακοήθους μελανώματος, της ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό τους Ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.