Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ – Αγώνας, Ρήξη, Ανατροπή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ καταγγέλλει το νόμο – έκτρωμα, που ψήφισε κατακαλόκαιρο η Ν.Δ. και φέρνει τροποποιήσεις στη λειτουργία περιφερειών και δήμων. Είναι ένα αντιδημοκρατρικό νομοσχέδιο που καταργεί τη λαϊκή βούληση και ψήφο με ενίσχυση του συγκεντρωτικού και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ακόμα πιο συντηρητική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:
• Μεταφέρει κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια σε επιτροπές διοίκησης περιφερειών και δήμων (Οικονομική Επιτροπή Περιφερειών και Δήμων και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμων) και παράλληλα, θεσμοθετούν η παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου να έχει απόλυτη πλειοψηφία (3/5 των μελών) σε όλες αυτές τις κρίσιμες επιτροπές, ακόμα και όταν δεν έχει την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία μέσα στο συμβούλιο. Η Οικονομική Επιτροπή Περιφερειών και Δήμων θα μπορεί, εκτός από τον εισηγητικό ρόλο της, να αποφασίζει με μεγαλύτερη ευχέρεια για περισσότερα θέματα που αφορούν αύξηση κόστους συμβάσεων, διαγραφή χρεών, διευκόλυνση οφειλετών, απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, έγκριση προϋπολογισμών Ν.Π. ή επιχειρήσεων δήμων, άσκηση ή παραίτηση από ένδικα μέσα, έγκριση εξόδων μετακίνησης μελών συμβουλίων και ιδιωτών, προσλήψεις δικηγόρου, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συμβούλων κλπ. Άρα, επιτροπές με υπερεξουσίες και πλήρως ελεγχόμενες από τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο για τη διευκόλυνση της χάραξης και εφαρμογής της δικής του πολιτικής.
• Εξασφαλίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα δικαιοδοσίας του δήμου ή της Περιφέρειας (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ), ώστε να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της δραστηριότητας των Νομικών Προσώπων περιφερειών και δήμων με την πολιτική του περιφερειάρχη και του δημάρχου.
• Για τη ψήφιση του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος και του Επιχειρησιακού Προγράμματος, καθώς και τελών, θα απαιτεί σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων μελών των συμβουλίων, βάσει των εισηγήσεων της Οικονομικής Επιτροπής. Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν μπορούν να διατυπώνουν άλλη πρόταση, παρά μόνο αν υπάρχει προηγούμενη τεκμηρίωση και σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση των μελών της αντιπολίτευσης χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.
• Θεσπίζει τη δυνατότητα σύμπραξης δύο ή περισσότερων παρατάξεων, εφόσον όμως μια από αυτές είναι η παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, καταργώντας τη διάταξη που πρόβλεπε αυτό να ισχύει και για παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η σύμπραξη αυτή κατοχυρώνεται με πρακτικό, δεν ανακαλείται και στη συνέχεια οι παρατάξεις θεωρούνται ενιαία παράταξη. Στόχος τους κυρίως η επανασυσπείρωση δυνάμεων του ίδιου πολιτικού φάσματος, που κατέβηκαν με διαφορετικά ψηφοδέλτια για ευνοϊκότερους όρους διαπραγμάτευσης θέσεων και συμφερόντων, εκμεταλλευόμενες το νέο τρόπο εκλογής, ώστε να εξασφαλίσουν προσωποκεντρική «κυβερνησιμότητα» περιφερειών και δήμων με εμπλοκή και συνευθύνη ευρύτερου φάσματος πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών από περιφέρειες και δήμους.
Αυτές οι ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν ότι περιστέλλεται ακόμη περισσότερο η όποια δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δήμων, με ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, με συγκεντρωτισμό και υπερεξουσίες σε περιφερειάρχη και δήμαρχο για την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Η απάντηση μας είναι η συνέχιση της πάλης ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και δήμου υπερασπίζοντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων.