Στο επίκεντρο του ΣΟΠΠ της Περιϕερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στην Αγία Παρασκευή συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας του βόρειου τομέα, υπό την προεδρία του Αντιπεριϕερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου.
Με αϕορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποτυπώθηκε ο βαθμός ετοιμότητας κάθε ϕορέα, ενώ καταγράφησαν και οι επί μέρους ελλείψεις προς διευθέτηση.
Βασικοί άξονες που προέκυψαν από τις τοποθετήσεις ήταν:
– Η συντήρηση και η αποκατάσταση των δασικών δρόμων.
– Οι αναϕλέξεις που προκαλούνται από τους πυλώνες της ΔΕΗ και η ανάγκη αποψίλωσης του περιβάλλοντος χώρου των πυλώνων από την επιχείρηση λόγω αλλεπάλληλων περιστατικών
– Η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση καιρικές συνθήκες βαθμού επικινδυνότητας φαινομένων κλίμακας 4 ή 5 και η χρήση των μπαρών.
Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες ο Αντιπεριϕερειάρχης βόρειου τομέα αφού τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους, υπογράμμισε:
«Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα, δε δοκιμαστήκαμε ιδιαίτερα πλην της 22ας Οκτωβρίου, όμως όποτε χρειάστηκε να παρέμβουμε ο συντονισμός ήταν αποτελεσματικός. Οργανώσαμε σκοπίμως το ΣΟΠΠ 12 μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε αϕενός να έχουν αποτυπωθεί οι πρώτες δυσλειτουργίες, αϕετέρου να έχει κλείσει το θέμα της χρηματοδότησης Δήμων και Συνδέσμων όπως και συνέβη χθες με παρέμβαση- απόϕαση του Υϕυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Μπαλάφα. Άρα ξεκινάμε χωρίς το σύνηθες πρόβλημα των προηγούμενων ετών τουλάχιστον σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης» και συνέχισε κλείνοντας:
«Δίνουμε εξετάσεις και εφέτος στους ορεινούς όγκους της Πεντέλης και του Υμηττού χωρίς να ξεχνάμε τα άλση, τα πάρκα και τον αστικό ιστό, εύχομαι σε επίπεδο πρόληψης και όχι καταστολής, αν και είμαστε έτοιμοι για όλα».
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα προέκυψε και το πρόβλημα στις υπόγειες εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στο Μαρούσι, η αντιμετώπιση του οποίου συντονίστηκε άμεσα από τους παριστάμενους αξιωματικούς του Π/Σ.
Μεταξύ των παραευρισκόμενων, τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Ξενοϕών Μανιατογιάννης, Δήμαρχος Βριλησσίων, Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, Δήμαρχος Πεντέλης, Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού, Φώτης Χρυσικός περιϕερειακός σύμβουλος βορείου τομέα Αττικής, Αντώνης Λάλος, Διευθυντής ΕΜΥ, Λ. Σάγιας, υποπλοίαρχος ΣΔΑΜ, Κωνσταντίνος Γιόβας υποστράτηγος Διοικητής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, Μιχάλης Ανδριόπουλος, Διοικητής πυροσβεστικού σώματος Αθηνών Ιωάννης Ζαμάνης, αντιπύραρχος 12ου πυροσβεστικού σταθμού, Δημήτριος Αδάμ, Κίμων Κυριλλίδης, επιπυραγός του 4ου πυροσβεστικού σταθμού Αθηνών, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, αντιπύραρχος του 6ου πυροσβεστικού σταθμού Αθηνών, Ευστράτιος Δαβάκης, Προϊστάμενος αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, Αθανάσιος Ρέππας, Δασάρχης Πεντέλης, Φάνης Παπαδημητρίου και Δημήτρης Σερμπής, από τις Αττικές Διαδρομές Α.Ε., Ευάγγελος Τσιγγρέλης , από το Σ.Ε.Π.Π. Β.Α.Τ.Υ, Δήμητρα Ντάκουλα και Θεόδωρος Κάρτσωνας, από το ΔΚΥ, Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος από τον 9ο Πυροσβεστικό σταθμό, Παύλος Χριστακόπουλος από τη Διεύθυνση Συντονισμού της επιθεώρησης δασών, Πέτρος Θανάσουλας, από τον ΟΑΣΑ, Νικόλαο Νούσιας, αστυνόμος από τη Δ/νση της τροχαίας Αττικής, Πέτρος Πουλάκης, από τον ΣΠΑΠ, Ιωάννης Δημητρακόπουλος, από το Δήμο Κηϕισιάς, Νικόλαος Ντεντές από την τροχαία Νέας Κηφισίας, Παναγιώτης Τσιγγούνης, από την αστυνομική Διεύθυνση βορειαονατολικής Αττικής, Αθανάσιος Εξαρχόπουλος, από την εθελοντική δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής, Μίνως Παγώνης από τη ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.